www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

De Canadese premier Justin Trudeau heeft gistermiddag een staat van beleg aangekondigd. Door gebruik te maken van de nationale noodwet, de Emergencies Act heeft de federale regering extra bevoegdheden om de protesten tegen het anti-vaccin mandaat in het hele land aan te pakken. De premiers van Alberta, Manitoba en Saskatchewan sloten zich aan bij Yves Francois Blanchet uit Quebec in hun verzet tegen Trudeau’s beslissing om de noodwet in te roepen tegen de truckers.

Het World Economic Forum doet er op dit moment alles aan om Justin Trudeau in het zadel te houden, want als de Canadese premier zou vallen als gevolg van de truckersprotesten dan gaat dat navolging krijgen in andere landen en dat is hun grootste angst. Dan zullen ook de regeringen van de Verenigde Staten, Australië, Nieuw Zeeland en vele landen in Europa zich niet lang meer staande kunnen houden.

De Amerikaanse regering staat op omvallen. Op 31 januari miste de US corporatie een deadline voor externe betalingen. Zij kregen tot deze week de tijd om met het geld over de brug te komen. Lukt dat niet, dan wordt het bedrijf Amerika afgesneden van het geleende geld dat zij nodig hebben om in de running te blijven. De US corporatie is dan officieel failliet en de regering Biden zal imploderen. De financiële markten geven al duidelijke signalen. Aandelen worden massaal verkocht en ook de Amerikaanse markt voor schatkistpapier laat de sterkste prijsdaling sinds 1973 zien.

Vanavond vindt er weer een persconferentie plaats. Naar verwachting zal dan alleen de Minister van VWS, Ernst Kuipers het woord voeren. Volgens Haagse bronnen zal hij veel versoepelingen bekend gaan maken. Wat nu uitgelekt is, is dat per 25 februari de anderhalve meter, de mondkapjesplicht en het coronatoegangsbewijs zullen verdwijnen. De basisadviezen zoals geen handen schudden, ventileren en testen bij klachten zullen van kracht blijven. Waar de Minister gisteren nog dacht dat verderop in het jaar de maatregelen zouden kunnen verdwijnen, lijkt het er op dat nu de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur staan de maatregelen toch heel snel kunnen verdwijnen. Het coronatoegangsbewijs verdwijnt niet definitief, maar gaat voor nu in de ijskast.

Gisteren zijn uit diverse Europese landen truckerskonvooien aangekomen in Brussel. De politie daar laat niets aan het toeval over en heeft gepantserde voertuigen ingezet en barricades van prikkeldraad opgeworpen. Ook in de Israëlische hoofdstad Jeruzalem is een konvooi van 20.000 voertuigen aangekomen om te protesteren tegen de coronamaatregelen.

Uit een onderzoek van Advanced Workplace Associates blijkt dat slechts 3% van de werknemers terug wil naar een fulltime werkweek op kantoor. Veel werknemers geven aan de voorkeur te geven aan hun werkweek thuis. 86% van de bijna 10.000 ondervraagden gaf aan minstens twee dagen per week thuis te willen blijven werken. De directeur van het onderzoeksbureau waarschuwt werkgevers dat veel werknemers met hun baan zullen stoppen als ze gedwongen worden weer fulltime op kantoor te werken.

En dan het weer. De dag start droog met hier en daar een lokaal buitje. In de ochtend is er ruimte voor de zon. Vanmiddag neemt de bewolking toe. Vanuit het westen verschijnen er steeds meer flinke buien, die vooral in de avondspits voor overlast kunnen zorgen. De maximumtemperatuur ligt rond de 8 graden en er waait een matige, aan zee krachtige zuidwestenwind. In de nacht blijft het vooral in het zuiden van het land regenen en de temperatuur blijft overal riant boven het vriespunt.