www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

In het Handelsblatt is te lezen dat de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Nancy Faeser, burgers heeft aangeraden om voor 10 dagen voedsel in te slaan. Ze heeft Duitsers opgeroepen voorzorgsmaatregelen te nemen om zich voor te bereiden op een crisis. Volgens haar moeten we dan denken aan de mogelijkheid van een cyberaanval op belangrijke infrastructuur. De minister verwees naar een door de Duitse civiele bescherming gepubliceerde lijst, waarin een voorbeeld wordt gegeven van een noodvoedselvoorraad.

De stafchef van de Hongaarse premier Viktor Orban, Gergely Gulyas, heeft in een radioprogramma onthuld dat terwijl meerdere Europese leiders publiekelijk verklaard hebben dat ze niet zullen voldoen aan de eis van de Russische president Poetin om Russisch gas in roebels te kopen. Tien EU-landen technisch gezien toch akkoord gegaan zijn met het plan van Poetin. Volgens Gulyas heeft Hongarije net als negen andere Europese lidstaten een eurorekening geopend bij de Russische Gazprombank, die de betalingen vervolgens omzet in roebels alvorens ze naar leveranciers in Rusland over te maken. Dit systeem stelt de Europese lidstaten in staat om te voldoen aan Poetins eis zonder de sancties te schenden. De Russische energiegigant Gazprom heeft reeds de leveringen aan Polen en Bulgarije stopgezet nadat beide landen weigerden in roebels te betalen.

Uit een artikel in The Guardian blijkt dat Rusland zijn inkomsten uit de verkoop van fossiele brandstoffen in de EU bijna verdubbeld heeft in de maanden na het uitvoeren van de militaire operatie in Oekraïne. Het land profiteerde van een sterke stijging van de prijzen, zelfs ondanks de vermindering van de volumes. Volgens een analyse van de bewegingen van schepen en vracht door het Center for Energy and Clean Air Research, verdiende Rusland ongeveer 62 miljard euro aan de export van olie, gas en kolen. Voor het hele vorige jaar was dat ongeveer 140 miljard, dat is ruwweg 12 miljard per maand.

Volgens het hoofd van de Bank van Rusland, Elvira Nabiullina, zullen in de komende maanden, in totaal 12 banken de digitale roebel gaan testen. Vijf banken waren daar al vanaf januari van dit jaar mee begonnen, nog eens zeven banken hebben besloten zich bij deze test aan te sluiten. De Centrale Bank van Rusland test samen met andere banken de uitgifte van digitale roebels, de opening van digitale portemonnees voor burgers en overschrijvingen tussen deze portemonnees. De testgroep bestaat uit de Sberbank, VTB Bank, Gazprombank, Alfa-Bank, DOM.RF Bank, Rosbank, Promsvyazbank, Tinkoff Bank, SKB-Bank, Ak Bars Bank, Transcapitalbank en Bank Soyuz.

Op iex.nl is te lezen dat Europese beurzen gisteren in de ban van een flash crash waren. De Europese beurzen openden de nieuwe week al met verlies, maar noteerden gisteren rond het middaguur beduidend lager. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde bijna een procent tot 446,14 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,7 procent op 14.003,24 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 1,3 procent op 6.447,07 punten. De beurs in Londen bleef maandag gesloten, net als de Chinese aandelenmarkten. Volgens analist Corné van Zeijl van Actiam had de ‘flash crash’ te maken met enkele verkeerde berekeningen bij de totstandkoming van futures, vooral op diverse beurzen in het noorden van Europa. Zo daalde de Zweedse hoofdgraadmeter OMX kortstondig met liefst 7 procent, voordat de index herstelde tot een verlies van iets meer dan 2 procent. 

In Alaska worden op 11 juni voorverkiezingen gehouden voor de vervanging van volksvertegenwoordiger Don Young. Het wordt de eerste keer dat Alaska een verkiezing per post in de hele staat organiseert. Er is bezorgdheid gerezen over de manier waarop de staat ervoor zal zorgen dat de kiezers zijn wie ze beweren te zijn. Alaska’s verkiezingsafdeling heeft nu al aangegeven dat ze de echtheid van de handtekeningen van de kiezers op stembiljetten niet gaan verifiëren op echtheid, maar kiezers zullen moeten zorgen voor handtekeningen van getuigen aldus Alaska’s Division of Elections.

In Europa zal van 2 mei tot 13 mei de oefening Trojan Footpint worden gehouden van de Special Operations Forces van de NAVO-lidstaten. Het is één  van de belangrijkste oefeningen van het Amerikaanse Special Operations Command in Europa. Er nemen 3300 militairen uit 30 landen deel.

Op de site van Jewish News Syndicate is te lezen dat er in Israël een gloednieuwe, ultramoderne bloedverwerkingscentrum is gebouwd in de stad Ramla. Het bevindt zich meer dan 50 voet onder de grond en is ’s werelds eerste ondergrondse, afgeschermde bloedbank en verwerkingscentrum. Het is ontworpen om Israëls strategische bloedreserves te beschermen tegen raketaanvallen, chemische en biologische aanvallen en aardbevingen. De kluis is een belangrijk onderdeel van het nieuwe Marcus National Blood Services Center van Magen David Adom (MDA).

En dan het weer. Als de weersverwachtingen uitkomen dan wordt vandaag gekenmerkt door een tweedeling in het weer. Het noorden van het land zal dan te maken krijgen met een dik wolkendek. In het uiterste noorden is er kans op een spat regen. In het zuiden van het land zal de zon vrijwel de hele dag lekker schijnen. Ook in temperatuur levert dit een enorm verschil op. Waar het noorden de thermometer niet boven de tien, elf graden ziet uitkomen is in het zuiden van het land een temperatuur van 19 graden mogelijk.