www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

RTL Nieuws meldt dat boerenorganisatie Agractie nog twijfelt of ze vrijdag aan zullen schuiven bij de gesprekken met stikstofbemiddelaar Johan Remkes. Boeren hebben nog steeds niet veel vertrouwen in de onafhankelijke positie van Remkes. De stikstofbemiddelaar heeft de boeren verzekerd dat zij als gelijkwaardige partners van het kabinet aan tafel zitten. Het gaat de leden van Agractie om twee dingen: de rol van Remkes en ze willen weten hoeveel ruimte er is voor inhoudelijke zaken. De actiegroep wacht nu af welk antwoord het kabinet gaat geven op de inhoudelijke punten die de actiegroep wil bespreken. Tot nu toe heeft LTO de uitnodiging van Remkes wel geaccepteerd en Farmers Defence Force heeft aangegeven niet aan te schuiven.

Acties en stakingen op het spoor lijken dichterbij te komen nu 90 procent van de leden van FNV Spoor het CAO-voorstel van de Nederlandse Spoorwegen hebben afgewezen. De vakbond denkt nog na over een ultimatum. Ook Spoorsectorvakbond VVMC legde de cao-voorstellen aan zijn leden voor en ook daar stemde een ruime meerderheid tegen. NS bood een loonstijging van 8 procent over een periode van 2,5 jaar.

Taiwanese media melden dat regeringsfunctionarissen bericht van Nancy Pelosi hebben ontvangen, dat ze dinsdagavond om half elf lokale tijd zal landen op Taipei Songshan Airport in Taiwan. China heeft aangegeven Pelosi’s bezoek aan Taiwan te beschouwen als een oorlogsverklaring en zo nodig haar vliegtuig uit de lucht te zullen schieten. Het Taiwanese ministerie van Buitenlandse Zaken weigert commentaar te geven en wil de informatie over een mogelijk bezoek noch bevestigen noch ontkennen. Een diplomaat gaf aan dat ze geen commentaar zullen geven op berichten over Pelosi’s reisplan, noch zullen ze verdere informatie aan de media verstrekken.

Het Amerikaanse leger dat in eerste instantie aangaf tegen een bezoek van Pelosi aan Taiwan te zijn, brengt nu allerhande middelen zoals  vliegdekschepen en grote vliegtuigen, dichter bij Taiwan in de aanloop naar een verwacht maar onbevestigd bezoek van House Speaker Nancy Pelosi. Ze lijken daarmee een bufferzone te creëren voor Pelosi’s vliegtuig, voor het geval dat ze besluit door te gaan met de controversiële stop.” Het bezoek van Nancy Pelosi aan Taiwan zal de belastingbetaler naar verwachting meer dan 90 miljoen dollar kosten voor beveiliging, toewijzing van Amerikaanse militaire aanwezigheid en meer.

Het Taiwanese ministerie van Defensie heeft de vakantiedagen van het militaire personeel geannuleerd en de luchtmacht gevraagd zich voor te bereiden op een oorlog. Ondertussen gaat het luchtalarm in Taiwan regelmatig af en doen ze schijnaanvallen met raketten als voorbereiding op een oorlog met China.

De Kosovaarse premier Albin Kurti heeft op Twitter laten weten de nieuwe maatregelen voor Serviërs met een maand uit te stellen. De wetten, waarbij etnische Serviërs gedwongen zouden worden om Kosovaarse kentekenplaten te gebruiken en bij binnenkomst in Kosovo een toegangsdocument bij de grens te moeten vragen, stuitten op zoveel verzet dat het leidde tot wegblokkades bij de grens. Sinds zondagavond liepen de spanningen in de noordelijke provincies van Kosovo op tot het kookpunt. De premier hoopt met dit uitstel de angel uit het conflict te halen.  

Op Twitter is een persbericht van de NAVO verschenen dat ook op diverse Telegramkanalen flink gedeeld wordt. Het persbericht is gedateerd op zondag 31 juli en het zegt dat de algemene veiligheidssituatie in de noordelijke gemeenten van Kosovo gespannen is. En dat de door NAVO geleide KFOR-missie de situatie op de voet volgt en klaar is om in te grijpen als de stabiliteit wordt bedreigd, overeenkomstig zijn mandaat op basis van Resolutie 1244 van de VN-Veiligheidsraad van 1999. Het vreemde is echter dat dit persbericht niet terug te vinden is op de officiële site van de NAVO. Daar is het laatste persbericht van 27 juli en dat gaat over een bezoek van secretaris generaal Jens Stoltenberg aan Noorwegen komende donderdag.  

