www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

In diverse media is te lezen dat stikstofbemiddelaar Johan Remkes het gesprek met de natuur- en milieuorganisaties gisteren bestempeld heeft als een zinvolle exercitie. In het provinciehuis in Den Bosch benadrukten de natuur en milieuorganisaties dat er meer problemen zijn dan stikstof alleen. Zij vinden dat er sprake is van een natuurcrisis waarvoor een oplossing moet komen met gevoel voor urgentie. Voor aanstaande donderdag stond een gesprek met onder meer supermarkten op de planningen. Supermarktkoepel CBL heeft aangegeven dat de supermarkten voorlopig niet om de tafel gaan omdat ze vinden dat het kabinet en de boerenorganisaties eerst met elkaar in gesprek moeten gaan om tot oplossingen te komen. Enkele brancheclubs die het bedrijfsleven vertegenwoordigen, de Rabobank, ABN AMRO, ING en de Triodos bank schuiven samen met hun koepelorganisatie NVB wel aan tafel bij Remkes.

Boerenorganisatie Agractie roept in een videoboodschap op tot nieuwe blokkades op drukke plekken. Melkveehouder Erik Luiten zegt in de video: we moeten volhouden en koers houden met acties of het nu publieksvriendelijke zijn zoals bij de start van de Vuelta of scherpere acties, ze moeten plaatsvinden. Met zo min mogelijk inspanning maar wel met een groot effect. Luiten zegt tegen zijn achterban dat de strijd nog niet gewonnen is en dat het belangrijk is dat ze volhouden en niet opgeven. Als we nu niets doen, gaat het beleid nagenoeg ongewijzigd door en wordt het voortgezet. Dat is iets wat we niet willen, aldus de melkveehouder.

Gisteren is bekend geworden dat de rechtbank in Den Haag 17 november heeft vastgesteld als voorlopige datum voor haar uitspraak in het proces tegen vier verdachten van het neerhalen van vlucht MH17 van Malaysian Airlines. Het kan ongeveer een halve dag duren voordat de rechtbank het vonnis voorleest, aldus de verklaring, die eraan toevoegde dat de datum van het proces onder voorbehoud kan zijn. Nederlandse autoriteiten hebben vier mensen, een Oekraïner en drie Russen, aangeklaagd voor het lanceren van een luchtafweerraket en het raken van vlucht MH17 boven Oekraïne in 2014. Alle 298 mensen aan boord kwamen bij het incident om het leven. Het proces wordt bij verstek gevoerd, waarbij slechts één verdachte advocaten stuurt om hem te vertegenwoordigen.

Nu.nl meldt dat in het Gelderse Lunteren vogelgriep is vastgesteld op een kippenboerderij. Dat is in het hart van de Nederlandse pluimvee-industrie. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit meldt dat er ongeveer 5000 kippen van het bedrijf geruimd worden om verspreiding van het vogelgriepvirus te voorkomen. Binnen een straal van 10 kilometer van het getroffen bedrijf zijn nog 235 kippenboerderijen. De kippen op zeven andere boerderijen binnen een straal van 1 kilometer van het bedrijf worden preventief geruimd.

RTL Nieuws meldt dat de duizenden dode vissen die afgelopen maand gevonden werden in de Poolse rivier de Oder mogelijk overleden zijn door vergiftiging. Het ministerie van Milieu van de Duitse deelstaat Brandenburg zegt dat er kwik is aangetroffen in de rivier. Onderzoeksresultaten uit Polen worden nog verwacht. Bij baggerwerkzaamheden in Polen aan de rivier zou mogelijk kwik zijn vrijgekomen, vertelde een visserijonderzoeker aan de Duitse omroep Deutsche Welle. De honderden kilometers lange rivier de Oder stroomt door Duitsland en Polen. De dode vissen werden eerst in de Poolse provincie Neder-Silezië gevonden, maar nu ook meer noordelijk in de buurt van de provincie Lubuskie.

De Russische president Vladimir Poetin en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zijn volgens de staatsmedia van plan hun diplomatieke banden aan te halen. Poetin stuurde Kim zijn groeten op de verjaardag van Korea’s bevrijding van de Japanse koloniale overheersing, en schreef dat de twee landen een traditie van bilaterale vriendschap en samenwerking delen, meldde het persbureau dpa. Noord-Korea heeft zijn steun aan Rusland toegezegd. Volgens Noord-Koreaanse berichten stuurde Kim ook een groet aan Poetin, waarin hij zei dat de vriendschappelijke betrekkingen “op alle gebieden sterker zullen worden”.

