www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Er dreigt een internationaal schandaal te ontstaan rondom het Eurovisie songfestival nu de nationale jury van Roemenië via de Roemeense omroep TVR publiek heeft gemaakt dat ze totaal anders heeft gestemd dan dat in het programma werd voorgelezen. Het hoofd van de Roemeense delegatie, Juliana Marchuk is verbijsterd. De Roemeense jury gaf de maximale beoordeling aan Moldavië en niet aan de Oekraïne. Op het moment dat de uitslag bekend werd gemaakt, werd Roemenië niet de mond gegund. In plaats daarvan lazen de organisatoren onafhankelijk de scores voor, maar die kwamen helemaal niet overeen met de scores die de nationale jury in Boekarest had gegeven.

Nadat Rusland bij de Verenigde Naties bewijsmateriaal heeft gepresenteerd over biologische experimenten door de Verenigde Staten, Duitsland en Polen in de Oekraïne, krijgt Moskou nu onverwacht steun van China. Het land geeft aan bezorgd te zijn over de nieuwe bewijzen van biologische activiteit die door Rusland zijn voorgelegd. De VN-vertegenwoordiger voor China, Dai Bing, gaf aan dat het land een evaluatie van de documenten die door Rusland zijn ingediend in het kader van het Verdrag verwelkomt.

Nadat de president van Finland, Sauli Niinisto samen met premier Sanna Marin zondag al formeel aankondigde dat het land zich kandidaat stelt voor de NAVO, heeft ook de regerende sociaal-democratische partij van Zweden enkele uren later formeel de gelijktijdige aanvraag van Stockholm bij de NAVO bevestigd. Na decennialang tegenstander geweest te zijn van het idee om zich bij de NAVO aan te sluiten, gaf de partij nu aan voorstander te zijn van toetreding, wat de weg vrijmaakte voor aanvraag van het lidmaatschap.

In 2018 stemde een meerderheid van de Nederlanders tegen de ‘sleepwet’, toch blijkt nu dat die wet er sluipenderwijs toch gaat komen. Het grootschalig aftappen van communicatie via internetkabels is technisch mogelijk geworden en gaat binnenkort ingezet worden. De sleepwet geeft inlichtingendiensten zoals de AIVD en de MIVD meer bevoegdheden voor hacken en het aflezen van informatie zoals met wie mensen contact hebben of welke internetpagina’s ze bezoeken. Nu Nederland over een steeds groter glasvezelnetwerk beschikt, is het voor inlichtingendiensten daadwerkelijk technisch mogelijk geworden om die informatie te verkrijgen. De AIVD en de MIVD hebben dat aangegrepen om in 2021 twee aanvragen te doen voor deze kabelinterceptie. Ze kregen daarvoor toestemming van de minister, maar toezichthouder TIB wees de aanvragen van de hand omdat ze het niet proportioneel, niet subsidiair en niet zo gericht mogelijk waren.  

Volgens een bericht op nu.nl kampen winkeliers met zo’n tekort aan personeel, dat ze gedwongen worden om rigoureuze maatregelen te nemen. Openingstijden worden versoberd, koopavonden worden afgeschaft en soms sluiten filialen halve of hele dagen de deuren. De detailhandel heeft op het moment 40.000 openstaande vacatures. Ook distributiecentra kampen met een gebrek aan arbeidskrachten. Veel winkeliers redden het op dit moment nog omdat deeltijd-medewerkers bereid zijn om meer uren te draaien.

De Spaanse krant El Pais heeft een vertrouwelijk document van de Europese Unie gepubliceerd. Daaruit blijkt dat de politici in Brussel erg bang zijn voor rellen die worden verwacht als gevolg van de boycot van het Russisch gas. Er wordt dan intern ook hevig gediscussieerd over de vraag of eerst de particuliere huishoudens dan wel de industrie moeten worden gerantsoeneerd.

De Thaise overheid heeft besloten om 1 miljoen gratis wietplanten ter beschikking te stellen  aan hun inwoners. Vanaf 9 juni is het burgers toegestaan om thuis wiet te laten groeien. Gezondheidsminister Anutin Charnvirakul heeft aangekondigd dat het genotsmiddel onder voorwaarden gekweekt mag worden als huishoudelijk gewas. De voorwaarden zijn dat de cannabis van medische kwaliteit moet zijn en ook uitsluitend voor medische doeleinden gebruikt mag worden. Verder mag de cannabis niet verkocht worden zonder verdere vergunningen. De nieuwe regels zouden de Thaise overheid jaarlijks zo’n 275 miljoen euro moeten opleveren. Recreatief gebruik van cannabis blijft verboden, in Thailand is het gebruik van wiet alleen op recept toegestaan.

