www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Er komt geen zeecruiseschip voor vluchtelingen aan het eind van de Symon Spiersweg in Zaandam. Dat staat te lezen in De Telegraaf die schrijft dat de gemeente Zaandam afziet van de aanschaf van het cruiseschip GNV Aurelia voor de huisvesting van bijna elfhonderd Oekraïense vluchtelingen. De stikstofuitstoot van het schip is te groot want door zijn leeftijd kan het schip niet aangesloten worden op stroom, maar is het voor de stroomvoorziening aangewezen op generatoren en die stoten te veel stikstof uit. Burgemeester Jan Hamming meldt dat alle stikstofbeperkende maatregelen zijn onderzocht. De gemeente gaat nu op zoek naar een alternatief om de opvang te realiseren.

In het AD is te lezen dat het kabinet overweegt om een tijdelijk aanmeldcentrum te openen in een kazerne van Defensie. Zo’n tweede aanmeldcentrum zou de druk op het aanmeldcentrum in het Groningse Ter Apel moeten verlichten. In zo’n tijdelijk centrum zouden asielzoekers niet alleen onderdak moeten vinden, maar ook alvast moeten kunnen starten met hun asielprocedure. Het kabinet heeft eerder aangegeven een tweede permanent aanmeldcentrum te willen openen in Bant in de gemeente Noordoostpolder. In het gunstigste geval gaat de realisatie daarvan nog maanden duren ook omdat de gemeente de komst van het aanmeldcentrum beschreven heeft als onwenselijk.

Gisterochtend hadden inwoners in de omgeving van Vlissingen en Nieuwdorp te maken met een storing in de watervoorziening. De inwoners in de regio werden op de hoogte gebracht middels een NL-Alert. Waterbedrijf Evides wist het probleem snel te verhelpen en rond elf uur stroomde er weer water uit de kranen. De storing bleef niet onopgemerkt en het storingsnummer raakte overbelast door de vele meldingen en was tijdelijk niet bereikbaar. Omdat het eerst niet duidelijk was waar de lekkage zich bevond, riep de Veiligheidsregio Zeeland bewoners op om contact op te nemen met het waterbedrijf of de veiligheidsregio als ze een lekkage constateerden of een ongebruikelijke plas water op straat of in de berm tegenkwamen.  

ABC News meldt dat Ghislaine Maxwell overgebracht is naar een laagbeveiligde federale gevangenis in Florida om haar straf van 20 jaar voor sekshandel uit te zitten. Het Federal Bureau of Prisons (BOP) laat weten dat Maxwell momenteel  geregistreerd staat als gevangene in de Federal Correctional Institution in Tallahassee. Ze werd vlak voor het weekend overgeplaatst. Haar advocaten hadden verzocht of Maxwell haar tijd mocht uitzitten in de gevangenis in Danbury, Connecticut. Maxwell, 60 jaar, werd schuldig bevonden aan samenzwering met Jeffrey Epstein om minderjarigen te werven en te misbruiken.

In Der Spiegel staat te lezen dat de Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck particuliere huishoudens opgeroepen heeft hun steentje bij te dragen in het geval van een gastekort. Hij zinspeelde daarbij op een beperking van de verwarmingssystemen. Zijn videoboodschap aan de bevolking heeft veel stof doen opwaaien en Duitsers vragen zich af of de temperatuurpolitie binnenkort door de straten van Duitsland zal patrouilleren. Habeck deelde mee dat “energy lockdown”-maatregelen op dezelfde manier zouden worden uitgevoerd als de Coronamaatregelen.

Paus Franciscus die zondag aangekomen is in Canada zei gisteren bij aanvang van zijn speech in Edmonton: ,,ik smeek nederig voor het kwaad dat door zoveel christenen is begaan tegen de inheemse volken.” De paus is naar Canada gereisd om zich daar persoonlijk te verontschuldigen voor de misstanden die voorkwamen op katholieke kostscholen. Kinderen van de oorspronkelijke bewoners werden daar in het verleden gedwongen naartoe gestuurd. Tijdens zijn zesdaagse reis ontmoet hij onder meer oorspronkelijke bewoners van First Nations, Métis en Inuit. Ook zal hij in gesprek gaan met overlevenden van de kostscholen.

In Canada heeft premier Justin Trudeau plannen aangekondigd om de stikstofuitstoot tegen 2030 met 40 tot 45 procent te reduceren. In Canada krijgen vooral graanboeren te maken met deze plannen want de overheid gaat inzetten op de reductie van meststoffen om de uitstoot van stikstofoxide door kunstmest te verminderen.  Als reactie daarop zijn ook in Canada boeren zich nu aan het mobiliseren om te protesteren tegen deze plannen.

