www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Downing Street heeft bekend gemaakt dat Rishi Sunak vandaag om half twaalf Britse tijd officieel premier van het Verenigd Koninkrijk zal worden. Dat gebeurt  nadat Liz Truss een ontmoeting heeft gehad met koning Karel III om haar ontslag formeel in te dienen na een laatste kabinetsvergadering. Officieel mochten de conservatieven nog tot en met aanstaande vrijdag stemmen, maar nadat zijn potentiële rivale de politica Penny Mordaunt zich teruggetrokken had uit de strijd bleef Sunak als enige kandidaat over. De eerste minister van Schotland, Nicola Sturgeon, roept op tot vervroegde parlementsverkiezingen en zegt dat Schotland niet voor Sunak als premier zou hebben gestemd. Rishi Sunak is lid van het World Economic Forum. Daarnaast is hij ook de schoonzoon van Narayana Murphy, de oprichter en hoofdarchitect van Infosys. Dat is een Indiaas informatietechnologiebedrijf dat diensten verleent aan een groot aantal Fortune 500-bedrijven en banken. Een van de belangrijkste diensten van het bedrijf is Finacle, een digitaal bankplatform.

De Federale autoriteiten in de Verenigde Staten hebben gisteren aanklachten bekendgemaakt tegen een dozijn mensen, waaronder leden van het Chinese veiligheids- en inlichtingenapparaat. Procureur-generaal Merrick Garland zei tijdens de persconferentie dat deze zaken aantonen, dat de regering van China getracht heeft de rechten en vrijheden van personen in de Verenigde Staten te verstoren en het Amerikaanse rechtssysteem te ondermijnen. Garland benadrukte dat ministerie van Justitie geen enkele poging van een buitenlandse macht zal tolereren om de rechtsstaat te ondermijnen waarop de Amerikaanse democratie is gebaseerd.

De regerende Communistische Partij in China heeft president Xi Jinping voor de derde keer benoemd als leider van de partij. De president wijzigde in 2018 de grondwet, waardoor er geen limiet van twee termijnen meer staat voor het Chinese presidentschap. Door deze ingreep kan hij nog eens vijf jaar secretaris-generaal van de CCP zijn. Xi wil graag aanblijven als leider van China, omdat hij vindt dat China zich in een roerige wereld staande moet houden. Dat kan volgens hem het beste met continuïteit. De Russische president Poetin en de vice-voorzitter van de Russische Veiligheidsraad Medvedev hebben de Chinese president Xi Jinping gefeliciteerd met zijn herverkiezing. Poetin verklaarde dat hij bereid is de constructieve dialoog met China voort te zetten en samen te werken aan de ontwikkeling van een alomvattend partnerschap tussen Rusland en China.

In de Express co UK staat te lezen dat onderzoekers van de denktank Civitas  van plan zijn er bij de ministers op aan te dringen een toelage van 8000 pond voor kinderopvang beschikbaar te stellen om thuisblijvende moeders te helpen. Naar verluidt zijn ambtenaren van het ministerie van Onderwijs verwikkeld in “intense gesprekken” over de vraag hoe de kinderopvang in Engeland kan worden verbeterd en betaalbaarder kan worden gemaakt.

De eerste plaatsvervangend permanent vertegenwoordiger van de Russische Federatie bij de VN-Veiligheidsraad Polyansky heeft bekend gemaakt dat Rusland een brief zal sturen naar de secretaris-generaal van de Verenigde Naties in verband met de door Kiev geplande provocatie met het gebruik van een vuile bom. De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, zei dat Moskou geverifieerde informatie heeft dat de Oekraïne een bomaanslag aan het voorbereiden is. De Verenigde Staten nemen de berichten serieus maar zien nog geen bewijs van voorbereiding.

Economie

Havenarbeiders in Liverpool hebben besloten twee weken te gaan staken nadat onderhandelingen met Peel Ports over hun loon eindigde in chaos. Bijna 600 leden van de vakbond Unite, die eigendom is van Peel Ports, hebben gisteren het werk neergelegd. Door de staking zullen de bevoorradingsketens in het Verenigd Koninkrijk verstoord worden omdat Liverpool één van de grootste containerhavens van het land is. Unite beschuldigde de directie van exploitant Peel Ports ervan te hebben ingegrepen om een akkoord, waarover naar eigen zeggen een principeakkoord was bereikt, tegen te houden.

Gezondheid

Eén van de leden van het Europees Parlement, Joachim Kuhs, heeft het parlement geïnformeerd over de laatste Britse bevindingen rondom kinderen en de covid19 vaccinaties. De Britse regering heeft toegegeven dat gevaccineerde kinderen 44 keer meer kans hebben om te sterven dan ongevaccineerde kinderen en dat ze zelfs 136 keer meer kans hebben om te sterven aan Covid 19 dan ongevaccineerde kinderen.

Na uitgebreid laboratoriumonderzoek stelt medisch-wetenschappelijk onderzoeker dr. Rogier Louwen van het Erasmus MC vast dat de PCR-test zoals die nu wordt gebruikt zinloos is om Covid-19 te diagnosticeren. Toch wordt publicatie van zijn onderzoek tegengewerkt en is Louwen ontslagen door zijn werkgever. Sinds het begin van de corona­crisis is er al forse kritiek op de test, zoals die wordt gebruikt, buiten het ziekenhuis om, zonder aanvullende diagnostiek.

Het weer

En dan het weer. Vandaag zien we een rustige herfstdag. Aan het begin van de dag is er in het westen en noorden van het land kans op een bui. Elders is het vrijwel de hele dag droog. Zon en wolken wisselen elkaar af en de middagtemperatuur komt uit rond de 16 graden. De wind komt uit het zuidwesten, kracht drie of vier.