www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

De Minister en Staatssecretaris Infrastructuur en Waterstaat, Mark Habers en Vivianne Heijnen hebben een brief aan de Tweede Kamer gestuurd met als titel ‘Water en Bodem sturend’. De brief inclusief drie bijlagen beslaat 32 kantjes tekst. De boodschap luidt; bedrijven en burgers moeten 20 procent minder drinkwater gaan gebruiken. Nu gebruikt een Nederlander gemiddeld nog 125 liter drinkwater per dag, in 2035 moet dat teruggebracht zijn tot 100 liter water per persoon. Volgens minister Habers loopt ons land tegen steeds meer grenzen aan, vanwege het intensieve gebruik en klimaatverandering. Ook door de verwachte bevolkingsgroei tussen nu en 2035 van 17,5 naar 19 miljoen mensen komt de hoeveelheid goed drinkwater onder druk te staan. Verder pleit Habers voor het opslaan van meer voorraden zoet water en het minder lozen van koelwater om de kwaliteit te waarborgen.

Daags na de brief van de minister aan de Tweede Kamer over de wens om burgers minder drinkwater te laten gebruiken, komen de drinkwaterbedrijven met het bericht dat zij de prijs van drinkwater volgend jaar gaan verhogen. Aanleiding zijn volgens de bedrijven de fors gestegen kosten van energie, materialen en grondstoffen. Daarnaast geven de bedrijven aan dat ze flink moeten gaan investeren om de beschikbaarheid van leidingwater in de toekomst te garanderen. De stijging voor een gemiddeld huishouden varieert van 20 tot 50 euro op jaarbasis. De kosten van een liter water worden opgebouwd uit de kosten per liter water, het vastrecht en de Belasting op Leidingwater.

In de Express.co.uk is te lezen dat het Britse National Grid ESO zijn besluit heeft geannuleerd om een regeling in te voeren waarbij burgers vanaf vandaag zouden worden betaald om hun energieverbruik tijdens piekuren te verminderen in een poging om black-outs te voorkomen. Dit kwam nadat berichten over druk op het Franse net de vrees deden ontstaan dat het Verenigd Koninkrijk niet genoeg energie van over het Kanaal zou kunnen invoeren. De regeling voor vraagflexibiliteit is begin november gelanceerd, maar is nog maar twee keer getest en moet nog in werking treden. 

Het misdaadagentschap van de Europese Unie, Europol, heeft bekend gemaakt dat de politie in zes landen een “superkartel” van drugshandelaren opgepakt heeft dat ongeveer een derde van de Europese cocaïnehandel controleerde. Europol zei dat tijdens het onderzoek 49 verdachten zijn gearresteerd, waarbij tussen 8 en 19 november in heel Europa en de Verenigde Arabische Emiraten invallen zijn gedaan.

De Amerikaanse ambassade heeft burgers uit de Verenigde Staten in China opgeroepen om “een voorraad medicijnen, gebotteld water en voedsel voor 14 dagen aan te houden voor henzelf en hun gezinsleden.

Economie

Bitsmedia meldt dat de Russische president Vladimir Poetin oproept tot internationale betalingen op basis van blockchain en digitale valuta’s. Hij meent dat er een nieuw systeem voor internationale geldtransfers nodig is om de afhankelijkheid van grote banken en derden te verminderen. Poetin sprak tijdens een conferentie georganiseerd door de Sberbank, gewijd aan kunstmatige intelligentie. Tijdens zijn toespraak benadrukte Poetin dat financiële stromen en betalingen tussen naties momenteel worden bedreigd te midden van gespannen relaties tussen Rusland en het Westen. In september begonnen de financiële autoriteiten in Moskou met de ontwikkeling van een mechanisme voor internationale cryptocurrency-betalingen. Een rapport onthulde onlangs dat Rusland en Cuba, die beide onder sancties staan, de zaak al bespreken.

Gezondheid

Byline Times heeft naar buiten gebracht dat tussen januari 2019 en september 2022 zo’n 4100 patiënten, bezoekers en NHS-medewerkers zouden zijn verkracht of seksueel misbruikt in Britse ziekenhuizen. Labour secretaris voor Gezondheid en Sociale Zorg, Wes Streeting, heeft gezegd dat de NHS dringend onderzoek moet doen, hoe het mogelijk is dat dit soort misdaden op zo’n grote schaal plaats hebben kunnen vinden. Ziekenhuizen zouden veilige plaatsen moeten zijn voor patiënten en personeel, maar deze bevindingen tonen aan dat dit voor veel mensen niet het geval is geweest.

Weer

En dan het weer. Vandaag is er lokaal een bui mogelijk, toch blijft het op de meeste plaatsen droog. De ochtend begint lokaal met mist, het waait nauwelijks en de middagtemperatuur komt uit rond de negen graden.