www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

In het Verenigd Koninkrijk gaat een proef van start van zes maanden met een vierdaagse werkweek. Bijzonder aan dit project is dat werknemers geen salaris hoeven in te leveren, er wordt van hen verlangd dat ze zich 80% van de tijd 100% productief zijn.  In totaal zullen een kleine 2000 werknemers tijdens de proef wekelijks een betaalde vrije dag krijgen. Bedrijven konden zich aanmelden voor deze proef en onlangs traden nog eens dertig bedrijven toe, van lokale fish en chips winkels tot grote bedrijven. Het Britse proefproject gaat naar verwachting in juni van start en zal worden uitgevoerd naast andere proefprojecten in de VS, Ierland, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland.

Uit de grote belangstelling voor de Britse pilot maken arbeidsdeskundigen op dat organisaties zich duidelijk aan het voorbereiden zijn op de toekomst van werk. Eerder bleek al uit verschillende studies dat de overgang naar een vierdaagse werkweek de productiviteit en het welzijn van het personeel ten goede komt. Toen Microsoft in zijn Japanse vestiging een vierdaagse werkweek zonder loonverlies uitprobeerde, steeg de productiviteit met 40%. Ook in Spanje, Japan, Ierland, Schotland, IJsland werden goede resultaten met dit model geboekt.

De pilot is opgezet door 4 Day Week Global in samenwerking met denktank Autonomy, de 4 Day Week UK Campaign en onderzoekers van Cambridge University, Oxford University en Boston College. Het mooie van de pilot is dat organisaties uit allerlei branches en van alle groottes zich konden aanmelden voor deelname. In de eerste fase krijgen de deelnemende bedrijven veel steunmaatregelen aangeboden, zoals workshops, mentorschap, netwerken en toegang tot academische onderzoeken. Daarnaast kunnen de bedrijven contact leggen met deskundigen die eerder soortgelijke programma’s hebben uitgevoerd.

Het uiteindelijke doel van de pilot is om uitgebreide gegevens te verzamelen zodat er een model ontwikkeld kan worden dat meer bedrijven in staat zal stellen om op deze manier een andere werkweek aan te bieden aan hun werknemers zodat de manier waarop mensen zich bezighouden met werk ingrijpend zal veranderen zonder dat dit ten kostte gaat van de productiviteit.