www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Steeds vaker hoor ik van mensen uit mijn directe omgeving dat er ruzie binnen families of vrienden ontstaat omdat de één zich heeft laten vaccineren of wil laten vaccineren en de ander dat niet wil of er nog niet over uit is. Het respect voor de ander zijn keuze is in deze discussies vaak ver te zoeken. Hoe ga je daar nu mee om?

In het Engels zeggen ze zo mooi: we agree to disagree, of wel: we zijn het er over eens dat we het oneens zijn. Ik denk dat je dit soort discussies het beste op deze manier kunt benaderen. Het heeft weinig zin om een ander te gaan overtuigen van je mening of jouw gelijk. Iedereen staat hier op zijn eigen manier in en dat is oké.

Een aantal mensen uit mijn omgeving die het vaccin op zeker niet wil nemen, zegt tegenwoordig dat ze gevaccineerd zijn om vervelende discussies uit de weg te gaan. Want waar je ook komt, het is de vraag van de dag. Toch mag je hier best voorzichtig mee omgaan. Ten eerste gaat dit over jouw gezondheid. De beslissing of je de vaccinatie wel of niet neemt, valt onder jouw medische geheim, dus eigenlijk mag iedereen er naar vragen, je hoeft geen antwoord te geven. Niet aan de buurvrouw, niet aan de kapster of die aardige dame achter de kassa.

Je hoeft zeker geen antwoord te geven als jouw leidinggevende tussen neus en lippen vraagt: ,,En, ben jij al gevaccineerd?” of ,,Voor wanneer staat jouw afspraak voor de vaccinatie gepland?” Dat wordt tegenwoordig zeer geraffineerd gedaan, maar juridisch gezien gaat je werkgever hier een grens over. Hij/zij mag er niet naar informeren.

Als je toch graag antwoord op de vraag wilt geven en je weet voor jezelf dat je het vaccin niet wilt dan zou je kunnen zeggen: ,,Ik denk er nog even over na. De vaccins zijn op dit moment nog in een experimentele fase en alleen als noodvoorziening toegelaten op de markt. De meeste testen duren nog tot eind december 2023. Ik wacht de resultaten nog even af.”

Of je zou kunnen zeggen: ,, het overlevingspercentage van dit virus is 99,85 procent. Ik zorg goed voor mijn immuunsysteem, dus ik neem het risico dat ik op een dag de ziekte misschien oploop, maar ik reken er op dat mijn lichaam dit aan kan.”

Kijk wat goed voor je voelt, maar voel je zeker niet gedwongen om te pas en te onpas antwoord te geven op deze vraag.