www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Vandaag gaat de Eerste Kamer beslissen of Covid-19 officieel aangemerkt wordt als ziekte van de categorie A. Door deze A-status kan het kabinet verregaande maatregelen treffen. Ook wordt er gestemd over een eventuele verlenging van de spoedwet. Twee beslismomenten die grote gevolgen kunnen gaan hebben.

De Russische president Poetin heeft gisteren in aansluiting op een nationale toespraak een decreet ondertekend waarin Rusland de onafhankelijkheid van de regio’s  Donetsk en Lugansk erkend. Hij ondertekende ook vriendschaps- en hulpovereenkomsten met de Oekraïense separatistische leiders. Het Russische parlement zal het besluit van president Poetin vandaag bekrachtigen. De bewoners van Donetsk vierden de ondertekening met vuurwerk. De erkenning van de Donbass republieken is voor NAVO bondgenoten reden om sancties op te gaan stellen tegen Moskou. Ook regeringsleiders uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie willen Rusland treffen met sancties. De Franse president Macron heeft opgeroepen tot een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad. President Zelensky van de Oekraïne vindt dat nu Rusland de Donbass republieken erkent, het land de territoriale integriteit van de Oekraïne ruïneert.

Gisteren is in het Canadese parlement de noodwet aangenomen. 185 parlementsleden stemden voor, 151 tegen. Als reactie daarop hebben Canadezen elkaar opgeroepen vanaf deze week niet meer naar het werk te gaan. Met deze algemene staking willen de Canadezen bereiken dat alle mandaten en de noodtoestand worden opgeheven, Trudeau uit de macht wordt gezet en er een nieuwe leider wordt aangesteld. Of Canada daar veel mee opschiet is de vraag, Trudeaus plaatsvervangster, Chrystia Freeland, is een prominent lid van het World Economic Forum. Het Republikeinse Congreslid Yvette Herrell uit de Verenigde Staten heeft aangekondigd dat ze een wetsvoorstel gaat indienen om asiel te verlenen aan Canadese vrachtwagenchauffeurs.

Tot nu toe waren Zwitserse bankrekeningen een streng bewaakt geheim. Maar nu heeft een anonieme bron een enorme schat aan gegevens van Credit Suisse gelekt naar de Süddeutsche Zeitung. Er zijn details van meer dan 30.000 klanten uitgelekt met tegoeden van meer dan 110 miljard euro. Daaronder zaten mensenhandelaars, criminelen en corrupte politici. Uit de gegevens is ook op te maken dat een Vaticaanse rekening 400 miljoen dollar uitgaf aan een frauduleuze vastgoeddeal in Londen. Het lek komt slechts enkele weken nadat voorzitter Antonio Horta-Osorio zijn baan verloor.

Ongeveer 62.000 burgers in Spanje zijn failliet gegaan nadat zij stevig geïnvesteerd hadden in zonne-energie. Zo’n zeventien jaar geleden bood de regering subsidies aan voor investeringen in hernieuwbare energie. Daarop overspoelden investeerders de markt in de hoop te kunnen profiteren van de subsidies. Nu Madrid hen de pas heeft afgesneden, betekent dat ook een zware financiële last voor gezinnen die stevig geïnvesteerd hebben in zonnepanelen.

En dan het weer. Na een aantal stormachtige dagen wordt het vandaag een rustige dag. De dag begint vrij zonnig en droog, later vandaag trekken buien over het land. De temperatuur komt uit tussen de acht en tien graden. De wind is niet meer heel krachtig, maar nog wel duidelijk aanwezig. Vanavond en vannacht klaart het op en zal het overwegend droog blijven. De temperatuur blijft vannacht boven het vriespunt.