Nieuw-Zeeland wil onder leiding van premier Jacinda Ardern tegen 2025 het eerste rookvrije land ter wereld zijn. Het land neemt daartoe verregaande maatregelen. Iedereen die geboren is na 1 januari 2009 mag geen tabak meer kopen. Daarnaast wordt het nicotinegehalte in sigaretten drastisch verlaagd en zal tabak enkel nog bij speciale tabakswinkels te koop zijn. Supermarkten en kiosken zullen niet langer tabak mogen verkopen. Deze tabakswet wordt gezien als de eerste ter wereld. Het voorstel moet nog enkele stappen doorlopen voor de wet ingevoerd kan worden, verwacht wordt dat de tabakswet vanaf 2023 van kracht wordt.

Nu Europa en Afrika steeds meer verdeeld raken over de oorlog in Oekraïne, hebben Europese diplomaten in een vertrouwelijk rapport gepleit voor een meer “transactionele” aanpak van de buitenlandse hulp, waarbij de financiering van Afrikaanse landen wordt gekoppeld aan hun bereidheid om te werken “op basis van gemeenschappelijke waarden en een gezamenlijke visie. De reputatie van de EU als bemiddelaar, als vredestichter, brokkelt af door de militaire steun van de Unie aan Oekraïne,” schrijven ze. “In Afrika wordt de EU gezien als aanjager van het conflict, niet als vredesbevorderaar.”

President Vladimir Poetin van de Russische Federatie heeft de wet “Over de Russische beweging van kinderen en jongeren” getekend. Poetin heeft er mee ingestemd om voorzitter te worden van de Raad van Toezicht van de nieuwe beweging, die opgericht werd in Artek in de Krim.  Vladimir Poetin zal aan het hoofd staan van de raad van toezicht van de nieuwe Russische Beweging van Kinderen en Jeugd.

De kandidaat voor het premierschap van Groot-Brittannië, de minister van Buitenlandse Zaken, Liz Truss, heeft gezegd dat zij geen nieuw referendum over de Schotse onafhankelijkheid zal toestaan als zij premier wordt. ,,Er komt geen tweede referendum. De Schotse nationalisten hebben erkend dat ze in 2014 een kans hebben gekregen die zich eens in de generatie voordoet, ik zal deze traditie volgen. Het is onmogelijk om gewoon enquêtes te houden tot het gewenste resultaat is bereikt. Dat is ondemocratisch voor Schotland en voor het Verenigd Koninkrijk”, aldus Truss.

De voormalig Japanse keizer Akihito lijdt aan hartfalen meldt het Keizerlijk Huishoudelijk Bureau. De 88-jarige onderging een hartonderzoek in het Universiteitsziekenhuis van Tokyo. Daar bleek dat een klep zijn hart niet voldoende sloot om terugstromen van bloed te voorkomen. Hij volgt een medicijnkuur en is aan de beterende hand, er zijn voor als nog geen plannen om hem in het ziekenhuis op te nemen.

De 85-jarige leider van de Rooms-Katholieke kerk, paus Franciscus heeft aangegeven dat hij het vanwege zijn leeftijd en gezondheidsproblemen rustiger aan gaat doen. Volgens hem komt zijn pausschap in een nieuwe langzamere fase terecht. Aan aftreden denkt hij nu nog niet, al sluit hij niet uit dat hij net als zijn voorganger paus Benedictus voortijding zijn ambt neerlegt.

Canadezen die een festival bezochten in Calgary zagen dat in één van de foodtrucks nu Jumbo Worm Hot Dogs verkocht werden. Ook in Canada worden mensen langzaam maar zeker gedwongen om insecten te gaan eten. De Canadese premier Justin Trudeau heeft onlangs gezworen dat hij de slechte rundvleesindustrie van zijn land gaat vernietigen.

Senator Alex Antic heeft in het Australische parlement een vlammen betoog gehouden over alles wat hij de laatste tijd signaleert. Hij gaf aan dat de politieke bewapening van de noodtoestand een serieuze bedreiging geworden is voor de democratie in Australië en het Westen. Hij vroeg zich hardop af of er nog iemand bang zou zijn zonder de onophoudelijke propaganda van de media en de bureaucratische klasse. Uiteindelijk gaat het om meer overheidscontrole over je leven, het beperken van je mogelijkheden om een bedrijf te runnen zoals jij dat wilt, het beperken van je mogelijkheden om te kopen wat je wilt, te gaan waar je wilt. Hij stelde vast dat mensen vreemde en verschrikkelijke dingen doen als ze bang zijn. En degenen die een rationeel debat willen en vrijheid belangrijker vinden dan de belofte van veiligheid worden bestempeld als anti-vaxxers of samenzweringstheoretici. Hij concludeerde dat regeringen de parlementen omzeilen door gebruik te maken van ongefundeerde angst. Eerst was er het Covid-alarm, nu gaan we naar klimaatnoodsituaties.

