www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Gisterochtend heeft Rusland hard toegeslagen in het westen van de Oekraïne. Met hoge-precisie langeafstandswapens werden de trainingscentra van de Oekraïense strijdkrachten in het dorp Starichi en op het militaire oefenterrein Yavorovsky aangevallen. In deze faciliteiten heeft het regime van Kiev een basis voor de training en gevechtscoördinatie van buitenlandse huursoldaten evenals een opslagbasis voor wapens en militair materieel uit het buitenland. Later op de dag verklaarde Oekraïense onderhandelaars dat besprekingen met Rusland vorderingen maken.

Het Europese parlement heeft gisteren een pakket aan Crypto-wetgeving met een meerderheid van stemmen goedgekeurd. Wetgevers moeten hier nu mee aan de slag. Volgens het ontwerp voor de nieuwe wet moeten crypto-activa die in de EU worden uitgegeven en/of verhandeld worden onderworpen aan minimale milieuduurzaamheidsnormen. Daarnaast moet er een gefaseerd uitrolplan opgesteld en bijgehouden worden om de naleving van die eisen te waarborgen. Cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum zouden hierdoor effectief verboden kunnen worden in Europa. De voorgestelde regelgeving, bekend als de Markets in Crypto Assets (MiCA), heeft het potentieel om de adoptie van cryptocurrency in Europa te kanaliseren.

Pfizer CEO Albert Burla heeft toegegeven dat het vaccin tegen Covid-19 experimenteel was en dat mRNA een technologie is waarmee farmaceuten weinig ervaring hebben. Het komt er op neer dat mRNA een technologie is die nooit eerder in welk vaccin of welk medicijn dan ook gebruikt is.

Israël is gisteren getroffen door een grootschalige cyberaanval. Overheidswebsites en militaire websites lagen plat, inclusief de National Cyber Security Authority, die verantwoordelijk is voor de bescherming van de civiele cyberspace. Het Israëlische Nationaal cyberdirectoraat kondigde de noodtoestand af toen het internet in het hele land blokkeerde en verstoord raakte.   

In het AD is te lezen dat medewerkers van de GGD mogelijk een verhoogd risico op borstkanker lopen omdat ze tijdens de pandemie te vaak hun handen hebben gewassen met desinfectiemiddelen waar ethanol in zit. De GGD’s schreven hierover een brief aan hun personeel. Volgens de richtlijnen mag iemand maximaal 32 keer per dag zijn handen wassen met deze middelen. In teststraten moesten medewerkers na elke test hun handen wassen, waardoor ze dat soms tot wel 150 keer per dag deden. De GGD’s hebben inmiddels hun richtlijnen veranderd. Medewerkers mogen nu nog 25 keer per dag hun handen wassen met een desinfecterende handgel.

De Iraanse staatstelevisie meldde gisteravond dat de IRGC-troepen een groep Mossad-agenten heeft gearresteerd die probeerden de Fordow kerncentrale in de Iraanse provincie Qom binnen te dringen en te saboteren. Volgens het rapport hadden Israëlische agenten geprobeerd om in de buurt te komen van een werknemer van de fabriek die met IR6-centrifuges in de uraniumverrijkingsfabriek werkt.

Nu Rusland officieel is afgesneden van zowel de Amerikaanse dollar als de euro, heeft de staatsbank VTB haar klanten de mogelijkheid geboden om Chinese yuan-spaarrekeningen te openen die een maximumrente van 8% opleveren. Volgens een woordvoerder van de op één na grootste bank van het land is de yuan één van de meest betaalbare en veelbelovende opties om geld in te beleggen. De Russische Centrale Bank kondigde aan dat de beurs nog gesloten blijft tot maandag 21 maart.

En dan het weer. Ook vandaag wisselen zon en wolken elkaar af. In de zuidelijke provincies is er kans op regen. De temperatuur komt uit rond de dertien graden. Vanaf morgen krijgt een hogedrukgebied opnieuw de overhand waardoor het weer wat warmer zal worden.