True the Vote hield dit weekend een besloten evenement, alleen voor genodigden. CDMedia had een verslaggever op de conferentie die werd gehouden op een geheime locatie. Er werd informatie vrijgegeven dat True the Vote vele maanden geleden op een server in China stuitte waarvan True the Vote zegt dat die een grote hoeveelheid persoonlijke informatie bevat over 1,8 miljoen Amerikaanse verkiezingsmedewerkers. De gegevens zijn naar de FBI gebracht, die er tot nu toe niets mee heeft gedaan. Catherine Englebrecht en Gregg Phillips vertelden het publiek dat zij nu het doelwit zijn van een FBI-onderzoek over deze kwestie, niet de Communistische Partij in China. CDMedia zal meer informatie geven zodra die geverifieerd kan worden.

Deutsche Wirtschafts Nachrichten schrijft dat Duitsland ondanks afspraken nog steeds geen gas uit Qatar ontvangt. In tegenstelling tot Italië, waar volgens de verklaringen van het Eni-concern voortdurend Qatarese LNG-tankers aankomen. De Duitse vice-kanselier Habek reisde in maart van dit jaar naar Qatar, maar dat eindigde in een mislukking, wat er nu toe leidt dat Doha meer gas aan Italië levert en niet aan Duitsland. Volgens Focus heeft sindsdien geen van de grote Duitse energiebedrijven (EnBW, RWE, Vattenfall, E.On en Lex Uniper) een contract getekend met LNG-leveranciers uit Qatar. Het grootste probleem van Duitsland is de weigering om langlopende contracten af te sluiten. Het Italiaanse energiebedrijf Eni heeft zich in juni aangesloten bij de North Field East-faciliteit in Qatar, dat deel uitmaakt van ’s werelds grootste LNG-project.

Volgens een nieuw rapport van de Britse vakbondsorganisatie Trades Union Congress (TUC) zullen de energierekeningen in het Verenigd Koninkrijk naar verwachting in 2023 meer dan twee maanden loon gaan kosten. De TUC zegt dat het gemiddelde nettoloon (na belastingen) in 2023 £ 2.054 per maand zal zijn op basis van de voorspellingen van de Bank of England. De voorspelde kosten van de energierekening bedragen £ 4.200 ($ 5.100) per huishouden in 2023. Het Britse onafhankelijke energieadviesbureau Auxilione verwacht dat de energierekening zelfs zal stijgen tot £ 5.000 (bijna $ 6.100).

Svenskt kraftnät (SVK) heeft gewaarschuwd dat bepaalde gebieden in Zuid-Zweden deze winter te maken kunnen krijgen met tijdelijke stroomstoringen of zelfs een lange periode van totale black-out als de politici niets doen. De voorspellingen komen van professor in de kernfysica Jan Blomgren en elektriciteitsdeskundige Svenolof Karlsson. Dertig jaar geleden was de stroomvoorziening in Zweden een stuk robuuster, toen het land nog gebruik maakte van eigen kernenergie. Sinds Zweden er voor gekozen heeft om terug te vallen op alternatieven zoals wind- en zonne-energie is de hoeveelheid beschikbare energie een stuk minder stabiel. Bij een grote stroomstoring is er bijvoorbeeld niet genoeg energie om het elektriciteitsnet op te starten als er geen wind is.

Op de site ABC Net staat te lezen dat de Australische premier Anthony Albanese juridisch advies gevraagd heeft, nu bekend is geworden dat zijn voorganger Scott Morrison tijdens de coronapandemie in het geheim op een aantal ministersposten is benoemd. Zonder medeweten van sleutelfiguren binnen het kabinet waren daardoor sommige portefeuilles dubbel bezet. Zo blijkt Morrison te zijn benoemd tot minister van gezondheid, minister van financiën en minister van grondstoffen. Albanese spreekt van een centralisatie van de macht en geeft aan dat de regering van Australië zijn inwoners onwetend hield over de verdeling van de ministeriële verantwoordelijkheden. Volgens de woordvoerder van de gouverneur-generaal was de gang van zaken legaal. Scott Morrison heeft nog niet gereageerd.

