www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Vanavond om negen uur Florida tijd, gaat Donald Trump een aankondiging doen vanaf zijn Mar-a-Lago Club. Wereldwijd wordt er volop gespeculeerd wat hij zal gaan verkondigen. Nieuwszender RSB Network zal aanwezig zijn om zijn mededeling live te verslaan. Ook oud-presidenten George W. Bush en Barack Obama zullen conferenties houden na de aankondiging van Trump. De 76-jarige Bush spreekt woensdag 16 november op de The Struggle for Freedom-conferentie in Dallas. Hij zal onder andere spreken met de Oekraïense president Zelensky. Obama’s Democratie Conferentie zal worden gehouden in New York City op donderdag 17 november. Hij zal spreken met onder andere de 14e vice-president van de Filippijnen. Volgens de organisatoren van de conferenties van Bush en Obama concentreren beide bijeenkomsten zich op de toenemende dreiging van autoritarisme en desinformatie.  

De Indonesische president Joko Widodo dringt er bij westerse leiders op aan hun retoriek richting Rusland te verzachten tijdens de G20-top op Bali. Toch heeft dat niet kunnen voorkomen dat de organisatoren de traditionele groepsfoto  met alle aanwezige deelnemers hebben geannuleerd. Naar verluidt is de genoemde reden onenigheid tussen de deelnemers over de situatie in Oekraïne en beschuldigingen aan het adres van Rusland. De Russische president Poetin stuurde zijn minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov naar Bali om in zijn plaats deel te nemen aan de top. Daar moest de Russische minister in diverse media (de Telegraph, Sky News, Bloomberg, de Independent en AP) vernemen dat hij twintig minuten na aankomst in Indonesië met spoed naar het ziekenhuis gebracht was als gevolg van gezondheidsproblemen. Lavrov ontkrachtte dit nieuws in aanloop naar de conferentie direct op camera. De woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova deed berichten over de ziekenhuisopname van Lavrov op Bali af als nep: “Wij lezen het nieuws uit Indonesië en kunnen onze ogen niet geloven: Dit is natuurlijk het toppunt van vervalsing.

Reclaim the Net schrijft dat de Duitse Europarlementariër Patrick Breyer gewaarschuwd heeft voor een voorstel dat volgens hem de deur openzet voor grootschalige massasurveillance in de openbare ruimte. De Raad van de Europese Unie heeft een voorstel gedaan waarin te lezen is dat ze geharmoniseerde regels inzake kunstmatige intelligentie willen invoeren bij de tenuitvoerlegging van de wet op kunstmatige intelligentie. De EU wil rechtshandhaving toe gaan staan door AI-systemen te gebruiken voor realtime biometrische identificatie op afstand van mensen in openbare ruimten. Zo zouden ze potentiële slachtoffers van misdrijven met inbegrip van vermiste kinderen of bepaalde bedreigingen sneller in het vizier hebben. Daardoor zou het opsporen, lokaliseren, identificeren of het vervolgen van daders of verdachten sneller kunnen.  Inmiddels hebben 200 maatschappelijke organisaties, technologiespecialisten en experts gepleit voor een wereldwijd verbod van biometrische herkenning technologieën omdat dit massale en discriminerende surveillance mogelijk maakt. Daarnaast merkte Breyer op dat het Europees Comité voor gegevensbescherming en de Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming hebben opgeroepen tot een “algemeen verbod op elk gebruik van AI voor automatische herkenning van menselijke kenmerken in openbaar toegankelijke ruimten” en dat het Mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties (VN) zich heeft uitgesproken tegen het gebruik van biometrische herkenningstechnologieën in openbare ruimten.

Remix News meldt dat het aantal asielzoekers uit de Derde wereld in Duitsland is geëxplodeerd. Volgens het Duitse migratieagentschap BAMF werden in oktober bijna 24.000 asielaanvragen geregistreerd, het hoogste aantal in één maand sinds 2016. De meest voorkomende landen van herkomst zijn Syrië, Afghanistan en Turkije. De kosten voor de Duitse belastingbetaler lopen in de tientallen miljarden, terwijl veel migranten er niet in geslaagd zijn te integreren in de Duitse samenleving of arbeidsmarkt. In Berlijn willen politici een tentstad bouwen voor maximaal 4000 immigranten. Ook in Leipzig, Bremen en München worden soortgelijke tentsteden gebouwd om acute dakloosheid onder vluchtelingen te voorkomen.

Stap 11 van de Global Walkout is om deze week minstens 3 uur buiten te zijn. In één keer of stapsgewijs. Dit lijkt misschien zinloos, maar dat is het niet. Ga herinneringen maken en zorg goed voor jezelf en je gezin.

Weer

En dan het weer. Vandaag is een bewolkte dag. Er staat er een matige zuidwestenwind. In het westen valt ’s ochtends wat regen. In het oosten is het overwegend droog en daar is nog een kleine kans op zon. De middagtemperatuur komt uit tussen de 11 en 13 graden. Later in de middag en in de avond neemt vanuit het zuidwesten de kans op regen toe.