www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Het Russische Lagerhuis heeft een wet aangenomen die het mogelijk maakt om journalisten en media strafrechtelijk te bestraffen als ze zich schuldig maken aan het verspreiden van fakenieuws over de acties van Russische strijdkrachten. De straffen variëren van boetes van minimaal 100.000 roebel, gevangenisstraffen van 5 tot 10 jaar of een aantal jaren doorbrengen in een strafkolonie. Als gevolg van de invoering van deze wet hebben CNN, CBS News, Bloomberg, ABC News, BBC, CBC, AFP, ARD en ZDF inmiddels besloten hun werkzaamheden in Rusland te staken. Ook de NOS heeft zijn medewerkers teruggeroepen. Door een besluit van Roskomnadzor zijn Twitter en Facebook geblokkeerd op het grondgebied van de Russische Federatie.  

De straffen zijn als volgt:

  • voor opzettelijk valse vervalsingen – een boete van 700 duizend tot 1,5 miljoen roebel, of tot 3 jaar in een strafkolonie.
  • voor opzettelijk valse beweringen door ambtenaren, een georganiseerde groep, met kunstmatige bewijsvoering of ingegeven door haat of vijandschap – een boete van 3 tot 5 miljoen roebel, of 5 tot 10 jaar gevangenisstraf.
  • voor opzettelijk bedrieglijke vervalsingen die ernstige gevolgen hebben – 10 tot 15 jaar gevangenisstraf.
  • voor oproepen tot belemmering van het inzetten van Russische troepen ter bescherming van de belangen van Rusland, handhaving van vrede en veiligheid, of tot het in diskrediet brengen van een dergelijke inzet (indien de overtreder hiervoor eerder in het jaar administratief verantwoordelijk is gesteld) – een boete van 100 000 tot 300 000 roebel of tot 3 jaar in een strafkolonie.
  • indien het oproepen tot belemmering of het in diskrediet brengen ernstige gevolgen heeft gehad – een geldboete van 300 000 tot 1 miljoen roebel of tot 5 jaar opsluiting in een strafkolonie.
  • oproepen tot sancties tegen Rusland (indien de overtreder hiervoor eerder in het jaar administratief verantwoordelijk is gesteld) – een boete van maximaal 500 000 roebel of maximaal 3 jaar in een strafkolonie.