www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

In de rechtbank van Almelo diende gisteren een kort geding van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) tegen de eigenares van hotel ‘t Elshuys in Albergen dat moet gaan dienen voor de huisvesting van asielzoekers. De eigenaresse probeerde onder de verkoop van het hotel aan het COA uit te komen. Volgens haar is de verkoop op onjuiste gronden gebeurd. Het COA was het daar niet mee eens en spande een kort geding aan. De rechter heeft het COA in het gelijk gesteld en besloten dat de verkoop door moet gaan omdat het hier ging om de geldigheid van het verkoopdocument en niet om de wenselijkheid van een asielzoekershotel in Albergen. Het COA wil 150 tot 300 asielzoekers en/of statushouders in het hotel huisvesten. Volgens de organisatie is daar sinds het eerste contact in april altijd duidelijkheid over geweest. Bij het zogenoemde asielhotel in Albergen is in de nacht van zondag op maandag brand geweest. De brand was op het terrein bij het hotel, niet in het hotel zelf, meldt de politie, die er momenteel onderzoek doet. Er zijn geen gewonden gevallen.

Vandaag zal de staking van het NS personeel naar verwachting veel hinder in het hele land opleveren omdat het personeel in Midden-Nederland vandaag het werk neerlegt. Ook zaterdag zullen er veranderingen in de dienstregeling zijn. De NS laat komende zaterdagmiddag tussen kwart over twee en half negen ’s avonds geen treinen stoppen in het Arenagebied. De treinen stoppen dan niet meer op de stations Bijlmer ArenA, Holendrecht en een deel van Duivendrecht. Het wordt die dag naar verwachting enorm druk en de NS zegt dat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden. Bezoekers van de voetbalwedstrijd in de Johan Cruijff Arena, bezoekers van concerten in het Ziggo Dome en AFAS Live moeten op zoek naar alternatieve vervoersmogelijkheden. Ook verwacht NS aan het begin van de avond Formule 1-fans die vanuit Zandvoort richting huis gaan. Ook op andere trajecten zullen er aanpassingen op de dienstregeling zijn vanwege Formule 1, de Wereldhavendagen, werkzaamheden en een personeelstekort.

De Europese aardgasprijzen zijn gisterochtend flink gezakt. Dat gebeurde na het bericht dat de gasvoorraden van Duitsland sneller gevuld zijn dan verwacht. Vorige week stegen de prijzen nog 40 procent, maar gisteren daalde de prijs op de Amsterdamse gasbeurs ineens op de voorbeurs met 16 procent tot 286 euro per megawattuur. De bijeenkomst van de energieministers van de EU over de energieprijzen vindt plaats op 9 september. De ministers willen bespreken wat ze kunnen doen als de stijging van de gas- en elektriciteitsprijzen er voor gaat zorgen dat mensen in opstand gaan komen. Met name de Tsjechische Republiek, die op dit moment het voorzitterschap van de EU heeft, is bang dat opstanden van invloed gaan zijn op de politiek in het land en ziet parallellen met de gebeurtenissen in 1989.

De Duitse krant Zeit online meldt dat de Franse president Emmanuel Macron besloten heeft Corona voor beëindigd te verklaren. Er wordt nog steeds aanbevolen kantoren en schoolgebouwen te ventileren, maar voor het overige is het leven in Frankrijk zoals het was vóór de pandemie. Ook de stemming onder wetenschappers is veranderd. Op de dag dat de Raad van Deskundigen werd ontbonden, had zijn oude voorzitter, Jean-François Delfraissy, kritische woorden over de Franse politiek. “Natuurlijk heb ik spijt van veel dingen,” zei de immunoloog in een veelbesproken radio-interview. “We hebben soms gezondheid boven menselijkheid gesteld.” Sommige bewoners van bejaardentehuizen, zei hij, hadden hun wil om te leven verloren en wachtten alleen nog maar op hun dood omdat zij hun geliefden niet meer mochten zien. “We hadden met de burgers moeten praten over de besluiten met verstrekkende gevolgen, bijvoorbeeld voor scholen en bejaardentehuizen”, zegt Delfraissy vandaag. Maar dat was niet wat “de politiek” wilde. Leven met het virus is nu de stelregel.

