www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Ho ‘oponopono is een Haïtiaans gebed voor vergeving en verzoening. Het is eigenlijk een proces van dingen rechtzetten in je relaties. Je relatie met anderen, je voorouders, goden, de aarde, jezelf.  

De filosofie achter deze oefening is dat we allemaal verantwoordelijk zijn voor wat er in onze werkelijkheid verschijnt. Wij zijn eigenaar van onze gevoelens en ervaringen. Dus zelfs als iemand anders ons onrecht heeft aangedaan, zijn wij degenen die zeggen: “Het spijt me. Vergeef me…”

De basis van deze praktijk is eenheid: een onverbrekelijke band verbindt je met alles en iedereen,  ook al lijken we zo gescheiden. Dus als jij woorden van vergeving uitspreekt, dan doe je dat niet alleen voor jezelf, maar ook voor het grotere geheel, voor het collectieve bewustzijn.

De tekst van Ho’oponopono luidt als volgt:

Het spijt me

Vergeef me

Ik hou van je

Dank je wel

Je kunt dit zo vaak toepassen als je wilt, je zet hiermee een heel krachtig helingsproces in gang. Het werkt in op je onderbewuste. Want als je net aan het begin van een helingsproces zit, dan zal je ego hier ongetwijfeld iets van vinden. Bedenk dan dat vergeven niet betekent vergeten. En het betekent ook niet dat de ander spijt zal hebben of zal begrijpen waarom je gekwetst ben. Vergeven doe je voor jezelf, want als jij de ander vergeeft, bevrijd je jezelf van het trauma, het hartzeer of de pijn die de ander je heeft ‘aangedaan’. Je bevrijd jezelf van de ander en kunt hem/haar vanaf een afstandje het beste wensen.

Als je iemand vergeeft, worden er eigenlijk twee zielen bevrijd. Dus ga de situaties in je leven die je niet bevallen onder ogen zien. Ga Ho’oponopono toepassen en andere keuzes maken. Keuzes die wel bij je passen. En vergeet niet ook jezelf te vergeven voor bijvoorbeeld de keuzes die je eerder maakte. Wees niet te streng voor jezelf. Nu blijkt misschien dat die keuze niet goed uitgepakt heeft of je pijn heeft gedaan. Dat kon je op het moment dat je de keuze maakte niet weten, had je dat wel geweten, dan had je vast anders gekozen. Bedenk dat je van elke ervaring leert en dat dat precies is waarvoor je ziel hier op aarde is. Om ervaringen op te doen en er van te leren.