www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

De plaats Zierikzee op Schouwen-Duiveland is geraakt door een minitornado. Volgens ooggetuigen liet de tornado binnen twee minuten een spoor van vernielingen na. Daarbij zijn negen gewonden gevallen en is een 73-jarige vrouw uit Wassenaar overleden toen zij een dakpan op haar hoofd kreeg. Woningcorporatie Zeeuwland laat weten dat er zo’n honderd woningen van de corporatie zijn beschadigd door de windhoos. Sommige woningen zijn onherstelbaar beschadigd en naar verwachting loopt de schade in de miljoenen euro’s.

Vandaag stemt de Tweede Kamer over de moties die zijn ingediend tijdens het stikstofdebat. Boeren hebben inmiddels landelijke acties aangekondigd. Gisteren vonden diverse boerenprotesten plaats op snelwegen, provinciale wegen en er waren acties bij gemeentehuizen, het provinciehuis in Brabant en op de grens van Nederland en Duitsland ter hoogte van Ter Apel.

 Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Rijsen-Holten heeft een brief geschreven waarin ze het kabinet en elke coalitiepartij oproept om de plannen van Stikstofminister Van der Wal zodanig aan te passen dat de agrarische sector een onderdeel van de oplossing wordt. Het College schrijft tegen de huidige plannen te zijn en zich sterk te willen maken om samen met de agrarische sector, de provincie Overijssel en het gemeentebestuur te zoeken naar passende oplossingen.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft 45 uithuisplaatsingen onderzocht. Daaruit bleek dat het feitenonderzoek dat voorafgaat aan gedwongen uithuisplaatsingen niet zorgvuldig genoeg is. Geen één onderzocht dossier bleek volledig op orde te zijn.

Aanstaande vrijdag gaan huisartsen demonstreren op het Malieveld in Den Haag. De Landelijke Huisartsen Vereniging verwacht dat er tussen de 5000 en 10.000 huisartsen, doktersassistenten en praktijkondersteuners zullen komen opdagen om zich uit te spreken tegen de vele extra taken die zij op hun bord krijgen. De huisartsen zullen niet alleen as vrijdag van twee tot vier uur samenkomen, vele huisartsen zullen ook actie voeren in de eigen praktijk door video’s te tonen in de wachtkamer of posters op te hangen om aandacht te vragen voor de druk in de huisartsenzorg. Patiënten worden opgeroepen om de acties te steunen door een brief te sturen aan Minister Kuipers van Volksgezondheid. Daarvoor is een voorbeeldbrief beschikbaar.

De leiders van de G7 hebben in een gezamenlijke verklaring laten weten dat ze Rusland uit willen sluiten van de wereldmarkten en hun inkomsten willen beperken en dat geldt ook voor de handel in goud. Er komen gerichte sancties tegen de toegang van Rusland tot industriële input, diensten en technologie van de G7. Ze willen dat de Oekraïne zelf gaat beslissen over een vreedzame regeling zonder druk van buitenaf. Er is meer dan 2,8 miljard dollar aan humanitaire hulp toegewezen voor Kiev in 2022, terwijl de G7 bereid is de samenwerking met Oekraïne uit te breiden op het gebied van gegevensuitwisseling, inlichtingen, informatie en maritieme veiligheid. En Rusland moet schepen met landbouwgoederen vrije doorgang vanuit Oekraïense havens garanderen. G7 zal Kiev steunen bij de productie en export van graan, olie en andere landbouwproducten.

Sinds de uitrol van de covidvaccins staat de commerciële luchtvaart op zijn kop. In Dallas hebben meer dan 1.000 Southwest Airlines piloten zich buiten opgesteld in wat ze noemen het Dallas Love Field. Daar vragen ze aandacht voor de manier waarop de luchtvaartmaatschappij met hen omgaat. Ze willen op deze manier hun stem laten horen en hun zorgen delen. Volgens het Airline Pilot Magazine zijn er dit veel piloten gestorven als gevolg van de bijwerkingen van de vaccins. Sterfgevallen onder piloten in de laatste paar jaar: 2019 piloot sterfgevallen: 1, 2020 piloten sterfgevallen: 6, 2021 sterfgevallen onder piloten tot september: 111.

Ten minste 10 mensen zijn omgekomen en meer dan 250 mensen zijn gewond geraakt na een giftig gaslek in de haven van Aqaba in Jordanië.

