www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Honderdduizenden spaarders hebben geen recht op compensatie voor te veel betaalde belasting over hun spaargeld. Dat heeft de Hoge Raad bepaald. De zaak draait om de vermogenrendementsheffing, waarbij spaarders en beleggers jarenlang belasting betaalden over een fictief rendement op hun vermogen. Terwijl in de werkelijkheid spaarders nauwelijks of geen rendement meer maakten op hun spaargeld en daardoor meer belasting betaalden dan dat ze aan rendement ontvingen. Vorig jaar oordeelde de Hoge Raad dat dit neerkomt op diefstal en dat gedupeerden gecompenseerd moeten worden. Nu blijkt dat die uitspraak alleen geldt voor de 60.000 belastingplichtigen die bezwaar gemaakt hadden tegen de heffing. Andere gedupeerden hebben geen recht op compensatie, deze uitspraak betekent een financiële meevaller van 6,7 miljard euro voor het kabinet. De aanslagen van 2021 en 2022 worden automatisch voor iedereen gecompenseerd.

Persbureau Reuters laat weten dat Zwitserland voor de veiligheid van de wereldelite op de jaarlijkse bijeenkomst van het Wereld Economisch Forum 5000 militairen aangeboden heeft om de lokale politie in Davos te ondersteunen.  De Zwitserse luchtmacht zal tijdens de conferentie een vliegverbod handhaven. De jaarlijkse bijeenkomst gaat gepaard met immense veiligheidsmaatregelen, zo zijn er foto’s te zien van grote veiligheidshekken rond het vergaderterrein die bovenop afgezet zijn met prikkeldraad en er staan scherpschutters op de daken. Op de conferentie zullen 2.000 politieke en industriële leiders bijeenkomen om hun plannen te bespreken voor “pandemieherstel, het aanpakken van klimaatverandering, de toekomst voor werk, het versnellen van stakeholderkapitalisme en het benutten van nieuwe technologieën.

Australië heeft een nieuwe premier. Anthony Albanese, lid van de Australian Labor Party heeft afgelopen weekend de verkiezingen gewonnen en gaat daarmee Scott Morrison opvolgen. Hij werd ingezworen als de 31 ste premier van het land. De nieuwe premier heeft zich tot doel gesteld om koningin Elizabeth als staatshoofd te verwijderen en van Australië een republiek te maken.

Het Ministerie van Justitie in de Verenigde Staten heeft aangekondigd dat U.S. Marshalls Service nu dag en nacht gaan zorgen voor de beveiliging van de persoonlijke woningen van alle rechters van het Hooggerechtshof. Niet alleen de conservatieve rechters die ernstig bedreigd zijn. Aanleiding zijn de recente protesten na het uitlekken van een ontwerpadvies over de omkering van de zaak Roe versus Wade, waardoor staten straks zelf hun eigen wetten kunnen instellen als het gaat om de levensvatbaarheid van foetussen.

Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom is ook gestopt met het leveren van aardgas aan Litouwen en Finland. Dat meldt de Finse beheerder van het gasnetwerk. Gasum, een groothandelaar in gas van de Finse overheid, levert vanaf nu gas uit andere landen via een pijpleiding die Finland met Estland verbindt. Eerder werden Polen en Bulgarije al afgesloten van het Russische gas.

Sri Lanka is getroffen door een ernstige brandstofcrisis. Als gevolg daarvan zijn scholen gesloten en werknemers in overheidsdienst zijn naar huis gestuurd om brandstof te besparen. Het land heeft bijna geen benzine meer en er zijn stroomonderbrekingen tot 4 uur per dag aangekondigd. Het land heeft een buitenlandse schuld van 51 miljard dollar. De helft daarvan moet in 2026 terugbetaald zijn. Dat betekent dat er 75 miljard dollar nodig is voor levensnoodzakelijke leveringen. Daarmee balanceert Sri Lanka op de rand van een faillissement.

Rusland verbiedt 963 Amerikanen, onder wie Joe Biden en Kamala Harris, permanent het land binnen te komen, zo blijkt uit een gepubliceerde lijst. Donald Trump staat niet op de lijst.

In de Guardian is te lezen dat Alexander Govor een onbekende vergoeding betaalt aan McDonalds voor de overname van de Amerikaanse hamburgerketen in Rusland. Het gaat daarbij om 850 vestigingen. McDonalds kondigde kort geleden aan zich terug te trekken uit Rusland vanwege invasie in Oekraïne. Govor was één van de licentiehouders in het land. Govor zal de restaurants onder een nieuwe naam gaan uitbaten. De Russische zakenman exploiteert al 25 restaurants in Siberië en heeft ermee ingestemd de 62.000 Russische werknemers van McDonald’s voor ten minste twee jaar onder gelijkwaardige voorwaarden te behouden en bestaande verplichtingen aan leveranciers, verhuurders en nutsbedrijven te financieren. Hij heeft er ook mee ingestemd om de salarissen van McDonald’s corporate medewerkers te betalen totdat de verkoop is afgerond.

De president van Brazilië, Jair Bolsonaro heeft aangekondigd dat Brazilië zijn soevereiniteit niet zal afstaan aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De WHO, onder leiding van Tedros Adhanom Ghebreyesus, heeft herhaaldelijk gefaald en heeft regelrechte leugens verspreid over de China Coronavirus pandemie in 2020.

Bijwerkingencentrum Lareb gaat opnieuw onderzoeken of menstruatiestoornissen en bloedingen na de menopauze bijwerkingen kunnen zijn van coronavaccins. Tot eind maart van dit jaar kreeg Lareb 24.090 meldingen van menstruatiestoornissen na coronavaccinatie, met name late of uitgebleven menstruatie en hevige bloedingen. Tot begin februari ontving Lareb 699 meldingen van bloedingen na de overgang. Lareb gaat daarom nu een onderzoek doen naar het aantal vrouwen dat vorig jaar met deze klachten voor en na coronavaccinatie de huisarts bezocht. Volgens Lareb is het nog niet duidelijk of de menstruatiestoornis een bijwerking is van de coronavaccins, maar die mogelijkheid is er wel. Het vaccin stimuleert het immuunsysteem en dit kan mogelijk invloed effect hebben op de hormoonspiegels”, aldus de instelling.

En dan het weer. De week start met wisselvallig weer en ook vandaag zullen wolkenvelden en zon elkaar afwisselen. Er trekken enkele buien van west naar oost over het land. De middagtemperatuur komt uit tussen de 16 en 18 graden, maar door de matige tot vrij krachtige zuidwestenwind is de gevoelstemperatuur lager.