www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Volgens de Romeinse kalender vindt het Keltisch oogstfeest ieder jaar plaats op 1 augustus. Je ziet dit dan ook vaak vermeld op diverse sites en kalenders. Toch is dat niet zo, want de Kelten leefden volgens de maankalender en de vieren gedurende het jaar 4 grote maanfeesten: Lughnasadh, Samhain, Imbolc en Beltane.

Lughnasadh wordt officieel gevierd op het moment dat de maan vol is, nadat de zon in het sterrenbeeld leeuw staat. Dit is het grote Keltische oogstfeest en toont de overvloed van de natuur. De thema’s van dit feest zijn: overvloed, oogst en losmaken. Het graanfeest is zowel een feest van oogst, als van opoffering. Je oogst het oude in de vorm van graan en dit symboliseert tegelijkertijd het offeren van het leven voor een nieuwe cyclus. Het graan wordt ook vaak geassocieerd met de Moedergodin en de giften van Moeder Aarde. Het is een periode van feest, overdaad en delen.

In oude tijden was het een periode waarbij je de vruchten proefde van het land dat je bewerkt had. In die tijd was dat nog heel letterlijk, tegenwoordig is het meer symbolisch. Je kunt deze dag aangrijpen om te vieren wat je het afgelopen jaar hebt neergezet. Welke zaden hebt je eerder dit jaar gezaaid en waar pluk jij nu de oogst van? Durf naar buiten te treden met je ‘oogst’. Merk je dat je sterker in je schoenen staat? Treed dan naar buiten met je eigen waarheid en claim waar je voor staat. Accepteer jezelf volledig en spreek je dankbaarheid en waardering uit voor alle zegeningen die op jouw pad zijn gekomen. Voor de mensen om je heen, voor je huis en je gezondheid.