www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Omroep Flevoland meldt dat een derde van de Urker kottervloot lijkt te verdwijnen. Zo’n 20 kottereigenaren hebben hun schip aangemeld bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit voor sanering. Dat betekent dat de kotters voor 1 april 2024 moeten zijn gesloopt. De Nederlandse Vissersbond meldt dat er landelijk 60 kotters zijn aangemeld.

Personeel in de jeugdzorg is sinds gisteren in staking. Naar verwachting gaat de staking wekenlang duren. Organisator vakbond FNV geeft aan dat jeugdbeschermers aangegeven hebben dat ze niet langer onder de enorme werkdruk willen werken en ze eisen een verdubbeling van het personeelsbestand. In Nederland werken zo’n 5000 mensen die kinderbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering uitvoeren. De acties beginnen met werkonderbrekingen van kantoorpersoneel. Jeugdbeschermers zijn de komende twee weken alleen ’s morgens tussen negen en twaalf uur bereikbaar. Mocht er over twee weken geen oplossing gevonden zijn, dan komen de bureaudiensten helemaal te vervallen. Vanaf 7 november willen de  medewerkers ook het aantal huisbezoeken ‘fors terugschroeven’. Jeugdzorg Nederland benadrukt dat spoedhulp te allen tijde beschikbaar blijft, de crisisdiensten blijven bereikbaar.

De Russische president Vladimir Poetin verklaarde de aanslag op de Kertsj-brug officieel als een terroristische aanslag op de infrastructuur van de Russische Federatie. “Er is geen twijfel over mogelijk. Dit is een terroristische aanslag gericht op het vernietigen van de kritieke civiele infrastructuur van de Russische Federatie. En de auteurs, uitvoerders (van de aanval) – zijn de speciale veiligheidsdiensten van Oekraïne.” Gisteren heeft de Russische leider een vergadering van de Russische Veiligheidsraad houden, waarop verschillende Russische functionarissen zeggen dat er “passende maatregelen” zullen worden genomen.

Economie

Er worden problemen gemeld met de brandstofvoorziening in Frankrijk. Ongeveer een vijfde van alle tankstations is getroffen. De Franse regering vraagt de bewoners om de kalmte te bewaren. Op sommige plaatsen worden benzine en diesel alleen uitgedeeld aan bepaalde beroepsgroepen. Er is een verbod op het vullen van jerrycans aan de pomp ingesteld.

Het wordt steeds duidelijker dat het economische systeem bezig is om in elkaar te storten. Er staat een groten bankencrisis op stapel nu zes banken al in zwaar weer verkeren. De Zwitserse bank Credit Suisse kondigde een herstructurering aan. Maar ook Credit Agricole, Barclays, Deutsche Bank, Standard Chartered en Unicredit zitten in de problemen.

Online betaalsysteem PayPal heeft bakzeil moeten halen. Veel gebruikers postten op sociale media dat ze hun account bij PayPal voorgoed verwijderd hadden en eindigden hun post met #ByebyePayPal. Het bedrijf was van plan om een nieuw beleid in te voeren waarbij PayPal $2.500 van iemands rekening zou kunnen halen voor het verspreiden van ‘verkeerde informatie’. Nadat veel mensen hun account verwijderd hadden, kwam het bedrijf met een verklaring waarin ze zeiden dat er per abuis een bericht uitgegaan was dat onjuiste informatie bevatte. Volgens PayPal zou het bedrijf mensen niet beboeten voor het verspreiden van verkeerde informatie en was het nooit de bedoeling om dat in hun beleid op te nemen. Duidelijk was dat de massale actie van gebruikers het bedrijf dwong om terug te komen op de eerder aangekondigde boetes. De koers van het aandeel daalde maandag licht op de beurs.

Gezondheid

Florida adviseert jonge mannen nu om de mRNA-vaccinatie niet te nemen vanwege het risico op overlijden door hartproblemen. De Surgeon General – de hoogste medische gezagsdrager – van de Amerikaanse staat Florida heeft op basis van sterfte-onderzoek onder zijn bevolking een advies uitgebracht tegen het vaccineren van mannen tussen 18-39 jaar met mRNA-vaccins. In de studie werd gevonden dat er een verhoogde kans van overlijden was door hart-gerelateerde aandoeningen, zoals hartstilstand, acute myocarditis of acute pericarditis binnen een periode van 28 dagen na vaccinatie.

Op YouTube is een documentaire in première gegaan over seksueel misbruik van nonnen door priesters. De film Women Sex Slaves of the Catholic Church onthult dat duizenden nonnen tientallen jaren seksueel zijn misbruikt door priesters over de hele wereld. Vrouwen hebben jaren van seksueel misbruik doorstaan, werden zwanger en gedwongen tot abortus. Ondanks interne vertrouwelijke rapporten konden de verkrachters doorgaan omdat de kerkelijke rechtbanken ook medeplichtig waren aan deze wantoestanden door de slachtoffers tot zwijgen te brengen. In deze film getuigen de nonnen openlijk en doorbreken ze een enorm taboe. In februari 2019 heeft paus Franciscus toegegeven dat “Priesters en Bisschoppen” zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik van nonnen.

De volgende en zesde stap van de Global Walk out is het organiseren van een diner of lunch met vrienden of familie in je eigen huis. Het liefst minstens één keer per week om vanuit je eigen huis een gemeenschap op te bouwen. Aan deze gemeenschapstafels zou je de actualiteit met elkaar kunnen bespreken en daardoor zorgen dat steeds meer mensen in je gemeenschap begrijpen wat er gaande is in de wereld. Probeer deze mensen te enthousiasmeren om ook hun eigen diners te houden.

Het weer

Vandaag en morgen hebben we droog en rustig herfstweer. Door een hogedrukgebied zien we wolkenvelden met af en toe zonneschijn. De middagtemperatuur is rond de 15 graden, de wind is matig. De nachten koelen flink af en daardoor kan er regionaal wat mist of nevel ontstaan in de vroege ochtenduren.