www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

De Oostenrijkse minister van Landbouw, Elisabeth Köstinger, heeft gisteren haar ambt neergelegd. Op een persconferentie legde zij haar besluit uit. Sinds het aftreden van Sebastian Kurz was het voor haar duidelijk dat ook zij haar politieke carrière wilde beëindigen. De afgelopen vijf jaar waren persoonlijk en politiek gezien de meest uitdagende, (…) maar ook de mooiste,” begint Köstinger haar verklaring. “Door het besluit van Sebastian Kurz om de politiek te verlaten, was het voor mij ook duidelijk dat ik binnenkort mijn politieke hoofdstuk zou afsluiten, alleen was de timing nog onduidelijk.” Volgens interne bronnen had Köstinger een datum gekozen vóór het partijcongres van de ÖVP op 14 mei, om daar afscheid te kunnen nemen van alle partijleden.

De Republikeinse senaatleider Mitch McConnell heeft aangegeven dat een landelijk verbod op abortus een mogelijkheid is als het Hooggerechtshof de zaak Roe versus Wade terugdraait. De Verenigde Staten is al een week in de ban van het bericht nadat dit nieuws hoegenaamd uitlekte. Het uitgelekte ontwerpadvies suggereerde dat het hooggerechtshof zich zou uitspreken tegen de mijlpaalbeslissing uit 1973. Als de uitgelekte opinie de definitieve opinie zou worden, dan zouden wetgevende organen – niet alleen op het niveau van de staat, maar ook op federaal niveau – zeker wetten kunnen maken op dat gebied,” zei de republikein uit Kentucky.

Gisteren vond in Moskou de Overwinningsparade plaats. President Vladimir Poetin zei dat de doelstellingen van de militaire operatie in Oekraïne zijn bereikt en hij heeft de overwinning uitgeroepen. Alle biologische wapenlaboratoria zijn geneutraliseerd. De president van Wit-Rusland, Aleksandr Loekasjenko wendde zich tot alle volkeren van de westerse landen en zei: “Jullie politici hebben veel gedaan om jullie te doen vergeten aan wie de wereld de bevrijding van het fascisme te danken heeft. De Sovjet-soldaat heeft de Tweede Wereldoorlog gewonnen!”

De Sri Lankaanse premier Mahinda Rajapaksa heeft gisteren zijn ontslag ingediend. Reden zijn de aanhoudende protesten tegen het economische beleid van zijn regering. Het land maakte de zwaarste economische crisis sinds de onafhankelijkheid in 1948 door. In april stapte het volledige kabinet al op, alleen de premier bleef zitten. Nu heeft hij zijn ontslagbrief ingediend bij zijn jongere broer, Gotabaya Rajapaksa, die de president van het land is. Ruim 3000 mensen gingen gisteren naar de woning van de premier om hun steun aan de regering te betuigen. Nadat de premier hen had toegesproken, trokken de mensen naar een plein in de hoofdstad Colombo waar het tot gewelddadige confrontaties met demonstranten kwam, die tegen de regering waren. Er vielen tientallen gewonden en zeker 78 mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht. De demonstranten eisen naast het ontslag van de premier ook het vertrek van de president. De familie Rajapaksa kwam in 2019 aan de macht.

Ghislaine Maxwell heeft haar isoleercel mogen verlaten, nadat haar mogelijke maximumstraf met tien jaar verlaagd is. Nu kan Maxwell bezoek ontvangen van familie en vrienden in afwachting van een veroordeling. Maxwell zat al sinds haar arrestatie in juli 2020 in een isoleercel. De rechter besloot haar straf te verlagen vanwege het repeterende karakter van de aanklachten waar ze schuldig op werd bevonden. Door deze uitspraak verloor Maxwell haar strijd om haar veroordeling voor haar rol in de sekshandel van Jeffrey Epstein ongedaan te maken, maar kreeg wel tien jaar van de mogelijke maximumstraf af.

Op diverse social media platformen verschijnen foto’s van brieven die de regering van Nieuw-Zeeland stuurt aan zijn ongevaccineerde inwoners. Volgens de brief moet een ieder zich voor 1 juni van dit jaar laten vaccineren op straffe van een boete van 15.000 dollar of zes maanden gevangenisstraf.

De UEFA heeft besloten om Russische voetbalteams te verbieden in het volgende seizoen van Europese clubcompetities, inclusief de Champions League. Ook het Russische damesvoetbalteam dat gekwalificeerd was voor het UEFA Woman’s Euro 2022 toernooi wordt uit de competitie gehaald. In plaats daarvan zal het damesteam van Portugal nu meespelen in Groep C. 

De omzet van PostNL is in het eerste kwartaal van dit jaar met zestien procent gedaald tot 806 miljoen euro. Dat komt onder andere doordat in dezelfde periode vorig jaar meer pakketten werden verstuurd vanwege de coronapandemie. Ook de hoeveelheid brieven liep hard terug. Het bedrijf maakte vorig jaar een flinke omzet vanwege de uitnodiging voor coronavaccinatie die vorig jaar bij mensen thuis werd afgeleverd door het postbedrijf.

En dan het weer. Vandaag neemt vanuit het westen de bewolking snel toe. Daardoor valt er mogelijk op de Wadden en in het noordwesten wat lichte regen aan het einde van de middag. Ondanks dat de lucht bewolkt zal zijn, kan de temperatuur flink oplopen. In het binnenland zijn temperaturen van 25 tot 27 graden mogelijk. Aan zee wordt het niet warmer dan 18 tot 20 graden. In de middag draait de wind naar het westen en zal het gaan afkoelen.