Afghanistan stond gisteren stil bij het feit dat ze een jaar geleden middels een bliksemoffensief tegen regeringstroepen het land veroverden.  Op het moment dat door de VS geleide troepen een einde maakten aan twee decennia van interventie in een conflict dat tienduizenden levens kostte. ‘We hebben de verplichting van de jihad vervuld en ons land bevrijd’, zei Niamatullah Hekmat, een strijder die op 15 augustus vorig jaar de hoofdstad binnendrong, enkele uren nadat toenmalig president Ashraf Ghani het land ontvluchtte.

In de Duitse media zijn de afgelopen dagen grote verschuivingen gaande. Zo heeft de gerenommeerde politieke journalist Ralf Schuler de parlementaire redactie van de Duitse krant Bild verlaten. Hij bekleedde de functie van hoofd van de parlementaire redactie van het roddelblad. Volgens voormalig fractievoorzitter van de FDP van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, Gerhard Papke, is dat een teken aan de wand. “Schuler is een moedige man die zelfs als schooljongen weigerde het DDR-regime te accepteren. Mensen zoals hij voelen aan wanneer de vrijheid van meningsuiting wordt bedreigd. We zouden allemaal gealarmeerd moeten zijn!”

In Mariupol zijn de rechtszaken begonnen tegen verdachten van oorlogsmisdaden. Tijdens de rechtszitting van gisteren bleek dat drie van de vijf buitenlandse huurlingen de doodstraf riskeren. Matthias Gustavsson (Zweden) – voor de deelname van een huurling aan vijandelijkheden en training voor de gewelddadige machtsovername. Vekoslav Prebeg (Kroatië) – voor deelneming van een huurling aan vijandelijkheden en training voor gewelddadige machtsovername. John Harding (Groot-Brittannië) – voor de deelname van een huurling aan vijandelijkheden en voor opleiding met het oog op de gewelddadige machtsovername.  Andrew Hill (Groot-Brittannië) – voor de deelname van een huurling aan vijandelijkheden.  Dylan Heal (UK) – voor het ronselen van huurlingen.

Kort nieuws

De Amerikaanse regering heeft gereageerd op de motie om het bevelschrift vrij te geven in de Trump-aanhoudingsbevel zaak. Er is nog een andere zaak, “volledig losstaand” van deze en die willen ze verzegeld houden. De rechter heeft al beslist dat de andere zaak verzegeld moet blijven. Hieruit blijkt dat de FBI twee aanhoudingsbevelen had voor twee verschillende zaken toen ze Mar-a-Lago binnenvielen.

De Iraanse staatskrant Kayhan, waarvan de redacteur werd gekozen door de Opperste leider, heeft Donald Trump en Mike Pompeo gewaarschuwd dat zij de volgende in de rij zijn, na de steekpartij afgelopen vrijdag op Salman Rushdie. ‘Het is nu de beurt aan Trump en Pompeo’. De krant bedreigt de ex-president en de ex-staatssecretaris met aanslagen terwijl ze de man die schrijver Salman Rushdie in de nek stak prijzen.

De afgezette Myanmarese premier Aung San Suu Kyi is gisteren tot zes jaar cel veroordeeld voor vier gevallen van corruptie. De 77-jarige winnares van de Nobelprijs voor de Vrede heeft volgens de rechtbank geld van haar eigen liefdadigheidsorganisatie weggesluisd. Eerder was Aung San Suu Kyi al tot elf jaar veroordeeld voor andere delicten, zoals opruiing, corruptie en het schenden van coronamaatregelen.

De CEO van Pfizer, Albert Bourla, heeft op Twitter geschreven dat hij ondanks dat hij  viervoudig gevaccineerd is toch positief getest is op Covid-19.  Hij schrijft dat hij last heeft van milde symptomen. Bourla aarzelde niet om de gelegenheid aan te grijpen om het nieuwste therapeutische geneesmiddel van Pfizer voor Covid-19 onder de aandacht te brengen: Paxlovid.

Politico weet te melden dat U.S. senatoren inzage vragen in documenten van de in beslag genomen stukken op het landgoed van Trump.

Het Chinese Ministerie van Defensie heeft aangegeven dat het bezoek van US congresleden aan Taiwan de Chinese soevereiniteit en territoriale integriteit schendt.

In Belgrado zijn 50.000 mensen de straat opgegaan om de traditionele waarden van het gezin te verdedigen en nee te zeggen tegen Europride dat gepland staat voor de maand september in Servië.