Rapporten onthullen dat Denemarken toegegeven heeft dat het inenten van kinderen tegen Covid19 een vergissing was. In het land worden de vaccinaties van Pfizer en Moderna gegeven net als veel andere landen. Søren Brostrøm, de directeur-generaal van de Deense gezondheidsautoriteit heeft verklaard dat de prikken nooit hadden mogen worden voorgeschreven aan kinderen van 5 jaar en ouder.

John Mangudya, chef van de Reserve Bank van Zimbabwe (RBZ) heeft aangegeven dat dat de RBZ gouden munten zal gaan introduceren om een   nieuwe weg voor investeerders te creëren. De gouden munten zullen via banken worden verkocht en geslagen worden door Fidelity Gold Refineries (Private) Limited.

De Amerikaanse staat Noord Dakota wil de grondaankopen van de Red River Trust laten onderzoeken. Het blijkt dat dit bedrijf nauwe banden heeft met miljardair Bill Gates. De trust kocht onlangs 2100 hectare aardappelland in het noorden van Noord-Dakota, tot grote woede van de plaatselijke bewoners. De grond werd gekocht van de eigenaren van Campbell Farms. De procureur-generaal van de staat heeft in een brief geschreven dat het de Red River trust verboden is om landbouwgrond of ranchland te bezitten of te pachten. De wet in de staat legt trusts beperkingen op als het aankomt op het gebied van landbouwgrond of ranchland. Er komt nu een onderzoek hoe de trust deze grond gaat gebruiken en of het gebruik voldoet aan één van de wettelijke uitzonderingen. Bill Gates heeft de afgelopen jaren zoveel grond gekocht dat hij op dit moment de grootste particuliere eigenaar van landbouwgrond in de Verenigde Staten is geworden.

Beijing zal alle mogelijke middelen gebruiken om de controle over Taiwan terug te krijgen, ook militaire, heeft de Chinese ambassadeur in Frankrijk Lu Shaye gezegd. De ambassadeur benadrukte dat China Taiwan niet onafhankelijk kan laten. Hij gaf aan dat zijn vaderland alle middelen zal gebruiken om Taiwan met China te laten herenigen. De ambassadeur is de zoveelste Chinese functionaris die een dergelijke waarschuwing geeft.

President Guillermo Lasso van Ecuador gaat de brandstofprijzen met 10 procent verlagen in de hoop dat daarmee de protesten die al wekenlang in het land gehouden worden stoppen. Demonstranten hebben in 19 van de 24 provincies wegblokkades opgeworpen. De regering is bang dat als de protesten niet stoppen, de olieproductie in het Zuid-Amerikaanse land binnen twee dagen stil zal vallen. Inheemse Ecuadoranen startten de acties tegen de hoge brandstofprijzen, de inflatie en de hoge werkloosheid. Zij worden inmiddels gesteund door studenten, arbeiders en anderen. Het parlement van Ecuador is aan het debatteren over de vraag of ze een afzettingsprocedure tegen de president moet starten.

Touringcarbedrijven die aan het begin van de coronaperiode massaal buschauffeurs hebben ontslagen, zitten nu verlegen om personeel. Ook vakantieparken geven aan te kampen met ernstige personeelsproblemen waardoor ze soms moeten beslissen om hun restaurants of zwembaden op de parken tijdelijk te sluiten. Ook schoonmaakpersoneel om de huisjes tussen de wisselingen van toeristen door schoon te maken is moeilijk te vinden. Om te voorkomen dat vakantiegangers met veel beperkingen geconfronteerd worden tijdens hun vakantie zoekt de branche met man en macht naar nieuw personeel. Uitzendbureaus en recruiters worden massaal ingezet. Ze hopen dat ook hun nieuwe CAO mee zal helpen nu het salaris omhoog gegaan is en de voorwaarden veranderd zijn.

Bij een stierengevecht in El Espinal in Colombia zijn meerdere doden en honderden gewonden gevallen, toen de tribune aan één zijde van het stadion waar het gevecht plaatsvond instortte.

Het Pentagon heeft verklaard dat alle abortuswetten die als gevolg van het besluit van het Hooggerechtshof worden aangenomen, niet zullen worden erkend. Als dat waar is en het gebeurt dan betekent dat het Pentagon een officiële coup tegen de (eigen) Amerikaanse grondwet pleegt.

En dan het weer. De dag begint fris met hier en daar kans op nevel of mist. In de loop van de dag zien we overal stapelwolken ontstaan. Er staat weinig wind en het blijft droog. De middagtemperatuur wisselt van 20 graden op de Wadden tot zo’n 25 graden landinwaarts.