www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Vandaag vindt er een kort geding tegen de lockdown plaats. Advocaat Bart Maes eist de onmiddellijke opheffing van de lockdown die op dit moment van kracht is. De advocaat stelt dat de lockdown is ingeroepen vanwege de dreigende omikronvariant, maar de vele data tonen een zeer geruststellend beeld. De angst rondom omikron is dus louter en alleen gebaseerd op modellen van het RIVM en die staan, net als bij de deltavariant, mijlenver van de realiteit. Van de rechter wordt direct een uitspraak geeist vanwege het spoedeisende belang. Immers, elke dag dat deze lockdown langer duurt, loopt de materiële en immateriële schade op aldus de advocaat.

De Raad van Discipline in Amsterdam heeft voormalig advocaat Oscar Hammerstein van het tableau geschrapt. Dat gebeurde na de behandeling van klachten van Khalid Kasem, Peter R de Vries en kroongetuige in het Marengoproces Nabil B. De raad oordeelde dat Hammerstein meerdere malen de geheimhoudingsplicht heeft geschonden, één van de belangrijkste kernwaarden van de advocatuur. Daarnaast heeft hij niet genoeg rekening gehouden met belangen van derden en zich niet wel-willend opgesteld tegenover een medeadvocaat. Hammerstein nam in februari al afscheid van de advocatuur en liet zich toen uitschrijven uit het tableau. De oud-advocaat is het niet eens met het oordeel van de raad en wil in beroep gaan tegen de beslissing.

De juryleden in het proces tegen Ghislaine Maxwell zijn gisteren teruggekeerd in de rechtbank voor hun vierde dag van beraadslagingen. Maxwell bracht haar 60e verjaardag op eerste kerstdag door achter de tralies. De jury zal deze week tot woensdag beraadslagen, maar als ze dan nog niet tot een uitspraak komen, zullen ze volgende week verder moeten gaan. De rechtbank sluit eind deze week voor de nieuwjaarsvakantie.

De Indiase regering heeft geweigerd de vergunning voor buitenlandse financiering te verlengen voor een liefdadigheidsinstelling die door Moeder Teresa is opgericht. De Missionaries of Charity heeft duizenden nonnen die toezicht houden op projecten zoals tehuizen voor in de steek gelaten kinderen, scholen, klinieken en verpleeghuizen. In een verklaring bevestigde de organisatie dat haar aanvraag voor verlenging was afgewezen, en dat zij geen buitenlandse rekeningen zou beheren “totdat de zaak is opgelost”.

Frankrijk voert de vaccinatiepas in vanaf 15 januari. Dat heeft de Franse premier Jean Castex maandagavond aangekondigd.  

De vaccinatiepas moet de gezondheidspas vervangen en zal onder andere gelden in restaurants, musea, theaters en sportzalen. Een negatieve test is dan niet meer voldoende. Daarnaast moeten de Fransen minstens drie dagen per week thuiswerken en wordt het dragen van een mondmasker in stadscentra verplicht.

En dan het weer. De komende dagen zal de temperatuur weer licht gaan stijgen als gevolg van de instroom van zachte lucht. Het winterweer zal voorlopig verdwijnen. Op de meeste plaatsen is het bewolkt. Het weerbeeld is wisselvallig en vrijwel dagelijks zal er een storing zijn die regen brengt. De temperatuur loopt op naar 9 tot 12 graden.