www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

De Volkskrant weet te melden dat het ministerie van VWS na vier maanden het juridisch verzet tegen de krant over een rechterlijke uitspraak om de communicatie over de mondkapjesdeal vrij te geven staakt. Het ministerie kiest er voor om de opgelegde dwangsommen te betalen. In januari droeg de rechtbank van Amsterdam het ministerie op om het WhatsAppverkeer en andere communicatie van voormalig gezondheidsminister Hugo de Jonge en andere VWS-kopstukken over de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden vrij te geven aan De Volkskrant. Door de rechterlijke uitspraak te negeren en het verzet te staken is de dwangsom inmiddels opgelopen tot 15.000 euro.

President Chan Santokhi van Suriname heeft een intern onderzoek gelast nu blijkt dat er van een rekening van het ministerie van Financiën bijna 40 miljoen Surinaamse dollars, zo’n 1,8 miljoen euro is gestolen. Medewerkers van het ministerie gaven vervalste betaalopdrachten waardoor het geld van de staatsrekening werd overgeboekt naar rekeningen bij een lokale bank. De verdachten zouden met het geld dure auto’s hebben aangeschaft. Twee medewerkers van het ministerie van Financiën zijn spoorloos verdwenen. De Politiebond zou volgens Surinaamse media hebben opgeroepen om een protestdag tegen de regering te houden. Er is in Suriname veel ontevredenheid over het regeringsbeleid, deze diefstal zou de beroemde laatste druppel zijn.

In het Duitse Handelsblatt is te lezen dat de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Nancy Feather, gewaarschuwd heeft voor mogelijke radicale protesten in het land nu de energieprijzen snel stijgen en de gasvoorziening moeilijk wordt. Volgens haar houden de veiligheidsautoriteiten de proteststemmingen zeer nauwlettend in de gaten. Sebastian Fiedler, lid van de sociaaldemocratische partij, die deel uitmaakt van de Duitse regering, meent dat Duitsland “waarschijnlijk voor de grootste sociale test sinds 1945 komt te staan.”

De Chinese staatsomroep heeft verkondigd dat het Chinese ministerie van Defensie van de Verenigde Staten eist dat ze hun laatste wapenverkoop aan Taiwan onmiddellijk annuleren. Het Pentagon zei vlak voor het weekend dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de verkoop van militaire technische bijstand aan Taiwan ter waarde van zo’n 108 miljoen dollar heeft goedgekeurd.

Naar verwachting is de opvolger van demissionair premier Boris Johnson pas in september bekend. Aanstaande woensdag moet de lijst met mogelijke opvolgers gedaald zijn van vijf naar twee kandidaten. Zij kunnen dan de hele zomer benutten om campagne te voeren. De strijd binnen de Britse Conservatieve Partij is losgebarsten en de media spelen daarbij een belangrijke rol. Boris Johnson adviseert iedereen om niet op Rishi Sunak te stemmen, terwijl The Daily Mail een duidelijke anticampagne tegen Penny Mordaunt begonnen is.

Jenile Thames heeft Mars Inc aangeklaagd bij de federale rechtbank van Oakland Californië. De fabrikant van Skittles gebruikt de giftige kleurstof titaniumdioxide in de snoepjes. Deze stof kan vitale organen en het DNA beschadigen. Mars Inc beloofde zes jaar geleden al de giftige kleurstof titaniumdioxide geleidelijk uit haar voedsel te bannen. In de rechtszaak werd benadrukt dat titaniumdioxide volgende maand in de Europese Unie zal worden verboden nadat een regelgevende instantie voor voedselveiligheid het  onveilig acht wegens genotoxiciteit, het vermogen om DNA te veranderen. Van TiO2 – dat wordt gebruikt als kleurstof in Skittles – wordt ook gevreesd dat het vitale organen, waaronder de hersenen, kan beschadigen als het in gevaarlijke hoeveelheden wordt geconsumeerd. Het wordt over het algemeen gebruikt om een witte of troebele achtergrond te geven aan producten. Deze levensmiddelen kunnen dan worden overspoten met de felle kleuren waar Skittles – waarvan de slogan “Taste the Rainbow” luidt – beroemd om zijn.

Twitter verwijdert dagelijks meer dan 1 miljoen spamaccounts dat vertelden leidinggevenden aan verslaggevers terwijl ze de bewering herhaalden dat spam accounts ver onder 5% van de gebruikers uitmaken. De verklaringen komen nadat miljardair Elon Musk aangaf de deal om Twitter te kopen te herroepen, tenzij het bedrijf bewijs zou tonen dat bots onder die grens zitten.

