www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Elon Musk heeft de gemoederen de afgelopen dagen flink verhit, door een bod te doen op het social media platform Twitter dat veel hoger lag dan de marktwaarde van het bedrijf. Hij bood 43 miljard dollar in cash ofwel 54,20 dollar per aandeel. Eerder die week had hij al een flink aantal aandelen gekocht. Na de koop van die 9% van de aandelen bood de Raad van Bestuur hem een zetel aan, omdat ze statutair vastgelegd hebben dat een bestuurslid niet meer dan 14 procent van de aandelen mag bezitten. Op dat aanbod ging Musk niet in, want dat zou hem alleen maar beperken.

Met zijn aankoop en zijn meest recente bieding heeft Musk precies gekregen waar hij op hoopte:

  1. Hij kreeg aandacht voor de censuur op het platform. Hij beloofde de gebruikers vrijheid van meningsuiting over de hele wereld. Toen begonnen de mensen te reageren. Iedereen die kritische geluiden richting het coronabeleid of recent afweek van het Rusland-Oekraïne narratief had al wel ondervonden dat censuur echt bestaat. Maar de massa ging het nu ook zien. Zeker toen gevestigde nieuwssites beweerden dat censuur noodzakelijk is om een vermeende democratie te laten overleven. De hele heersende klasse sprak zich publiekelijk uit tegen de vrijheid van meningsuiting.
  2. Door te bieden boven de marktwaarde heeft hij een onbetwistbaar aanbod in de zakenwereld gedaan. Toch is zijn bod van de hand gewezen. Kennelijk dient Twitter dus een ander doel. De aandeelhouders zijn duidelijk niet geld gemotiveerd. Het lijkt er steeds meer op dat ze veel waarde hechten aan de mogelijkheid om te censureren, vrije meningsuiting te onderdrukken, informatie te controleren en de publieke perceptie te manipuleren.
  3. Aandacht voor de mensen en de bedrijven die de aandelen bezitten. Waar veel mensen dachten dat Twitter synoniem stond voor Jack Dorsey kwam iedereen er in eens achter dat Twitter mede in handen was van Vanguard. Nu zijn Vanguard en Blackrock inmiddels bekende namen voor mensen die zelf veel onderzoek doen, maar het grote publiek kende die namen nog niet. De Saoedische prins Alwaleed bin Talal Al Saud, een miljardair die ook een van de grootste aandeelhouders van Twitter is, twitterde dat hij zou stemmen om het bod van 43 miljard dollar in contanten van Elon Musk op het bedrijf af zou wijzen – wat Musk ertoe aanzette om vraagtekens te zetten bij de toewijding van Saoedi-Arabië aan het vrije woord.
  4. Door een bod in cash te doen van 43 miljard dollar, mag je toch ook hopen dat mensen zich gaan afvragen: hoe dan? Zijn er daadwerkelijk zoveel briefjes geprint en door wat wordt dat dan gedekt? Dat zal iedereen gaan ontdekken: door niets. De centrale banken hebben de inflatie veroorzaakt door hun fiat dollars in de meeste gevallen enkel als nummers in hun computer te verwerven. Zodat zij het kunnen omzetten in harde activa zoals goud, zilver, land en onroerend goed.

Dit bod gaat Musk helemaal niet om het hebben van een social media platform, het gaat hem om het blootleggen van de censuur, de eigenaren en de spelletjes die eeuwenlang achter de schermen gespeeld werden. Door dit allemaal in de openbaarheid te doen, gaan mensen pas echt zien hoe het spel altijd gespeeld is. Elon Musk overweegt nu partners in te schakelen bij zijn bod op Twitter nu de techgigant heeft aangekondigd dat het een ‘gifpil’-maatregel heeft genomen om te voorkomen dat de miljardair CEO het bedrijf kan overnemen.