Kort nieuws

  • De president van Algerije zegt geïnteresseerd te zijn om lid te worden van de BRICS-groep
  • Britse premier-kandidaat Rishi Sunak belooft verlaging van 20% inkomstenbelasting in 7 jaar
  • Zwitserse Nationale Bank boekt grootste verlies in eerste halfjaar, 100 miljard dollar
  • China’s nieuwe kwantumsatelliet nu operationeel
  • Iran krijgt toegang tot Russische Mir-betaalkaarten. Iran en Rusland zetten grote stap voor wederzijdse handel

Economie

De Zwitserse krant de Berner Zeitung meldt dat de prijs van koper aan het inzakken is op de markt. Wanneer beurshandelaars willen weten hoe het met de wereldeconomie gesteld is, wenden zij zich vaak tot de koers van koper omdat ervaring uit het verleden leert dat als de prijs van het rode metaal onstabiel wordt, het slecht dreigt te gaan met de economie en de beurskoersen. In april van dit jaar werd er nog 10.000 dollar per ton koper betaald, de prijs ligt nu al 30 procent lager en handelaars kunnen daar hun ogen niet langer voor sluiten.

Per 1 september zal Volkswagen CEO Herbert Diess terugtreden uit de raad van bestuur. Hij wordt vervangen door Oliver Blume, de huidige CEO van de Porsche sportwagens. De Volkswagengroep zit op het moment in een reorganisatie waarbij ze zich concentreren op elektrische voertuigen. Diess heeft volgens de voorzitter van de Raad van Commissarissen, Hans Dieter Poetsch, een sleutelrol gespeeld in de transformatie van het concern en het bedrijf door extreem turbulente wateren geloodst en een fundamenteel nieuwe strategie geïmplementeerd.

The Guardian meldt dat het Franse satellietbedrijf Eutelsat gesprekken voert met het Britse OneWeb over een fusie. Daardoor zouden ze een sterker front kunnen vormen tegen Starlink, het satellietbedrijf van Elon Musk. Op dit moment zweven er al duizenden Starlink-satellieten in de ruimte.  Ook voor het project Kuiper, het satellietnetwerk van Amazon, staan tientallen lanceringen gepland, waarmee nog eens duizenden satellieten de ruimte ingeschoten worden. De samenwerking tussen beide bedrijven ligt politiek gevoelig omdat het gecombineerde bedrijf dan de Chinese, Britse en Franse staat als aandeelhouders zou hebben en de Indiase miljardair Sunil Mittal.

Gezondheid

Teva, producent van oxycodon en de fentanylproducten Actiq en Fentora moet 4,2 miljard dollar betalen in rechtszaak over opioïdencrisis. Teva kwam in opspraak omdat het bedrijf het idee aanmoedigde dat tekenen van verslaving bij patiënten in werkelijkheid “pseudo-verslaving” waren en liet artsen meer opioïden voorschrijven aan patiënten. De medicatie van Teva wordt vaak ingezet bij kankerpatiënten die een tolerantie hebben opgebouwd voor andere opioïden. Teva moet nu de betrokken staten (Californië, Illinois, Iowa, Massachusetts, New York, North Carolina, Tennessee, Texas, Vermont, Virginia Pennsylvania en Wisconsin) de komende 13 jaar 4,2 miljard dollar in contanten betalen. Zij zullen de komende 10 jaar ook 1,2 miljard dollar uittrekken voor naloxon, het geneesmiddel om overdoses terug te draaien. De staten hebben de mogelijkheid om te kiezen voor contant geld in plaats van naloxon. Ditzelfde onderzoek leidde eerder tot een schikking van 26 miljoen dollar met drie van Teva’s distributeurs: Amerisource Bergen, Cardinal Health, McKesson, en Johnson & Johnson.

Zo’n dertien miljoen mensen krijgen vanaf de tweede helft van september opnieuw een prik tegen corona aangeboden. Het gaat dan om mensen die niet recent gevaccineerd zijn of corona hebben gehad. De prik wordt beschikbaar voor iedereen van 12 jaar en ouder waarbij ouderen, kwetsbaren en zorgpersoneel voorrang krijgen. Dat heeft minister Ernst Kuipers van VWS in een brief geschreven aan de Tweede Kamer. Hij volgt met deze nieuwe boostercampagne een advies van het OMT.

Het weer

En dan het weer. Vandaag krijgen we een mooie dag. Door een zuidwestenwind wordt er warmere lucht naar ons land geblazen. Daardoor gaan de temperaturen weer wat omhoog. We zullen hier en daar wat sluierbewolking zien en mogelijk krijgt het noorden van het land aan het eind van de dag te maken met lichte regen.

En daarmee zijn we aan het einde gekomen van het nieuwsoverzicht.