www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Onderzoekers die op verzoek van Minister Ernst Kuipers de invoering van een 2G beleid voor coronatoegangsbewijzen bestudeerden komen tot de conclusie dat dat op dit moment geen zin heeft. Het onderzoek werd uitgevoerd door TU Delft, UMC Utrecht, Populytics, Erasmus Universiteit Rotterdam en Erasmus MC. Zij geven aan dat de invoering van 1G een veel grotere invloed heeft op het verlagen van de besmettingen en ziekenhuisopnamen. De onderzoekers erkennen dat aan het invoeren van het 1G beleid wel allerlei praktische bezwaren kleven. De minister heeft de bevindingen van de onderzoekers naar de Tweede Kamer gestuurd zodat ze de uitkomsten van het onderzoek mee kunnen nemen in hun overwegingen. Het is nog niet duidelijk of het kabinet nu ook afziet van de invoer van 2G.

Het blijkt dat de Duitse politie Covid-trackinggegevens heeft gebruikt om contacten uit bars en restaurants op te sporen in het kader van een onderzoek. Het ging daarbij om een zaak van november vorig jaar waarbij een man overleed na een fatale val bij het verlaten van een restaurant in Mainz. De politie die mogelijke getuigen zocht, maakte gebruik van gegevens de app  Luca. Met deze app kunnen gebruikers de tijd registreren die zij in restaurants en caf├ęs doorbrengen om de mogelijke verspreiding van het coronavirus op te sporen. Luca noteert niet alleen de tijd die in een horecagelegenheid wordt doorgebracht, maar ook de volledige naam, het adres en telefoonnummer van de klant. Na een storm van protest hebben de openbare aanklagers hun verontschuldigingen aangeboden aan de betrokkenen en de plaatselijke gegevensbeschermingsautoriteit heeft een onderzoek ingesteld naar de affaire.

De Deense krant Ekstra Bladet heeft publiekelijk excuses aangeboden omdat de krant kritiekloos de overheidspropaganda over corona volgde. De redactie heeft toegegeven dat zij Corona informatie van de overheid heeft gepubliceerd zonder deze gegevens te onderzoeken. De krant gaf toe te hebben gefaald, want nu is aan het licht gekomen, dat de cijfers met 27% werden opgeblazen, waardoor de Deense overheid verregaande beleidsbeslissingen kon nemen en de bevolking zich neerlegde bij de beperkingen. Bijna twee jaar lang werden de pers en de bevolking op bijna hypnotische wijze in beslag genomen door de dagelijkse coronacijfers van de Deense overheid.

De rechter in New York heeft bepaald dat het vonnis in de zaak Ghislaine Maxwell plaatsvindt voor 28 juni.

De Britse media heeft ontdekt dat premier Boris Johnson aan een plan werkt dat hem moet helpen regeringsleider te blijven. Deze dagen vindt er een onderzoek naar hem plaats nadat Johnson betrapt was bij meerdere feestjes op zijn kantoor terwijl het land in een strenge lockdown zat. Het plan heet Operation Save Big Dog en houdt een ingrijpende herschikking van de regering in. Het plan bevat ook een lijst van ambtenaren die zouden moeten aftreden naar aanleiding van deze Partygate. Daarnaast beschrijft het plan dat ministers Johnson steunen met openbare interviews waarin hij zijn prestaties en “moeilijke keuzes” tijdens de Covid-19-pandemie prijst. Downing Street geeft geen commentaar op het bestaan van het plan.

En dan het weer. Het is vandaag een rustige en mistige dag. Vooral in het westen van het land kan een hardnekkige mist blijven hangen. De temperatuur schommelt vandaag tussen de 4 en 7 graden. In de nacht naar woensdag breidt de mist zich verder uit.