www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

De laatste maanden hoor je steeds vaker de term gaslighting. Veel mensen hebben geen idee hoe geraffineerd dat psychologische proces in elkaar steekt. Zelf heb ik dat regelmatig in mijn leven ervaren, omdat ik een groot deel van mijn leven omringd werd door narcisten. Toen ik daar mee samenleefde of samenwerkte had ik niet door dat ik gemanipuleerd werd. Nu ik mij daar uit bevrijd heb, zie ik pas hoe ze op dat moment te werk gingen. En ik zie veel overeenkomsten met hoe de overheid de laatste jaren met ons omgaat.

Ik zeg vaak tegen mensen uit mijn omgeving, als je alles zou weten, dan zou je zien dat niets is wat het lijkt. Veel zaken zijn totaal anders dan wat je nu denkt. En dat is precies ook wat iemand doet die je gaslight. Daarbij is ook niets wat het lijkt, zij draaien alles honderd tachtig graden om. Beschuldigen iemand van wat ze zelf doen en scheppen verwarring, waardoor jij aan jezelf gaat twijfelen.

Ik zal een voorbeeld geven van hoe iemand dan te werk gaat: ik had met een collega afgesproken om samen een stuk te gaan wandelen. We hadden afgesproken dat we naar een carpoolplek zouden rijden en vanaf daar samen naar het bos zouden rijden. Ik was als eerste aangekomen en had mijn auto geparkeerd. Vijf minuten later, arriveerde hij. Hij parkeerde zijn auto links van die van mij, stapte uit en trapte in een hondendrol. Hij was boos want dat vond hij vies. En terwijl hij zijn schoen ontdeed van de poep zei hij: ja dat komt omdat jij je auto zo onmogelijk geparkeerd hebt. Op dat moment schrok ik van zijn uitval en deed niets anders dan mijn excuses aanbieden.

Nu ik er op terugkijk denk ik: ,,Hoezo is het mijn schuld dat jij in een hondendrol stapt?” Ik stond niet eens raar geparkeerd, ik stond gewoon midden op de parkeerplaats van de carpoolplek, keurig in mijn vakje. Hij was degene die niet goed uitgekeken had, hij was het die in een hondendrol stapte. Nadat hij zijn schoen schoon had gemaakt, zijn we in mijn auto naar het bos gereden en we hebben nog gewandeld, maar de sfeer was na het hondenpoep incident op zijn zachtst gezegd slecht.  

Uiteindelijk heb ik mij uit dit patroon van gaslighting bevrijd door van werkkring te veranderen en het contact met deze collega totaal te verbreken. Pas als je een aantal weken ‘vrij’ bent van die invloeden, ga je zien in wat voor vreemde surrealistische cirkel ze je proberen te houden. Veel dingen die zulke mensen je toevertrouwen zijn ook ‘geheim’ en er wordt van je verwacht dat je er met niemand anders over praat. Dus als je vastloopt, dan is er ook maar één persoon tot wie je je kunt wenden: juist dat is diezelfde persoon.

Mijn advies is dan ook, verbreek elk contact met degene van wie je het idee heeft dat hij/zij je manipuleert. Neem desnoods een ander telefoonnummer of mailadres, maar zorg dat ze je niet meer kunnen bereiken. Deze mensen leven namelijk op die energie die ze veroorzaken met hun gedrag, of dat nu angst is of verwarring, schuld- of schaamtegevoelens zijn. Die frequentie houdt hun gaande en put jou uit. Want zonder dat je het weet, bent jij hun accu.  

Als je je los wilt maken van de overheid en zijn adviezen, dan kun je het contact verbreken door de radio en televisie uit te zetten en het abonnement op je krant op te zeggen. Want de media verkondigen op dit moment ook alleen maar de boodschap van de overheid. Waar journalisten eerder nog wel in zaken doken om de onderste steen boven te krijgen en echt onafhankelijk onderzoek te doen, op dit moment schrijven ze alleen nog maar wat de overheid wil dat ze schrijven. En om dat goed in jouw onderbewuste te planten gebruiken ze zeer geraffineerde NLP technieken. Dus doe jezelf een plezier en ontkoppel jezelf van die dagelijkse portie gaslighting.