www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Vandaag wordt de eerste tranche wetswijziging van de Wet publieke gezondheid (Wpg) behandeld in de Eerste Kamer. Deze wetswijziging stelt artsen voor de nodige dilemma’s en er zijn ernstige bezwaren aan te voeren. Vandaar dat het Nederlandse artsencollectief namens ruim 2500 artsen en medische professionals alle leden van de Eerste Kamer een artikel gestuurd heeft omdat het Artsen Collectief van mening is dat deze wetswijziging niet zorgvuldig is voorbereid. Zij schrijven aan de leden van de Eerste Kamer dat  het aan hen is dit voorstel voor wetswijziging serieus te behandelen en daarbij zorgvuldigheid te laten prevaleren boven politieke druk. Er is op dit moment geen urgente situatie, dus er is geen sprake van tijdsdruk. Er is genoeg tijd om eerst te evalueren hoe de diverse coronamaatregelen hebben uitgepakt, alvorens deze in een wet vast te leggen voor volgende pandemieën.

Gisteren heeft de Duitse minister van Defensie Christine Lambrecht haar ontslag ingediend bij kanselier Olaf Scholz. “Vandaag heb ik de kanselier gevraagd mij te ontslaan als federaal minister van Defensie”, zei Lambrecht, lid van Scholz’ sociaal-democratische partij (SPD), in een verklaring. Scholz heeft haar ontslag aanvaard en gaf aan binnenkort de nieuwe minister van Defensie te zullen presenteren. Lambrechts besluit om af te treden komt op een moment dat Duitsland onder druk staat om een verhoging van de internationale militaire steun aan Kiev goed te keuren, en de defensiecapaciteit van Duitsland in twijfel is getrokken nadat verschillende Puma-infanterietanks tijdens een recente militaire oefening buiten dienst waren gesteld.

President Joe Biden zit in grote problemen door zijn recente schandaal met geheime documenten volgens voormalig ambtenaar van de Clinton-regering en huidig CNN politiek analist David Gergen. Hij deed zijn uitspraken tijdens een interview met Anderson Cooper van CNN. Procureur-generaal Merrick Garland heeft een speciale raadsman aangesteld om de zaak te onderzoeken.

De nieuwe president van Brazilië, Lula da Silva, heeft opdracht gegeven om het vaccin Covid-19 onder dwang toe te dienen aan de mensen die gearresteerd bij de demonstratie op 8 januari toen in Brazilië drie overheidsgebouwen bestormd werden. De Portugese krant Eśtadao meldt dat ongeveer 700 gearresteerde demonstranten die betrokken zijn geweest bij de demonstraties nu in gevangeniscellen worden geplaatst. De niet-gevaccineerden krijgen gedwongen vaccins tegen Covid-19 en andere ziekten.

De Braziliaanse minister van Milieu, Marina Silva zegt dat ze namens de Braziliaanse regering twee boodschappen mee zal nemen naar de bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos: Brazilië gaat zich inzetten voor democratie en voor de strijd tegen ontbossing. De uitspraak is opmerkelijk want Silva die in 2007 ook al minister van Milieu was, werd destijds beschuldigd van biopiraterij met het cosmeticabedrijf Natura in Acre en haar man is beschuldigd van het faciliteren van de illegale verkoop van hout uit het Amazonewoud.

Lion Media meldt dat de globalisten bijeen komen voor hun jaarlijkse WEF-top in de Zwitserse Alpen om de volgende stappen op de agenda te bespreken. Maar ze krijgen te maken met een groeiend verzet dat de aangekondigde cyberblack-out wil voorkomen.

De Duitse journaliste Alina Lipp wordt door de Duitse rechtbank bedreigd met een gevangenisstraf van drie jaar omdat ze de waarheid publiceerde. Daarmee komt de vrijheid van meningsuiting in Duitsland in gevaar.

Op de site mail online is te lezen dat Paus Franciscus de geruchten voedt dat hij eerder zal aftreden. Normaal gesproken wisselt de functie van paus pas bij het overlijden van de kerkelijk leider. Afgelopen zondag sprak de paus over het verlaten van functies op het juiste moment. In zijn preek had hij het over “de deugd om op het juiste moment opzij te stappen” en “leren afscheid te nemen”. De afgelopen weken zou de interne druk binnen het Vaticaan opgevoerd zijn om paus Franciscus af te laten treden. Ook zijn voorganger, paus Benedictus XVI trad vervroegd terug en ging met emeritaat in 2013.

Economie

Breitbart meldt dat een federale rechtbank in Brazilië de bevriezing bevolen heeft van activa van in totaal 6,5 miljoen Braziliaanse reals ($ 1,2 miljoen) van 52 personen en zeven bedrijven die verdacht worden van het financieren van de rellen in de hoofdstad op zondag 8 januari. De Braziliaanse federale rechter Francisco Alexandre Ribeiro  heeft de uitspraak gedaan naar aanleiding van een  verzoek van de regering van president Luiz Inácio Lula da Silva, via het bureau van de procureur-generaal. Het verzoek van de procureur-generaal somt een groep individuen en bedrijven op die naar verluidt betrokken waren bij de financiering van de bussen die demonstranten naar Brasília vervoerden voor een bijeenkomst op 8 januari die uitgroeide tot een rel toen demonstranten   het terrein van het Congres, het Hoogste Federale Tribunaal van het land, bestormden .

De Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, heeft wetgevers in de Verenigde Staten verteld dat de federale overheid naar verwachting aanstaande donderdag 19 januari haar schuldenlimiet zal bereiken. Het zal mogelijk leiden tot een lange en gespannen strijd in een verdeelde regering. Speaker of the House Kevin McCarthy heeft inmiddels laten weten het schuldenplafond niet te zullen gaan verhogen.

Gezondheid

De CEO van Moderna heeft de eerste mRNA-therapie die geïnhaleerd kan worden aangekondigd voor longpatiënten. De directeur ervaart het als buitengewoon opwindend om deze medicatie te gaan testen, want als deze toepassing werkt, opent dat vele mogelijkheden. Hij denkt aan alle longziekten die middels geïnhaleerd mRNA aangepakt zouden kunnen worden.

In het Verenigd Koninkrijk hebben mensen nu bij zes kantoren van de BBC de ramen beplakt met foto’s van mensen die slachtoffer zijn geworden van de coronavaccins.

Het weer

En dan het weer. Vannacht was een heldere nacht waardoor de temperatuur onder het vriespunt dook. Daardoor is er in de ochtend kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten. Het wordt vandaag een rustige winterdag met af en toe zon. In het noorden van het land is een winterse bui mogelijk . De middagtemperatuur komt uit tussen de drie en vijf graden.