www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Vanavond vindt er opnieuw een persconferentie plaats. Minister president Rutte en de Minister van VWS, Ernst Kuiper zullen dan de nieuwe coronamaatregelen bekend gaan maken. Terwijl het Verenigd Koninkrijk, Schotland en Ierland inmiddels alle maatregelen hebben laten vallen, lijkt het er op dat er in ons land wel versoepeld gaat worden, maar dat er nog steeds beperkingen zullen zijn. Wat nu naar buiten is gekomen is dat kinderen tot en met 12 jaar niet meer in quarantaine hoeven als ze klachten hebben. Ook hoeven niet meer hele klassen naar huis als er meer dan drie besmettingen zijn. Naar alle waarschijnlijkheid mogen cafés, bioscopen en theaters weer open tot 22 uur ‘s avonds. Evenementen mogen doorgaan als deelnemers een vaste zitplaats hebben en ook bij sportwedstrijden is publiek weer welkom op de tribunes. In de horeca gaat het coronatoegangsbewijs gelden, waarmee bezoekers moeten bewijzen dat ze gevaccineerd, genezen of getest zijn.

Vele sectoren komen in de problemen nu steeds meer mensen positief testen of in quarantaine moeten. Ook het openbaar vervoer kampt met vele ziekmeldingen, vooral in de grote steden. Mensen die met het openbaar vervoer willen reizen wordt aangeraden zich voor hun reis goed te informeren. De vervoersmaatschappijen geven aan dat ze niet kunnen voorkomen dat hier en daar een bus/metro of treindienst geschrapt zal gaan worden.

De Belastingdienst stopt voorlopig met het verzenden van aanslagen aan mensen die inkomen hebben uit beleggingen en/of spaargeld. De Hoge Raad oordeelde eind december dat de manier waarop de Nederlandse overheid belasting heft over spaargeld en beleggingen onwettig is. Want deze zogenoemde spaartaks is in strijd met het Europese mensenrechtenverdrag. De overheid moet een deel van de geïnde belasting waarschijnlijk terugstorten. Dit kan de schatkist miljarden euro’s kosten.

De situatie in Oekraïne is nog steeds onrustig. Reden voor de overheden van het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Australië, Canada en Duitsland om hun ambassadeurs en familieleden terug te roepen en te evacueren uit het land.

Uit Centraal-Azië komen berichten dat hele regio’s van Kazachstan, Oezbekistan, Kirgizië last hebben van uitval van water-en warmtevoorzieningen. Ook het openbaar vervoer ligt plat en ook het vliegverkeer kampt met problemen.

Junta in Burkina Faso heeft hun coup gisteren live op de staatstelevisie bevestigd. De president van het land, Kabore is vastgezet, het parlement ontbonden en grondwet opgeschort in het West-Afrikaanse land.

Het moederbedrijf van Facebook, Meta, lanceert de krachtigste supercomputer ter wereld. Daarmee wil het bedrijf zijn dataverwerking opvoeren. Meta zegt dat de technologie afbeeldingen en video’s 20 keer sneller zal verwerken dan zijn huidige systemen. De snelste AI-computer heet Artificial Intelligence Research SuperCluster.

Tot slot het weer. Ook vandaag is de bewolking in grote delen van het land hardnekkig. Mogelijk breekt in het zuiden van het land af en toe de zon nog door. Er staat weinig wind en de middagtemperatuur komt rond 4 graden uit. Vanavond en vannacht daalt de temperatuur mogelijk onder het vriespunt.