www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Emoties. We hebben ze allemaal. De meesten van ons hebben al van kinds af aan geleerd om emoties te onderdrukken. Dan kunnen ze je later in je leven behoorlijk in de weg zitten. Het afgelopen jaar heeft bij veel mensen gevoelens van angst, machteloosheid of boosheid naar boven gebracht. Om mij heen zie ik steeds meer mensen mentaal vastlopen.

Het oude patroon van emoties onderdrukken of afleiding zoeken helpt niet meer. We zijn stilgezet door de lockdowns en onze binnenwereld begint zich te roeren. Er borrelt iets van binnen en het moet er uit. Je kunt jezelf enorm helpen door die emoties aan te gaan kijken, te gaan doorleven. Wat wil die emotie je vertellen? Durf je het aan om de pijn die onder de emotie ligt echt aan te kijken? Durf je je tranen te laten vloeien of je boosheid er uit te gooien?

Het verwerken van je emoties is vaak de start van je transformatieproces naar een leuker en lichter leven. Afgelopen jaar is het leven van iedereen stilgezet en dat heeft ons allemaal de tijd gegeven om onze binnenwereld te laten ontwaken. We hebben de tijd gekregen om naar binnen te keren en ons te verbinden met ons gevoelsleven.

Want pas in de stilte ervaar je je emoties weer. Dat kunnen allerhande emoties zijn, boosheid, verdriet, angst of schaamte. Die emoties gaan zich op verschillende manieren manifesteren: huilbuien, paniekaanvallen, een kort lontje, woede-uitbarstingen. 

Je ego loopt daar het liefst voor weg, gaat afleiding zoeken om maar niet te hoeven voelen. Voor de één betekent dat dat je de televisie aanzet en eindeloos tv-series gaat kijken of je telefoon gaat checken. Een ander zal in de doe-modus schieten en maar dingen blijven doen om aan de emoties en gevoelens te ontsnappen. Alles beter dan zoveel te moeten voelen. Totdat iemand zich realiseert dat al die afleiding niet helpt. Want er zal steeds weer iets in je leven gebeuren, waardoor die onverwerkte emotie opnieuw op je pad gezet wordt.

Op het moment dat je je emoties aan gaat kijken en doorleven, kun je die gevoelens of situaties ook echt verwerken en achter je laten. Zo’n periode voelt als een emotionele achtbaan. Heb de moed om een ritje te gaan maken. Laat je tranen vloeien, koop een boksbal en boks je boosheid uit je lijf. Hoeveel ups-and-downs een ritje in een achtbaan ook heeft, aan elke rit zit een einde.

Na het verwerken van je emoties voel je je vast uitgeput, gesloopt. Dat is normaal, je zult al snel merken dat je ook een enorm gevoel van rust gaat ervaren. Zorg in die periode goed voor jezelf. Laad jezelf weer op door te wandelen in het bos, eet licht en gezond. Neem voldoende rust. Dit proces zal zich een aantal keren herhalen voordat je echt het gevoel hebt dat je de meeste onderdrukte gevoelens doorleefd en losgelaten hebt. Natuurlijk zullen er zich situaties voor blijven doen waardoor er weer een emotie bij je getriggerd wordt, dat hoort bij het leven. Je zult merken dat je er steeds beter mee om kunt gaan.

Geef jezelf de tijd voor dit proces. Soms duurt het weken, maanden, of soms zelfs jaren. Alles zal zich ontvouwen in jouw eigen tempo. Het is jouw proces. Heb geduld met jezelf, want uiteindelijk brengt het je naar je kern, naar je authentieke zelf en dan sta je zo krachtig in het leven dat je elke storm kunt bevaren.