www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Toen mijn vader jaren geleden overleed aan de gevolgen van een huidmelanoom, opperde de oncoloog dat dat mogelijk veroorzaakt was doordat mijn vader vroeger waarschijnlijk te veel onbeschermd in de zon had gezeten. Dat maakte dat ik vanaf dat moment mijn kinderen consequent beschermde tegen zonnebrand met zonnebrandcrèmes van factor 30 of hoger. Nu blijkt dat er eigenlijk helemaal geen bewijs voor is, dat blootstelling aan de zon kanker veroorzaakt. 

Sterker nog, het zou weleens precies andersom kunnen zijn. Dat juist een gebrek aan zonlicht kanker veroorzaakt. En als je wat dieper gaat graven, dan kom je er achter dat het misschien zelfs wel de ingrediënten van de reguliere zonnebrandcrèmes zijn die de boosdoener zijn van huidmelanomen.  

In Australië zijn deze week een aantal populaire zonnebrandcrèmes teruggeroepen uit de handel omdat ze mogelijk een kankerverwekkende chemische stof bevatten. Het gaat om producten van onder meer de Australische Kankerraad en Nivea. In de producten werden lage concentraties van een mogelijk kankerverwekkende chemische stof  aangetroffen.

Gelukkig zijn er goede alternatieven die je beschermen tegen zonnebrand. Gebruik zoveel mogelijk organische middelen en koop zonnebrandcrème op biologische of natuurlijke basis.