www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

De Nederlandse regering wil 4,7 miljard euro uit het EU-herstelfonds voor het coronavirus doorschuiven naar plannen die gericht zijn op verduurzaming en digitalisering. Het kabinet wil de auto- en energiebelasting aanpassen, CO2-heffingen voor de industrie en een vliegbelasting invoeren. Het kabinet wil geld steken in het terugdringen van stikstofuitstoot, natuurherstel en windenergie op zee. Bij digitalisering en innovatie wil het kabinet inzetten op ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, quantumtechnologie en digitalisering van de Nederlandse rechtspraak.

De meeste COVID-maatregelen in Duitsland zouden vorige week worden afgeschaft. Vanwege het hoge besmettingspercentage aarzelden de deelstaten en verlengden zij de regels met vier weken. Nu blijkt dat een aantal deelstaten aandringt op een verlening tot mei. Dat betekent dat de maskereisen, de 2G en 3G regels en het maximale aantal mensen op een festival nog van kracht blijven.

Het Duitse Ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat mensen die in Duitsland de letter Z tonen als symbool van steun aan Rusland bij de oorlog in Oekraïne, strafrechtelijk kunnen worden vervolgd. De deelstaten Nedersaksen en Beieren maakten bekend dat ze het gebruik van het Z-symbool criminaliseren. Ook Berlijn wil het pro-Russische teken strafbaar stellen. Er zou een straf op kunnen komen te staan van drie jaar cel of een boete.

In het Parool is te lezen dat de overheid plannen bespreekt over de oprichting van speciale vluchtelingendorpen. De keuze is opmerkelijk omdat lange tijd versneld bouwen in ons land niet mogelijk was vanwege de stikstofcrisis. Voor de bouw van deze dorpen wordt een uitzondering gemaakt. Volgens een woordvoerster van VluchtelingenWerk werd er tijdens een overheidsoverleg geopperd om te denken aan Oekraïnedorpen. Nu vangt Nederland enkele tienduizenden Oekraïners op, maar het zou goed kunnen dat de komende maanden nog eens tienduizenden vluchtelingen naar ons land komen, die voor een aantal jaren gehuisvest moeten worden.

Nederlandse pensioenfondsen staan open voor het investeren in een versnelde modernisering van de krijgsmacht. Zij zouden dat kunnen doen door deel te nemen in een Europees participatiefonds dat gericht is op alle militaire kapitaalgoederen behalve wapens.  De investeringen zouden dan bijvoorbeeld besteed gaan worden aan het verduurzamen van materieel.

Gisteren is een grote internationale luchtmacht-oefening begonnen vanaf vliegbasis Leeuwarden. Zo’n 30 straaljagers, helikopters en transportvliegtuigen zullen twee keer per dag opstijgen en trainingsoefeningen doen, voornamelijk boven de Noordzee en het noorden van Nederland. Ze zullen ook in het Deense luchtruim vliegen. Bij de oefening zijn duizend militairen uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Frankrijk betrokken. De vliegoefeningen worden gedaan onder de naam Friese vlag. De gevechtsvliegtuigen vliegen op 2 kilometer hoogte, de helikopters en transportvliegtuigen zullen lager vliegen.

Dit weekend overleed de Belgische wielrenner Cedric Baekeland. De renner overleed tijdens een trainingskamp op Mallorca aan een hartaanval. Hij had zich onlangs nog medisch laten keuren, toen werd hij kerngezond verklaard. Hoewel niet alle overlijdens in de pers gemeld worden, staat de teller onder professionele atleten op 779 gevallen van hartstilstand en 500 sterfgevallen. Veel van de hartproblemen en sterfgevallen deden zich voor kort na vaccinatie tegen covid19. Ook zijn veel atleten getroffen door hartritmestoornissen of een ontstoken hartzakje.

En dan het weer. Door een combinatie van noordoostenwind en de aanvoer van koude lucht die afkomstig is uit de poolstreken zal de temperatuur de komende dagen fors lager liggen dan de afgelopen tijd. Het zal wisselvallig weer worden waarbij droge zonnige perioden afgewisseld worden door buien met winterse neerslag, hagel of zelfs natte sneeuw. De nachten zijn koud met temperaturen onder het vriespunt.