www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

In een persbericht van de voorzitter van het Europees Parlement, de Maltese politica, Roberta Metsola staat te lezen dat op verzoek van de Belgische justitie gestart wordt met een spoedprocedure om de parlementaire onschendbaarheid van twee Europarlementariërs op te heffen. De Belgische justitie doet onderzoek naar het omkoopschandaal in het Europees Parlement. De zaak kwam vorige maand aan het licht toen vicevoorzitter Eva Kaili werd gearresteerd. Op 16 januari wordt het verzoek officieel bekend gemaakt tijdens de eerste plenaire vergadering van het parlement van dit jaar. Daarna doet de Commissie juridische zaken een aanbeveling, deze kan al dan niet worden overgenomen door het parlement.

Biologe Sylvia de Vries, verbonden aan de Rijksuniversiteit van Groningen, gaat een langdurig wetenschappelijk onderzoek doen naar de effecten van zonneparken op dieren en planten. Het is het eerste wetenschappelijke onderzoek dat daar antwoord op gaat geven. De biologe brengt bij vijftien zonneparken in de provincie Groningen de bodem, begroeiing, insecten, zoogdieren en vogels in kaart. Gedeputeerde Melissa van Hoorn geeft aan dat ze graag wil weten hoe zonneparken op de meest verantwoorde manier ingericht kunnen worden, zodat ze naast duurzame opbrengsten ook een plus voor de natuur opleveren. De provincie Groningen is dan ook één van de initiatiefnemers van het onderzoek.  

De Republikeinen in de Verenigde Staten nemen vandaag het Huis van Afgevaardigden over. Dit lagerhuis van het Amerikaanse Congres bestaat uit 435 stemgerechtigde leden. De Republikeinen bezitten nu 218. Fractievoorzitter Kevin McCarthy van de Republikeinen zal waarschijnlijk Nancy Pelosi opvolgen als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden al moet daar nog over gestemd worden. De Republikeinen hebben aangegeven al diverse aanklachten tegen de Biden administratie klaar te hebben liggen.   

Economie

Sinds 1 januari van dit jaar heeft Kroatië de euro ingevoerd. In het persbericht heet de President van de Europese Centrale Bank, Christine Lagarde Kroatië welkom in de eurofamilie en aan de tafel van de raad van bestuur van de ECB in Frankfurt. Nu de euro in Kroatië in omloop is gekomen is het totaal aantal lidstaten van de Europese Unie dat de gemeenschappelijke Europese munt gebruikt, uitgekomen op 20. Met de toetreding van Kroatië tot de eurozone wordt Hrvatska narodna banka, de nationale centrale bank van het land, lid van het Eurosysteem. Het centrale banksysteem van de eurozone bestaat uit de ECB en de nationale centrale banken van de landen die de euro als munt hebben.

Bezitters van Alexa van Amazon doen er goed aan om het apparaat niet in de slaapkamer of badkamer te zetten, omdat ze het risico lopen dat privégesprekken worden opgenomen. Daar waarschuwt cyberdeskundige Kurt Knutsson voor. Amazon heeft bevestigd dat personeelsleden kunnen luisteren naar gesprekken die zijn opgenomen op Alexa-apparaten voor onderzoeksdoeleinden. Alexa is ontworpen om in een oogwenk vragen te beantwoorden en dat betekent dat het apparaat voortdurend opneemt om een topprestatie te garanderen. De cybertechnicus raadt gebruikers aan om de privacyfunctie te selecteren.

Weer

En dan het weer. Vandaag begint de dag hier en daar met een mistbank. Na het oplossen van de mist komt de zon tevoorschijn. In de middag trekt de lucht weer dicht en krijgen we regen. De middagtemperatuur komt uit tussen de acht en negen graden.