De Oekraïne is bankroet. De geïnde belastingen vormen slechts 40% van de begroting van het land.  Meer dan 60% daarvan gaat naar militaire uitgaven. Het maandelijkse tekort bedraagt 5 miljard dollar. Zonder de hulp van Washington en Brussel kan Kiev zijn verplichtingen aan de burgers niet meer nakomen.

De ongevaccineerde toptennisser Novak Djokovic kan toch spelen op de US Open 2022 na bevestiging van de Verenigde Staten dat ze de covidregels gewijzigd hebben. De Amerikaanse autoriteiten hebben besloten dat zij geen onderscheid zullen maken tussen degenen die het COVID-vaccin hebben genomen en degenen die dat niet hebben gedaan. Hierdoor kan de winnaar van Wimbledon in 2022 de laatste Grand Slam van het jaar spelen, die op 29 augustus begint.

Economie

In Australië wordt McDonald’s geconfronteerd met een eis van 250 miljoen Australische dollars wegens salarisdiefstal. De vakbond, de Shop, Distributive and Allied Employees’Association, die het personeel vertegenwoordigt, beweert dat de medewerkers de pauzes waarop zij recht hebben, werden ontzegd. De SDA heeft documenten ingediend bij het federale gerechtshof om compensatie te eisen voor 250.000 huidige en voormalige werknemers van de fastfoodgigant. Werknemers hebben recht op een betaalde pauze van tien minuten als ze vier uur of langer werken, en op twee pauzes als ze meer dan negen uur werken.

In de gulden courant is te lezen dat vanaf 24 maart 2023 in Zweden geen contant geld meer geaccepteerd wordt als betaalmiddel. Munten en bankbiljetten zullen in het begin niet helemaal verdwijnen. Tegenwoordig gebruikt ongeveer 80% van de Zweden pinpassen. Volgens de Zweedse Centrale Bank wordt 58% van de betalingen per pas gedaan en slechts 6% contant. Het online betalen is sterk gestegen doordat meer restaurants en winkels geen contante betalingen meer accepteren. De meeste Zweedse banken staan ​​niet meer toe dat klanten contante transacties doen aan de kassa. Veel bankfilialen in het hele land zijn gesloten. Cash management is extreem duur vanwege de hoge beveiligingssystemen. De hele bevolking in Zweden heeft mobiel bereik en de afgelopen jaren zijn bijna alle aankopen elektronisch gedaan. Dezelfde trend wordt waargenomen in andere Scandinavische landen, zoals Finland, Noorwegen, Denemarken en IJsland.

Consumenten kunnen op dit moment bijna niet overstappen van het ene energiebedrijf naar het andere. Het lijkt er op dat de energiebedrijven onderling afspraken hebben gemaakt waardoor het voor consumenten bijna niet meer mogelijk is om over te stappen naar een goedkopere leverancier. De grote energiebedrijven gaan zelden nieuwe contracten aan, enkel wanneer iemand voor het eerst een energieleverancier nodig heeft. Dit doen de leveranciers vanwege ‘de hoge energieprijzen’.  Eneco weigert nieuwe klanten, Essent neemt zelden nieuwe klanten aan en Vattenfal neemt helemaal geen nieuwe klanten meer aan. De Autoriteit Consument en Markt ontvangt dagelijks honderden meldingen van mensen die niet kunnen/mogen overstappen.  Energie-Nederland, de brancheorganisatie van energiebedrijven in Nederland, zegt dat het „in de huidige markt” voor energieleveranciers „niet aantrekkelijk is om nieuwe klanten op te nemen”, zegt een woordvoerster. 

Uit een studie is gebleken dat als je de in-app browsers gebruikt van Facebook of Instagram, dan kunnen de platforms in principe alles wat je doet kunnen volgen en controleren. Van de teksten die je typt tot je wachtwoorden en eventuele creditcardgegevens.

