Vandaag vinden in Israël verkiezingen plaats. Het is de vijfde keer binnen vier jaar tijd dat de Israëliërs de gang naar de stembus maken. De strijd van ex-premier Benjamin Netanyahu om de macht te behouden en vervolging wegens corruptie te ontlopen, heeft de politieke versnippering in de hand gewerkt en een reeks instabiele regeringen opgeleverd. Palestijnen met het Israëlische staatsburgerschap hebben sinds de oprichting van de staat in 1948 stemrecht bij Israëlische verkiezingen. Op de site van Aljazeera staat te lezen dat veel stemgerechtigde Palestijnen niet zullen gaan stemmen, omdat zij vinden dat hun politici hen in de steek hebben gelaten.
Free West Media meldt dat de nieuwe Italiaanse premier Giorgia Meloni een radicale wijziging in het asielbeleid heeft aangekondigd. Ze wil dat haar regering de komst van bootmigranten voorkomt en de illegale mensenhandel in het Middellandse Zeegebied doorbreekt. Het is haar doel om te voorkomen dat smokkelaars bepalen wie er naar Italië mogen komen. Haar regering gaat samen met de autoriteiten van de Noord-Afrikaanse landen in de hotspotgebieden centra opzetten waar internationale organisaties zullen controleren of mensen recht op asiel hebben.
Veel Brazilianen accepteren de uitslag van de presidentsverkiezingen niet, omdat deze frauduleus lijkt. Het stemverschil tussen de twee was ongeveer 2,1 miljoen, minder dan 2% van de geldige stemmen. Het is het kleinste verschil tussen de eerste en de tweede plaats bij alle presidentsverkiezingen in het land ooit. Truckers sluiten snelwegen en er is een landelijke beweging om de activiteiten in het hele land lam te leggen. De bevolking vraagt om militair ingrijpen. Zondag werd op het moment dat ruim 98 procent van de stemmen geteld was de 77-jarige oud-president Luiz Inácio Lula da Silva uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen. Het Braziliaanse leger heeft buitengewone noodbevoegdheden gekregen om het land te beschermen in geval van (buitenlandse) verkiezingsfraude.
Suella Braverman, de minister van Binnenlandse Zaken heeft gisteren in het Lagerhuis verteld dat er dagelijks zo’n 35.000 migranten op kosten van de Britse belastingbetaler in hotelkamers verblijven. Dat kost de Britten 6,8 miljoen pond per dag. Ze kwam in september van dit jaar aan als minister en heeft toen direct een onderzoek ingesteld. Ze gaf aan geschokt te zijn en uitte kritiek op de “exorbitante” kosten van het onderbrengen van migranten in Britse hotels. Ze vertelde het Lagerhuis dat de situatie “volstrekt onaanvaardbaar” is.
De Nederlandse ambassadeur in Rusland, Gilles Plug, is door het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken gedagvaard in verband met een vermeende poging van de Britse diensten van Buitenlandse Zaken om een Russische militair attaché op de Russische ambassade in Den Haag aan te stellen. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zijn dergelijke provocerende acties onaanvaardbaar en hebben zich de afgelopen jaren in Nederland al verscheidene soortgelijke gevallen voorgedaan.
Economie
De Zwitserse Credit Suisse bank heeft de Nationale bank van Saudi Arabië aan boord gehaald als één van zijn grootste aandeelhouders om het kapitaal te verhogen. Bij de Saudi National Bank trekt de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman op de achtergrond aan de touwtjes.
18 landen bevestigen hun deelname aan de top van de Economische Samenwerking Azië-Stille Oceaan in november. Het gaat om een intergouvernementeel forum ter bevordering van de vrije handel in de regio. Tot de landen die onder meer deelnemen behoren Rusland, China, Frankrijk en Saudi-Arabië, maar Biden weigert de top bij te wonen.
Paddy Holohan uit Ierland heeft deze week de negende stap van de Global Walk out uitgelegd. Holohan heeft een aantal initiatieven genomen om het belang van contant geld onder de aandacht te brengen. Na het succes van stap 1, namelijk om zoveel mogelijk contant geld te gebruiken, is stap 9 het aanmoedigen van bedrijven om een poster op te hangen met de tekst ‘cash heeft de voorkeur’. De posters zijn te vinden op de website van de Global Walkout. https://globalwalkout.com/step-9/
Weer
En dan het weer. We gaan vandaag een vrij onstuimige dag tegemoet. Er waait een krachtige zuidwestenwind die in de kustgebieden kan aantrekken tot stormachtig. Er trekken veel buien over ons land. Tussen de buien door is er kans op zon. De middagtemperatuur komt uit tussen de 15 en 17 graden. Vanavond zien we flinke buien met kans op onweer en hagel, vooral in het westen van het land.