www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Van de week was ik getuige van een gesprek waarbij twee mensen een behoorlijke woordenwisseling hadden. We zaten allemaal in een boomgaard waar gezellige zitjes gecreëerd waren. Het gesprek ging in eerste instantie over de kinderen, kleinkinderen, ditjes en datjes en toen over het vaccin. Waarbij één van beide dames allebei de vaccins ontvangen had en de andere dame wel overwogen besloten had zich niet te laten vaccineren.

Het werd ook voor ons als omstanders al snel duidelijk dat dit niet gezellig af ging lopen. Beide dames waren ieder voor zich overtuigd van hun eigen gelijk. Beide dames luisterden ook helemaal niet meer naar wat de ander nog te zeggen had, maar voerden alleen nog maar argumenten aan om het eigen gelijk te onderstrepen. Tot de maat bij één van hen vol was en ze boos opstapte.

Ik snap heel goed dat het makkelijker is om dit soort gesprekken te analyseren als je er van een afstandje naar kijkt dan op het moment dat je er midden in zit, maar wat veel mensen vergeten is dat we hier op aarde allemaal zijn met een vrije wil. Je hoeft je door niets of niemand iets op te laten leggen.

Probeer als je in een dergelijke woordenwisseling verzeild raakt te onthouden dat wat anderen van je vinden, niks zegt over wie je bent. Het zegt veel meer over hun overtuigingen, angsten en onzekerheden. Soms is dan een opmerking, een blik of juist de afwezigheid daarvan genoeg om je enorm te raken of uit het veld te slaan. Probeer het niet binnen te laten komen. Je hoeft niet alles te ontvangen, wat iemand je probeert te geven. Een bekende uitdrukking is: wat je vindt, mag je houden. Mensen denken dan vaak aan gevonden voorwerpen. Je zou het ook kunnen toepassen op meningen. Iemand mag zich best uitspreken, maar hoeft zijn/haar mening niet aan je op te dringen.

Je kunt in een vergelijkbare situatie zoals ik hierboven beschreven heb ook de discussie stoppen door net als de Engelsen te zeggen, “we agree to disagree.” Ofwel laten we deze discussie stoppen omdat we het er wel over eens zijn dat we het over dit onderwerp niet eens gaan worden.