www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

De Oekraïense president Vladimir Zelensky heeft afgelopen weekend al aangegeven dat hij graag zo spoedig mogelijk toe wil treden tot de Europese Unie. Gisteren liet de Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen zich positief uit over een EU-lidmaatschap van de Oekraïne. Toch is het niet te verwachten dat het land nu snel toe zal treden. Voordat een land toe kan treden tot de EU moet een land aan vele toelatingseisen voldoen waardoor het hele proces van toetreding al snel vijf tot tien jaar duurt.

De Zwitserse Bondsraad heeft bekend gemaakt dat Zwitserland alle EU-sancties tegen Rusland overneemt en ook zijn luchtruim sluit voor Russische luchtvaartmaatschappijen. Het is voor het eerst dat Zwitserland zich niet neutraal opstelt. President Ignazio Cassis liet zondag in een interview weten dat Zwitserland graag vast wilde houden aan zijn neutraliteitsbeleid, maar dat het ze er niet van weerhoudt om dingen bij hun naam te noemen. Neutraliteit is sinds 1815 de belangrijkste pijler van het Zwitsers buitenlands beleid en het land is officieel neutraal gebleven in zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog.

Delegatieleider van de Vaste Commissie voor Koninkrijksrelaties van de Eerste Kamer Paul Rosenmöller heeft tijdens een werkbezoek aan Saba positief getest op Corona. Hij is direct in quarantaine gegaan. Op dit moment voert een delegatie van dertien leden van de vaste commissie voor Koninkrijksrelaties werkbezoeken uit aan de zes eilanden van Caribisch Nederland.  

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft eind vorig jaar plannen aangekondigd voor een internationaal verdrag inzake preventie van en paraatheid voor pandemieën. Volgens de website van de Raad van Europa is er een “intergouvernementeel onderhandelingsorgaan” gevormd, dat vandaag zijn eerste vergadering zal houden. Het is de bedoeling een voortgangsverslag in te dienen bij de 76e Wereldgezondheidsvergadering in 2023 en het voorgestelde instrument in 2024 klaar te hebben voor wettelijke uitvoering.

Gouveneur Ron DeSantis van Florida twitterde gisteren dat hij het verzoek van de regering Biden om bijstand van de nationale garde bij zijn State of the Union in Washington heeft afgewezen.  Uit angst voor een herhaling van de gebeurtenissen van 6 januari vorig jaar is de paraatheid van de Nationale Garde in de Amerikaanse hoofdstad verhoogd. Inwoners zien leden van de Nationale Garde uit diverse staten doorlopend in busjes over straat rijden.

Ondernemer Sywert van Lienden is gisteren samen met twee andere personen opgepakt door de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst. De FIOD onderzoekt de mondkapjesdeal. Van Lienden en zijn zakenpartners sloten een deal met het ministerie van VWS en ontvingen ruim 100 miljoen euro belastinggeld voor 40 miljoen mondkapjes. Ze maakten zo’n 28 miljoen winst op de deal. Uiteindelijk keurde het RIVM een deel van de mondmaskers af omdat ze grafeen bevatten. Tot op heden is geen van de mondkapjes gebruikt. Het OM maakte bekend een strafrechtelijk onderzoek te openen naar de Stichting Hulptroepen Alliantie. Dit gebeurt naar aanleiding van een aangifte van het uitzendconcern Randstad. Randstad was in de veronderstelling personeel te leveren aan een stichting zonder winstoogmerk. Later bleek dat de mondkapjes deal met de overheid gesloten was via een geheime commerciële bv. De Tweede Kamer heeft Van Lienden gevraagd het geld terug te storten.

En dan het weer. Na een paar zonnige dagen gaat vanaf vandaag de bewolking weer overheersen. In het westen en noorden van het land valt af en toe regen of motregen. De temperatuur komt maximaal uit op een graad of 8. De wind waait uit het zuidoosten en is zwak of matig.