www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Op dit moment zie ik veel mensen vanuit angst reageren. En dat is ook niet verwonderlijk, want we worden al meer dan een jaar overspoeld met angstaanjagende verhalen via de radio, televisie en kranten. We weten allemaal dat angst een slechte raadgever is. Hoe kun je het beste omgaan met gevoelens van angst? Wat kun je doen als angst je in zijn greep heeft?

Het is goed om stil te staan bij de angsten die in je leven, want als je er geen aandacht aangeeft, dan kan angst je gedrag gaan bepalen of zelfs je ontwikkeling gaan belemmeren. Bij sommige mensen schiet de angst zover door dat ze bepaalde situaties zelfs helemaal gaan vermijden. Hoewel het een natuurlijke reactie is, is het een korte termijn oplossing. Want voor welke situatie in je leven je ook bang bent, op een dag zal het terug komen in je leven.

Op de langere termijn is het daarom ook altijd beter om je angsten onder ogen te zien. Want hoe gek het ook klinkt: angst is een manier van denken. Gelukkig heb je dat zelf onder controle. Op het moment dat je je innerlijke dialoog aanpast en anders gaat denken over bepaalde situaties, help je jezelf anders te reageren op je angsten.

Wat kun je doen nu je weet wat je angsten zijn?

Leef in het hier en nu. Mensen voelen zich zeker als ze de controle hebben en je ziet dan ook dat veel angsten gaan over de oncontroleerbare toekomst. De uitdrukking is niet voor niets: Dikwijls lijdt de mens het meest, door het lijden dat hij vreest. Winston Churchill zei eens, “Ik herinner me het verhaal van de oude man die op zijn sterfbed zei dat hij veel zorgen had gehad in zijn leven, waarvan de meeste nooit gebeurd waren.”

Praat over je angsten. Dan zul je zien dat je niet de enige bent en mogelijk kun je met elkaar nadenken over oplossingen en elkaar steunen.

Je kunt je neiging tot doemdenken bestrijden door jezelf te wapenen met feitenkennis. Ga op jacht naar statistieken of objectieve rapporten en artikelen om jezelf te informeren. Geloof niet alles wat je voorgeschoteld krijgt in de media, maar ga zelf op onderzoek uit.