www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

In De Andere Krant staat te lezen dat de Eerste Kamer niet akkoord gaat met de ‘Pandemiewet’. Dat is mede te danken aan acties van de stichting De Biomedische Rekenkamer en onafhankelijk journalist Erick Overveen van De Andere Krant. Zij hadden een brief van 23 pagina’s opgesteld en naar alle Eerste Kamerleden verstuurd. In de brief stond dat de wet de overheid verregaande maatregelen biedt op basis van een verdenking. De brief heeft de senatoren ervan overtuigd dat de ingrijpende wetswijziging eerst moet worden onderzocht. De Eerste Kamer besloot op initiatief van de PVV dat er eerst een deskundigenbijeenkomst moet komen alsmede een vragenronde voordat de wet in stemming wordt gebracht. Het is nog niet duidelijk welke deskundigen zullen worden uitgenodigd. Het besluit van de Eerste Kamer is een tegenvaller voor minister Ernst Kuiper die haast wilde maken met de Pandemiewet. Hij meende dat het noodzakelijk was om de wet snel in te voeren vanwege de verspreiding van Covid in China en vroeg de senatoren eerder terug te keren van hun reces.

De BRICS-landen die op het moment 40% van de wereldbevolking vertegenwoordigen, hebben bij monde van de Zuid-Afrikaanse ambassadeur bekend gemaakt dat in totaal nog eens 13 landen belangstelling getoond hebben om zich aan te sluiten bij de BRICS-groep bestaand uit Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. Op dit moment hebben Argentinië, Egypte, Algerije, Indonesië, Kazakstan, Iran, Saoedi Arabië, De Verenigde Arabische Emiraten, Nigeria, Senegal en Thailand aangegeven zich aan te willen sluiten.

De voormalig Britse premier Boris Johnson heeft afgelopen weekend op uitnodiging van de Oekraïense president Zelensky een bezoek gebracht aan het land. Hij vond het een voorrecht om het land te mogen bezoeken. Johnson oefent sinds het bezoek druk uit op Duitsland omdat dit in zijn ogen “het moment is om de steun voor Oekraïne te verdubbelen”. Intussen steken de Britse kranten Evening Standard en The Sunday Telegraph de draak met de pogingen van de Duitse bondskanselier Olaf Scholtz om onafhankelijkheid van de VS en de NAVO te veinzen, terwijl hij koppig blijft weigeren om tanks naar de Oekraïne te sturen. Duitsland is wel begonnen met de overdracht van Patriot luchtverdedigingssystemen aan Polen om de oostflank van de NAVO te dekken. Het Oekraïense parlement heeft NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg een ereprijs toegekend “voor dienst aan het Oekraïense volk”. Het Sloveense ministerie van Buitenlandse Zaken heeft inmiddels aangegeven geen tanks te hebben die Slovenië aan de Oekraïne kan leveren, maar steunt wel alle andere landen die dat wel doen.

Australia One meldt dat blijkt dat het bureau van de procureur-generaal en de Australische regering niet in staat zijn het document van opzegging voor te leggen voor het recht op dubbele nationaliteit. Artikel 44 van de grondwet van het Gemenebest Australië bepaalt uitdrukkelijk dat parlementsleden geen trouw, gehoorzaamheid of gehechtheid aan een vreemde mogendheid mogen hebben of de rechten of voorrechten van een onderdaan of burger van een vreemde mogendheid mogen genieten. De vader van Anthony Albanese is een Italiaanse staatsburger.

Economie

The Financial Times meldde gisteren dat Brazilië en Argentinië van plan zijn deze week de start van de voorbereidingen voor de invoering van een gemeenschappelijke munt aan te kondigen.

Mobiele netwerkoperators in Rusland schatten dat de app Telegram vorig jaar voor het eerst de app WhatsApp overtrof qua gebruikersverkeer. Begin dit jaar bedroeg het verkeer op Telegram zestig tot tachtig procent van het volume van alle messengers. En Telegram blijft groeien, terwijl er een stilstand bij WhatsApp wordt waargenomen. In een jaar tijd is het aantal dagelijkse gebruikers gestegen van 25,5 miljoen naar 48,8 miljoen. De netwerkoperators denken dat Telegram zo populair is onder gebruikers omdat het niet alleen een chatfunctie heeft, maar ook nieuws- en amusementskanalen.

Er is een ware ontslaggolf gaande in zowel de technische sector als in de bankenwereld. Dit zal mogelijk gaan leiden tot rimpeleffecten in andere industrieën. De stand van zaken is op het moment dat Microsoft 10.000 banen heeft geschrapt. Amazon: 18.000, Meta het moederbedrijf van Facebook 11.000. Twitter liet 3700 mensen vertrekken. Netflix liet 450 banen schrappen en de CEO heeft aangekondigd te vertrekken. Google ontslaat wereldwijd 12.000 mensen. Coinbase heeft 2.000 medewerkers ontslagen, Crypto.com: 500 en Goldman Sachs heeft 3200 banen geschrapt. BNY Mellon is van plan 1.500 te ontslaan

Franse ambachtelijke bakkers gingen gisteren massaal de straat op richting het ministerie van Economische Zaken om te protesteren tegen de explosie van de energieprijzen.

Gezondheid

De effecten van de Covidprikken worden steeds duidelijker. Zo blijkt uit cijfers dat het aantal overlijdens door een hartaanval in Australië vorig jaar gestegen is met 17%. Ook dr Thomas Levy uit de Verenigde Staten trekt aan de bel. Hij bevestigt dat inmiddels 7 miljoen Amerikanen een beschadigd hart hebben door de covidvaccins maar hij schat in dat dit aantal nog op kan lopen tot 50 miljoen. Een prospectief onderzoek (waarin proefpersonen met een risicofactor langdurig worden gevolgd om te onderzoeken of ze een bepaalde ziekte ontwikkelen) onder jonge mannen in de leeftijd 16-18 jaar uit Taiwan laat zien dat Pfizer-mRNA-vaccinaties samengaan met een hoog percentage hartklachten. Dit is de tweede prospectieve studie in deze leeftijdsgroep die vaststelt dat de tweede vaccinatie met mRNA-vaccins leiden tot hartproblemen bij een hoog percentage van de onderzoeksgroep.

Het weer

En dan het weer. Het is vandaag overwegend bewolkt. Af en toe laat de zon zich zien. De middagtemperatuur ligt rond de vier graden. In de nacht naar woensdag is er kans op lichte vorst en regionaal kan er mist ontstaan.