Na Nederland en Canada legt nu ook Ierland beperkingen op aan landbouwers. Volgens een bericht in The Times heeft de Ierse minister van Landbouw, Charlie McConalogue, er al mee ingestemd om de Ierse landbouwsector een emissiereductie van 27 of 28 procent op te leggen. Een maatregel die de plaatselijke bedrijven ernstig zal ontwrichten. Boeren in Ierland kunnen binnenkort worden gedwongen om veranderingen aan te brengen in hun bedrijf om de door de EU opgelegde Green Deal beperkingen te halen.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, heeft gisteren in Caïro de hand geschud van verschillende vertegenwoordigers van 22 Arabische landen op de bijeenkomst van de Arabische Liga. Hij was daar om te voorkomen dat Noord-Amerika en Europa gaan proberen om Rusland nog verder te isoleren.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op de app Telegram naar buiten gebracht  dat Twitter het account van onze ambassade in Berlijn geblokkeerd heeft vanwege een tweet met een citaat uit een artikel van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. Het verboden citaat luidt als volgt: “De vondsten van de Russische strijdkrachten in het kader van de Speciale Militaire Operatie in militaire biologische laboratoria op het grondgebied van Donbass wijzen duidelijk op directe schendingen van het Verdrag Inzake Biologische Wapens.” Voor het schrijven van deze informatie kan de ambassade nu voor tenminste een week geen informatie publiceren op haar officiële account.

China wil geen enkele vorm van betrokkenheid van de Verenigde Staten bij Taiwan. Het land eist dat de Amerikanen hun $108 miljoen aan wapendeals en leveranties annuleren. Nu dreigt China met “gewelddadige maatregelen” als Nancy Pelosi, voorzitster van het Amerikaanse Witte Huis, Taiwan gaat bezoeken. Taiwan heeft gisteren  luchtaanvaloefeningen gehouden in het kader van het aanstaande bezoek van Nancy Pelosi. China gaf een verklaring uit waarin het zei: “Wij zijn volledig voorbereid op elke eventualiteit. De VS moeten de volledige verantwoordelijkheid op zich nemen voor eventuele ernstige gevolgen als Pelosi op bezoek komt. De vraag is waarom houdt een Amerikaanse afgevaardigde uit het 12e district van Californië zich bezig met buitenlands beleid, terwijl het haar taak is wetgeving aan te nemen?

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro is officieel uitgeroepen tot kandidaat van de rechtse Liberale Partij (PL) voor de presidentsverkiezingen van begin oktober.

Economie

The Sydney Morning Herald meldt dat Twitter het kantoor in Australië sluit. Het personeel gaat vanaf nu thuiswerken. Twitter heeft dit jaar wereldwijd in de kosten gesneden en is voorstander van thuiswerken, maar het houdt vol dat er nog geen beslissingen zijn genomen over de plannen met betrekking tot zijn vastgoed.

Gezondheid

In het programma Elsa Auf1 heeft internist en longarts Dr. Wolfgang Wodarg uitgelegd dat wat ons als apenpokken ‘verkocht’ wordt, in heel veel gevallen in feite gordelroos is. Eén van de bekende bijwerkingen van de covidprikken. Hij is bang dat veel artsen die dit in zouden moeten zien, liever vertrouwen op de zinloze tests. De bijwerkingen van de prikken worden gebruikt om ons bang te blijven maken, daar is de arts zeker van. Dus blijven de neveneffecten van de prikken geld opbrengen. Dr Wodarg geeft aan dat het een perverse industrie is.

Een tweejarig jongetje dat volledig was gevaccineerd is “plotseling en op mysterieuze wijze” overleden in een kinderdagverblijf in Queensland, Australië. Paramedici werden naar het Little Gems Childcare and Early Learning Centre in Maryborough geroepen nadat de peuter dood neerviel in het bijzijn van andere kinderen en personeel. Hoewel de politie de dood niet als verdacht beschouwt, zegt ze dat de doodsoorzaak nog onbekend is en het onderzoek in volle gang.

Het weer

En dan het weer. Vandaag begint de dag bewolkt met hier en daar een bui. Doordat de wind vanaf de Noordzee ons land binnen waait hebben we te maken met koelere lucht en daardoor lagere temperaturen. In de middag zal het overwegend droog zijn en zien we af en toe de zon. De middagtemperatuur varieert van 18 graden tot 22 graden.