Gezondheid

Het Duitse Europees Parlementslid Christine Anderson heeft een brief op haar Telegramkanaal gepubliceerd waarin ze schrijft dat de Wereldgezondheidsorganisatie nu verklaart dat de Wuhan markt niet de oorsprong is van Covid19.  Anderson is naast lid van het Europees Parlement – ook plaatsvervangend lid van de officiële “COVID-19 Onderzoekscommissie” (COVI) van het Parlement. Ze schrijft dat ze nu twee maanden na data eindelijk de notulen heeft mogen ontvangen van de voorzitter van de Onderzoekscommissie die de vergadering van de WHO in Genève bijwoonde. Ze uit haar verbazing dat ze in de documenten, half verborgen in een bijzin,  de clandestiene verdwijning van het Corona-verhaal aantrof. Tot nu toe – volgens de officiële werkhypothese – moet de oorsprong van COVID-19 worden verondersteld op een dierenmarkt in de Chinese stad Wuhan. Deze officiële veronderstelling is sindsdien verspreid door bijna alle media wereldwijd. Wetenschappers en deskundigen die intussen ook andere mogelijkheden van de oorsprong van het SARS-CoV-2-virus probeerden te bespreken, werden al snel als samenzweringstheoretici gebrandmerkt en van het debat uitgesloten. Nu blijkt echter uit de haar ter beschikking staande notulen dat zelfs een hooggeplaatste WHO-wetenschapper, Dr. Jaouad Mahjour, de dierenmarkt in Wuhan niet langer als de bron van de “pandemie” beschouwt.

De CDC, het Amerikaanse RIVM, heeft radicale veranderingen in de Covid richtlijnen doorgevoerd. Mensen die aan het virus zijn blootgesteld hoeven niet langer in quarantaine. Voor ongevaccineerden gelden dezelfde richtlijnen als voor gevaccineerden. Kinderen en tieners hoeven niet langer te “testen om te blijven” in de klas na blootstelling. De aanbeveling om asymptomatische mensen te testen is verwijderd. De sociale distantie ofwel het onderling afstand houden wordt afgezwakt. Dr. Naomi Wolf is verbaasd. ,,Het mag dan nu voorbij zijn, maar vergeet nooit de twee-lagen maatschappij die ze op basis van CDC richtlijnen hebben ingevoerd. Het is als het einde van de Tovenaar van Oz. Het verdwijnt allemaal in een waas van rook en er is niets veranderd. De wetenschap is niet veranderd. Gevaccineerde en ongevaccineerde mensen waren altijd precies identiek een bedreiging of geen bedreiging voor alle anderen. Er was geen verschil.”

Op de site EuroWeeklyNews is te lezen dat de Italiaanse rechtbank in Pesaro opdracht heeft gegeven tot een laboratoriumanalyse van de mRNA-vaccins van Moderna en Pfizer/BioNTech om de inhoud ervan te identificeren. Dit nadat een 50-jarige onderwijzer had geklaagd omdat hij door de Italiaanse overheid verplicht werd zich te laten vaccineren om zijn baan te kunnen behouden. De man had het virus al opgelopen en was daarvan hersteld. De man werd geschorst vanwege het niet-naleven van de verplichting. Naast “de vraag om vast te stellen of het vaccineren van mensen die genezen zijn van Covid voldoet aan de juiste toediening van medicijnen”, wil de onderwijzer weten “welke eiwitten aanwezig zijn in de vaccins en of ze hulpstoffen bevatten voor niet-menselijk gebruik of gevaarlijk zijn voor de gezondheid.” Volgens de advocaat van de man, Nicoletta Morante, zal de analyse van het Covid-vaccin in september worden uitgevoerd.

Dr. Peter McCullough: ,,De CDC is het Amerikaanse volk een excuus schuldig voor het bombarderen van hun leven met asymptomatische testen. Er zijn meerdere artikelen gepubliceerd. Asymptomatische testen hebben een opbrengst van minder dan 1%, en wanneer die test positief is, is de kans groot dat het een vals-positief is. Dus al die mensen die op reis zijn en een test moesten ondergaan, hebben in feite hun reisroute verknoeid, hun reis in gevaar gebracht en veel tijd en geld van mensen verspild. Ik denk dat CDC zich moet verontschuldigen dat ze dit zo lang hebben laten doorgaan.”

Het weer

En dan het weer.  Naar verwachting blijft het vandaag droog en kan ook de zon nog regelmatig doorbreken. De middagtemperatuur varieert van 25 tot 29 graden. Er waait een matige zuidwestenwind, kracht drie tot vier. In het zuiden van het land is later op de dag kans op een enkele regen- of onweersbui. Kijken we naar de dag van morgen dan zien we dat het plaatselijk flink kan gaan regenen. De temperatuur blijft naar verwachting rond de 25 graden steken. Het is wisselend bewolkt met hier en daar kans op een onweersbui.