www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

6. Voor zover gegevens openbaar beschikbaar zijn, hebben drie van de belangrijkste staten bij de verkiezingen van 2020 – Pennsylvania, Florida en North Carolina – de voorkeur gegeven aan dezelfde partij die sinds 2000 algemene registratiewinst boekte. In Pennsylvania, van 2012 tot 2016, 60 van de 67 provincies neigden meer Republikeins in registratie, wat een grote GOP-winst in de staat suggereert – als gevolg daarvan schakelde Pennsylvania in 2016 voor Trump.

Een legitiem verlies van Trump in Pennsylvania zou een uitbreiding van de registratievoorsprong voor Democraten zijn. Van 2016 tot 2020 werden 60 van de 67 provincies echter opnieuw Republikeins in registratie, waarbij de GOP ongeveer 242.000 netto nieuwe kiezers registreerde, vergeleken met slechts 12.000 voor Democraten.

7. Florida als belangrijke trendindicator: waarom is Florida zo’n belangrijke indicator voor het succes van de presidentsverkiezingen? Sinds 1932 is het traject van Florida perfect gecorreleerd met het traject van Michigan en Pennsylvania als een weerspiegeling van het politieke sentiment van de arbeidersklasse.

Bij elke verkiezing sindsdien, als Florida meer Republikeins werd ten opzichte van de vorige verkiezingen, deden Michigan en Pennsylvania precies hetzelfde. Deze drie staten bewegen ook grotendeels samen naar links wanneer Democratische genomineerden winst maken.

In 2020 won Trump Florida met een marge die meer dan 2 procentpunten hoger lag dan in 2016. Ondanks een enorm Republikeins registratievoordeel in Pennsylvania, sloegen zowel Pennsylvania als Michigan voor het eerst in bijna een eeuw een andere richting uit dan Florida.

8. Overal winnen maar alles verliezen: ondanks de historische kracht en winst van Trump in slagveldstaten en slagveldprovincies, heeft Trump ‘verloren’.

Maricopa County, Arizona, dat bijna tweederde van alle stemmen in Arizona uitbrengt, heeft niet op de Democratische kandidaat gestemd sinds het in 1948 Harry Truman steunde. In 1996 werd Bob Dole de eerste Republikein in bijna 50 jaar die Arizona verloor, maar hij won nog steeds Maricopa County .

Trump droeg de provincie met 3 procentpunten in 2016 terwijl hij minder stemmen kreeg dan Mitt Romney in de provincie had in 2012. In 2020 vestigde Trump een Republikeins record voor netto extra stemmen in Maricopa County door ongeveer 248.000 toe te voegen aan zijn prestaties in 2016, alleen om wordt de eerste Republikeinse kandidaat (en zittende president) die de provincie in 72 jaar verliest.

Dat werd bereikt door Biden’s winst van bijna 338.000 netto “nieuwe stemmen” vanaf 2016, wat bijna drie keer hoger is dan de ooit eerder hoge democratische stemmenwinst in de provincie door John Kerry in 2004. Vergelijkbare recordaantal stemmen en stijgingen voor Trump werd in 2020 ook overschaduwd in de staten Georgia, Michigan, Pennsylvania, Wisconsin, Nevada en Minnesota, in “verliezende inspanningen”.

9. De overwinning gaat naar de minderheidsstemmers: Trump bereikte historische verbeteringen met minderheidsstemmers in het hele land. Trump behaalde meer dan een kwart van de niet-blanke stemmen in zijn herverkiezingscampagne, waarmee hij een niveau van minderheidssteun bereikte dat slechts één keer werd gezien sinds de campagne van Nixon in 1960. Zijn vooruitgang was duidelijk in stedelijke gebieden in het Midwesten, zoals Wayne County, Michigan; Zuid-Texas, waar Trump provincies won die al tientallen jaren in de Democratische kolom stonden; en misschien wel het meest opvallend, in Miami-Dade County, Florida.

De toename van het aantal stemmen van Trump in de republikeinse provincies in de voorsteden, en in arbeidersklassen zoals Mahoning County, Ohio (die hij voor het eerst sinds 1972 omdraaide), geeft aan dat zijn blanke steun niet instortte, zoals gerapporteerd door de reguliere media. De afwezigheid van miljoenen kiezers van de Democratische basisminderheid roept aanzienlijke vragen op over hoe Biden het populaire stemrecord van Obama met 12 miljoen kon overtreffen.

10. 2020 was “de veiligste presidentsverkiezingen in de geschiedenis van de VS”: het  gedrag na de verkiezingen van politici aan beide kanten en hun reguliere media en Big Tech-bondgenoten is meer dan verachtelijk.

In 2016, met smalle marges in Pennsylvania, Michigan en Wisconsin, maakte het kamp van Trump zich geen zorgen over hertellingen of mogelijke audits in een van de drie staten die de verkiezingen beslisten. De gecertificeerde marges van Biden in Pennsylvania en Michigan zijn veel groter dan de marges in die staten in 2016, maar het verzet tegen volledige forensische audits, hetzij over de gehele staat, hetzij in verdachte provincies, is in 2021 veranderd in een totale juridische en ideologische oorlog (soms aangeduid als “ rechtspraak”).