www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Het is Bevrijdingsdag 2021 en vandaag vieren we dat we 76 jaar bevrijd zijn van de Tweede Wereldoorlog. Toch is onze vrijheid op dit moment behoorlijk beperkt. Niet alleen fysiek omdat we beperkt zijn in onze bewegingsvrijheid door de lockdowns, we mogen ons ook niet meer vrij uitspreken. Social media platforms zetten ‘fact checkers’ in die elk kritisch geluid verwijderen omdat het in strijd is met hun beleid. Ze gaan daarbij volledig voorbij aan het feit dat vrijheid van meningsuiting een grondrecht is.

Met de invoering van de testmaatschappij is het einde van onze vrijheid naar mijn mening echt in zicht. Je zult straks niet meer naar een museum of restaurant kunnen of op vakantie kunnen gaan zonder een negatief testresultaat of vaccinatiebewijs te overleggen. En natuurlijk kun je er voor kiezen om dan maar niet meer naar een restaurant te gaan of een theatervoorstelling te bezoeken. Natuurlijk is Nederland als vakantieland ook prachtig, maar is dat vrijheid? Het voelt als een opgelegde keuze.

Het begrip vrijheid heeft het afgelopen jaar een hele nieuwe lading gekregen. Vrijheid betekent voor mij dat ik mezelf kan zijn en mijn eigen keuzes kan maken. Dat ik mijn leven kan leiden waarin ik mag doen, denken en laten wat bij mij past met respect voor de wereld om mij heen. Ik hoef geen overheid die voor mij bepaalt wat wel of niet goed is. Dat kan ik prima zelf.

Tijd dus om na te gaan denken of je mee wilt gaan in de lijn die de overheid op dit moment voor je uitzet of kies je voor je eigen pad? Ik denk dat we dicht bij het moment zitten dat er een parallelle samenleving gaat ontstaan. Je ziet verspreid over het hele land steeds meer mensen opstaan die zich niet kunnen vinden in het vooruitzicht te moeten leven in een testmaatschappij. Er wordt op dit moment al hard gewerkt aan het opzetten van privéscholen, leefgemeenschappen en ontmoetingsgroepen. Eén ding is wel duidelijk als je niet mee wilt gaan in de maatregelen die de overheid je op wil leggen, dan is het nu tijd voor actie. Kom in beweging en ga je verdiepen in de alternatieven.

Op verjaardagen wordt vaak gezegd: je bent zo oud als dat je je voelt. Ik denk dat dat ook opgaat voor je gevoel van vrijheid. Stel jezelf de vraag: Hoe vrij voel jij je nog?