In de Verenigde Staten kampen ouders en baby’s met een tekort aan zuigelingen melkpoeder. Dat is deels te wijten aan het feit dat de Abbott Nutrition Plan in Sturgis Michigan in februari diverse merken van hun (Similac, Similac Alimentum en EleCare) zuigelingenvoeding teruggeroepen had. Naar nu blijkt werd dat gedaan omdat verschillende baby’s een ernstige bacteriële infectie (Cronobacter sakazakii bacterie) hadden opgelopen, die uiteindelijk heeft geleid tot de dood van twee van hen. Volgens bronnen zou een klokkenluider de voedselveiligheid in de fabriek in oktober vorig jaar al onder de aandacht van de Food and Drug Administration (FDA) hebben gebracht, de FDA heeft destijds niet op de misstanden in de fabriek gereageerd. De werknemer die zijn bezorgdheid over de voedselveiligheid uitte werd ontslagen. 

De Republikeinse Senator Josh Hawley (R-Mo.) heeft een wetsvoorstel ingediend dat de bescherming van Disney’s auteursrecht op het iconische cartoonachtige knaagdier Mickey Mouse zou moeten beperken tot 56 jaar.   Deze maatregel, de Copyright Clause Restoration Act, zou met terugwerkende kracht van toepassing zijn op Disney’s auteursrecht op het oorspronkelijke ontwerp van Mickey Mouse, die bijna een eeuw geleden voor het eerst werd geïntroduceerd in de release van 1928 van de 8 minuten durende animatiefilm “Steamboat Willie.” Omdat het auteursrecht in 2024 afloopt, heeft Disney meerdere malen bij de regering gelobbyd om een verlenging van het auteursrecht te krijgen. Sommige Republikeinen zeggen nu dat ze een verlenging voor Disney niet zullen steunen. Ook Elon Musk doet een duit in het zakje door te twitteren dat “de huidige auteurswet in het algemeen absurd veel verder gaat dan het beschermen van de oorspronkelijke maker.”

Het onteigenen van boerenbedrijven om stikstof te reduceren zal volgens juridische experts toch niet zo gemakkelijke gaan als dat Stikstofminister Christianne van der Wal de boeren wel wil laten geloven. De boeren wordt voorgehouden dat wie vrijwillig mee wil werken aan een uitkoopregeling een betere deal krijgt dan een boer die zich verzet. De Minister heeft zelfs aangegeven dat boeren in het uiterste geval onteigend gaan worden, maar nu blijkt dat daar helemaal geen juridische basis voor is. Als de overheid boeren wil onteigenen vanwege de stikstof dan moet er eerst een bestemmingsplanwijziging of inpassingsplan geschreven worden. Voordat zo iets rond is, zijn er jaren verstreken, omdat mensen tegen elk deelplan in beroep kunnen gaan. Bovendien moet een rechter instemmen met de onteigening als de overheid dat daadwerkelijk als instrument in wil zetten.

Het Amerikaanse concern McDonald’s is van plan al zijn 850 filialen in Rusland te verkopen. Eerder werden de filialen al gesloten vanwege de oorlog in de Oekraïne. Het eerste filiaal werd ruim 30 jaar geleden geopend. Inmiddels werken er zo’n 62.000 medewerkers in de Russische restaurants en werd er samengewerkt met honderden leveranciers in het land. Het is de bedoeling dat de volledige keten verkocht gaat worden aan een Russische partij. De gevels van de filialen zullen ontdaan worden van de bekende groen/gele logo’s. Het vertrek uit Rusland betekent een financiële strop voor de keten van zo’n 1,3 miljard euro.

Volgens gegevens van het Chinese douanekantoor is de wederzijdse handel tussen Rusland en China de eerste vier maanden van dit jaar gestegen met bijna 26 procent. De handel bedroeg meer dan 51 miljard dollar. Olie, aardgas en steenkool vertegenwoordigen bijna 70 procent van de waarde van de goederen die China uit Rusland importeert. De uitvoer van China naar Rusland steeg met 11,3% tot 20,24 miljard dollar, terwijl de verkoop van Rusland aan China met 37,8% steeg tot 30,85 miljard dollar. De bilaterale handelsomzet steeg in april met 8,7% ten opzichte van maart tot 12,69 miljard dollar.

En dan het weer. Vandaag is het een overwegend droge dag, al kan de dag in het zuidoosten van het land mogelijk starten met wat regen. Er is vandaag veel ruimte voor de zon, in de loop van de dag krijgen we te maken met stapelwolken. De temperatuur wisselt sterk van 20 graden op de Wadden tot mogelijk 27 graden in Limburg.