www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

De afgelopen dagen heb ik veel tijd in mijn tuin doorgebracht. Ik heb het gras gemaaid, de vlinderstruiken gesnoeid, onkruid gewied en zaden gezaaid die straks bijen en vlinders naar mijn tuin moeten lokken. Terwijl ik bezig was in mijn tuin overviel mij de gedachte dat je veel van die activiteiten eigenlijk ook toe zou kunnen passen op je eigen leven. Zeker nu we allemaal al meer dan een jaar tot stilstand zijn gekomen, is bij velen de vraag gerezen: wil ik op dezelfde voet verder gaan met mijn leven als voor de lockdowns of wil ik veranderingen aanbrengen in mijn leven?

Snoeien en wieden in je eigen leven zou je praktisch kunnen doen door al je activiteiten en verplichtingen eens op een rijtje te zetten. Welke dingen doe je nog met plezier en welke activiteiten doe omdat je denkt dat het zo hoort of omdat je iemand anders niet wilt teleurstellen door te stoppen. Welke activiteiten geven je energie en welke nemen energie? Vervolgens kun je gaan wieden, dat betekent dat je de activiteit helemaal uit je leven gaat verwijderen. Of je gaat snoeien, je behoudt de activiteit, maar je gaat er minder tijd aan besteden.

Na het snoeien en wieden heb je in de tuin een opgeruimde border. Meestal is dat het moment waarop je nieuwe planten kunt gaan poten of zaden gaan zaaien. Welke zaadjes wil jij in je leven gaan zaaien? Dat kan op het gebied van werk zijn, hobby’s, zelfs vriendschappen. Waar word jij heel erg blij van? Wat doe je graag? Sommige mensen vinden dat een lastige vraag. Zelf heb ik mij een aantal jaren geleden afgevraagd: Waar werd ik als kind heel erg blij van?

Dat was zingen en boetseren. Inmiddels heb ik beide hobby’s weer opgepakt en dat heeft mijn leven een stuk leuker gemaakt. Door die ‘zaadjes’ in mijn leven te zaaien, kan ik vervelende momenten makkelijker naast me neerleggen omdat ik iets heb om naar uit te kijken. Zo’n activiteit en of dat nu een hobby of je werk is, heeft net als het zaadje in je tuin ook even tijd nodig om tot wasdom te komen. Toch zul je al snel aan jezelf merken dat je weer tot bloei komt zodra je dingen gaat doen die je blij maken. En als bonus trek je dan vanzelf je eigen bijen en vlinders aan omdat je allemaal nieuwe mensen leert kennen die met dezelfde passie als jij dezelfde hobby of hetzelfde werk uitoefenen.