www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers heeft gisteren in een brief aan de Tweede Kamer geschreven dat het kabinet de samenleving zo lang mogelijk open wil houden als het coronavirus opnieuw opleeft. Daarvoor wordt een basisparaatheid voor vaccineren, monitoren, testen en traceren ingesteld. In tegenstelling tot voorgaande twee jaren zullen scholen en de kinderopvang nu zo lang mogelijk openblijven. In de brief schrijf Kuipers dat sluiting pas aan de orde is als scholieren, studenten en personeel in scholen en onderwijsinstellingen direct gevaar lopen. Voor bedrijven blijken gezondheidschecks, looproutes, kuch- en spatschermen en de afstandsregel goed werkbaar. Het is nog niet duidelijk wat er met het coronatoegangsbewijs gaat gebeuren is onbekend. In zijn brief schrijft Kuipers dat het kabinet daarover in gesprek blijft met de sectoren en de juridische grondslag van het coronatoegangsbewijs blijft onderzoeken.

ING is de eerste grote bank die aangekondigd heeft om de negatieve rente te schrappen. Dit geldt voor spaarders bij ING met meer dan 100.000 euro op hun rekening. De negatieve rente wordt niet meer berekend vanaf 1 oktober. De rente wordt verhoogd van -0,50 procent naar 0 procent. De aankondiging van de bank komt kort na een nieuw rentebesluit van de Europese Centrale Bank. De ECB verhoogt haar belangrijkste rentestand per juli met 0,25 procentpunt.

Rondom het gebouw van de Europese Commissie in Brussel stond een menselijke ketting van meer dan 1000 mensen. De aanwezigen droegen Oekraïense vlaggen bij zich, op deze manier gaven zij uiting aan hun wens om Oekraïne als kandidaat voor het EU-lidmaatschap te zien.

Uit het Verenigd Koninkrijk komen een aantal berichten over het Britse koningshuis. Zo gaan William en Kate met hun gezin in de zomer verhuizen naar Windsor Estate. Zij zullen hun huis in Kensington Palace behouden. De koningin heeft de toekomst van de monarchie uitgestippeld. Zij heeft Prins Andrew verzocht naar Schotland te vertrekken om uit de publiciteit te blijven. Camilla, de schoondochter van koningin Elizabeth is gisteren geïnstalleerd tot de hoogste ridderorde van het Verenigd Koninkrijk. Zij is benoemd tot Royal Lady van de Orde. Eerder dit jaar werd zij al lid in de Orde van de Kousenband. Door deze benoeming voegt zij zich bij andere leden van de Britse koninklijke familie, zoals prins Edward en prins William. Hij werd in 2008 de duizendste ridder die tot deze orde toegetreden is.

De Canadese premier Justin Trudeau is opnieuw positief getest op covid 19. Hij maakte dit zelf bekend via zijn social media. In militaire termen betekent dit dat hij opnieuw gearresteerd is.

De CEO van Nokia, Pekka Lundmark heeft onthuld dat het bedrijf 6G-chips ontwikkeld heeft die in het menselijk lichaam kunnen worden ingebracht, naar voorbeeld van Elon Musk’s hersenimplantaatproject.

In de zaterdageditie van de Stuttgarter Nachrichten stond te lezen dat de noodhulpdiensten in Baden-Württemberg in 2021 intensief werden ingeschakeld. Spoedeisende artsen en ambulances moesten reageren op 1,3 miljoen oproepen in de staat. Dat waren er ruim 140.000 meer dan in 2020 en meer dan ooit tevoren. De krant baseerde zich op cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

En dan het weer. Vandaag hebben we te maken met een noordenwind. Het blijft overal droog en ook zullen we de zon regelmatig zien schijnen. De middagtemperatuur komt uit tussen de 18 en 23 graden. In de nacht naar woensdag koelt het af zo’n zes tot tien graden, daardoor kan er hier en daar wat mist ontstaan. De wind gaat draaien naar het oosten waardoor het in de dagen hierna steeds warmer zal worden.