De Amerikaanse minister van Transport, Pete Buttigieg, heeft bij BigBoyTV aangegeven dat de hoge benzineprijzen deel uitmaken van de energieagenda van de Amerikaanse regering. Via deze strategie probeert de overheid mensen naar elektrische auto’s te dwingen.

Economie

Persbureau Reuters weet te melden dat ‘s werelds grootste cryptobeurs Binance een boete van ruim 3,3 miljoen euro heeft gekregen van De Nederlandsche Bank (DNB). DNB maakte augustus vorig jaar al bekend dat Binance zonder wettelijk verplichte registratie bij De Nederlandsche Bank cryptodiensten in Nederland aanbiedt. Dat betekende dat Binance in strijd handelt met de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) en illegaal diensten aanbiedt voor het wisselen tussen virtuele valuta en fiduciaire valuta en bewaarportemonnees aanbiedt. Volgens DNB kunnen klanten daardoor een verhoogd risico lopen om betrokken te raken bij witwassen of terrorismefinanciering. Bij de hoogte van de boete is rekening gehouden met het volume van Binance, die dagelijks goed is voor een handelsvolume van 13,7 miljard dollar.

Op 25 juli introduceert Zimbabwe gouden munten. De munt zal de status van liquide activa hebben, dat wil zeggen dat de munt makkelijk in contant geld kan worden omgezet en zowel lokaal als internationaal verhandelbaar is. De munt kan ook voor transactiedoeleinden worden gebruikt.

De inkooporganisatie van de zorg Intrakoop en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen waarschuwen dat meerdere ziekenhuizen dit jaar nog in de financiële problemen komen door de kostenstijgingen van energie en voeding. Daardoor zijn de ziekenhuizen niet in staat om alle noodzakelijke investeringen te doen. De organisaties deden een onderzoek onder 68 ziekenhuizen die samen twee derde van het totale aantal ziekenhuizen representeren. Gemiddeld stegen de inkoopkosten met 5,8 procent waarvan de ziekenhuizen 1,83 procent gecompenseerd krijgen van zorgverzekeraars. Daardoor dreigt er een gat van 300 miljoen euro, die ziekenhuizen uit eigen zak moeten betalen.

Bloomberg schrijft dat Europese energiebedrijven op dit moment een uitstaande schuld hebben van 1,7 biljoen euro, dat is een stijging van vijftig procent ten opzichte van vorig jaar. Door de stijgende kosten van olie en gas moeten Europese energie- en nutsbedrijven steeds meer geld lenen om de kosten te dekken. Het Duitse bedrijf Uniper SE heeft ongeveer 9 miljard euro aan middelen nodig en het Tsjechische energiebedrijf CEZ CP zoekt nog een financier die met 3 miljard euro over de brug kan komen om de energiecrisis te doorstaan. Volgens gegevens van Bloomberg hebben de energiebedrijven in Europa in de eerste zes maanden van het jaar voor 45 miljard euro aan obligaties en voor 72 miljard euro aan leningen aangetrokken.

Gezondheid

In het tijdschrift Science Advances staan de resultaten van een nieuwe studie van de Universiteit van Washington. Daaruit blijkt dat coronaprikken bij ongeveer 42 procent van de vrouwen de menstruatiecyclus beïnvloedt. Aan het onderzoek deden 39.129 volledig gevaccineerde vrouwen mee. De klachten waar de vrouwen met kampen zijn: heviger bloeden tijdens de menstruatie na vaccinatie, last van doorbraakbloedingen bij gebruik van de pil of na de overgang. Ook bijwerkingencentrum Lareb kreeg tienduizenden meldingen van bovengenoemde stoornissen na vaccinatie. Volgens het Europees Geneesmiddelenagentschap moest de oorzaak gezocht worden in medische aandoeningen, stress of vermoeidheid.

Het weer

En dan het weer. Ons land heeft te maken met zeer warme en droge lucht uit Zuid-Europa en dat zorgt er voor dat de temperaturen nog verder stijgen dan gisteren. Op het warmste moment van de dag zou dat kunnen betekenen dat het in het noorden van het land 35 graden wordt terwijl in het zuiden de thermometer de 39 of zelfs 40 graden kan aantikken. De kans op bewolking is miniem waardoor de zon prominent aanwezig is. Op deze tropische dag volgt ook een tropische nacht met temperaturen van rond de 20 graden. Later in de nacht draait de wind naar het zuidwesten en dat betekent dat de warme periode weer ten einde komt.