www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

De inwoners van de Canadese regio British Columbia zijn opgeschrikt door grote overstromingen. Door extreme regenbuien zijn met name de inwoners van zuid British Columbia getroffen door ondergelopen kelders, modderstromen en evacuaties. In het stadje Merritt zijn alle 7000 inwoners opgeroepen om te evacueren. Ook de stad Vancouver is zwaar getroffen. Daar zijn vele wegen en bruggen vernield of weggespoeld. Het leger is opgeroepen om hulp te bieden, wegen te herstellen en mensen te evacueren.

Ongevaccineerde inwoners van Oostenrijk hebben hun eerste lockdowndag achter de rug. Zo’n 20 procent van de inwoners, meer dan 2 miljoen Oostenrijkse burgers worden nu thuis opgesloten. Agenten controleren streng, zowel op straat als in winkels, zij kunnen boetes uitdelen tot 1658 euro voor het niet naleven van de regels. De Oostenrijkse bondskanselier Alexander Schallenberg geeft toe dat dit een “dramatische stap” is. In een interview op Oe1 zei hij: “Mijn doel is heel duidelijk om de niet-gevaccineerden zich te laten vaccineren en niet om de gevaccineerden op te sluiten. Op lange termijn is de enige manier om uit deze vicieuze cirkel te geraken waarin we ons bevinden… vaccinatie.” De lockdownmaatregelen hebben er voor gezorgd dat tientallen inwoners van Wenen zich maandag melden bij een mobiel vaccinatiecentrum.

Tijdens een persconferentie in Downing Street heeft de Britse premier Boris Johnson gisteravond aangekondigd dat Britten naast de oorspronkelijke twee vaccinaties nog een extra vaccinatie moeten krijgen om in het Verenigd Koninkrijk als “volledig gevaccineerd” te worden beschouwd. Johnson zei dat de regering plannen zal maken om de booster toe te voegen aan het digitale COVID-19 paspoort dat door de National Health Service wordt uitgegeven.

De spanningen tussen Rusland en de Oekraïne blijven ook onverminderd hoog. Inmiddels heeft de Franse president Macron zijn Russische collega Putin laten weten dat Frankrijk bereid is de “territoriale integriteit” van Oekraïne te verdedigen.

En ook aan de Pools- Wit russische grens is het hectisch. Duizenden migranten staan daar bij de grens om Europa binnen te treden. Inmiddels zijn er vele eenheden van de Poolse politie en militairen naar het grensgebied gekomen om te zorgen dat de situatie daar niet escaleert. President Putin heeft na de inzet van parachutisten nu ook Russische commando’s ingezet voor de nacht. En Amerikaanse verkennings- en spionagevliegtuigen hebben een uitgebreide bewakingsoperatie uitgevoerd aan de Pools-Wit-Russische grens.

En dan het weer. Het is vandaag een grijze dag, maar op een enkel lokaal spatje motregen na blijft het droog. De temperatuur zal uitkomen rond de 7, 8 graden en dat is aan de lage kant. Er is weinig wind, aan het einde van de dag steekt een zwakke tot matige zuidwestenwind op. Vanavond en vannacht blijft het bewolkt en aan het einde van de nacht neemt vanuit het westen de kans op een bui toe.