De Britse premierkandidaat Liz Truss heeft gisteravond laten weten haar BBC One interview met Nick Robinson dat vanavond plaats zou vinden te annuleren. Dit tot verbazing van iedereen, want de winnaar om de strijd om het leiderschap van de Conservatieven wordt op 5 september bekend gemaakt. Een woordvoerder van de BBC geeft aan dat het team van Liz Truss zegt dat ze niet langer de tijd kan vrijmaken om te verschijnen op Our Next Prime Minister. “De andere kandidaat voor het leiderschap van de Conservatieven, Rishi Sunak, werd op 10 augustus door Nick Robinson geïnterviewd. “Wij betreuren het dat het niet mogelijk is geweest om met beide kandidaten een diepgaand interview te doen, ondanks het feit dat wij een afspraak hadden gemaakt om dat te doen. Het team van Rishi Sunak suggereerde dat Liz Truss zich onttrekt aan een “grondig onderzoek” omdat ze “geen plan heeft” om mensen te helpen hun torenhoge energierekeningen te beheren.

Uit Irak komen filmpjes van pro Sadr aanhangers die zwemmen in het zwembad van het Irakese presidentiële paleis. De onrusten braken uit in Bagdad nadat Muqtada Al-Sadr ontslag nam uit de politiek en zijn aanhangers de hoofdkwartieren van de regering in Bagdad bestormden, waaronder het presidentieel paleis. Persbureau Reuters heeft foto’s gepubliceerd van burgers die trots met allerlei bezittingen uit het presidentieel paleis lopen, nadat ze door de verdediging heen gedrongen waren. VN-functionarissen zijn geëvacueerd uit de Groene Zone, in Bagdad.

De Daily Mail meldt dat steeds meer Britten spijt beginnen te krijgen van hun beslissing om Oekraïense vluchtelingen te huisvesten. Een kwart heeft inmiddels aangegeven te willen stoppen met de opvang. De Britse regering zou hen 350 pond per maand betalen, maar die betalingen hebben een flinke vertraging opgelopen, terwijl de Britten zelf met steeds hogere kosten van levensonderhoud geconfronteerd worden. Ook zijn een aantal woningen ongeschikt geacht voor de opvang waardoor vluchtelingen dakloos zijn geworden.

Dailymail meldt Ghislaine Maxwell wordt aangeklaagd door haar eigen advocaten die beweren dat ze hen nog meer dan $850.000 aan juridische kosten verschuldigd is en dat haar broer samenwerkte met haar echtgenoot Scott Borgerson om haar rijkdom te verbergen. Het advocatenkantoor dat Ghislaine Maxwell vertegenwoordigde tijdens haar proces over sekshandel klaagt niet alleen haarzelf aan maar ook haar echtgenoot en broer Kevin Maxwell.

De Russische president, Vladimir Poetin, heeft opdracht gegeven een eenmalige betaling van 10 000 roebel te doen aan de ouders van kinderen tussen 6 en 18 jaar die wonen op het grondgebied van de DV, LPR, Zaporozhye, Kharkiv en Kherson, indien deze kinderen uiterlijk op 15 september 2022 zijn begonnen met studeren op scholen die zich in deze gebieden bevinden.

Joe Biden zijn plan voor het kwijtschelden van studieleningen is belastingvrij op federale aangiften, maar kan leiden tot staatsbelastingplicht als de staat de kwijtgescholden schuld als inkomen telt. In deze 13 staten kunnen leners tot $1.100 staatsbelasting verschuldigd zijn over Biden’s kwijtgescholden studieleningen. Arkansas, Hawaï, Idaho, Kentucky, Massachusetts, Minnesota, Mississippi, New York, Pennsylvania, South Carolina, Virginia, West Virginia en Wisconsin.

Joe Biden heeft Kimberly Cheatle benoemd tot de volgende directeur van de Geheime Dienst. Zij is momenteel senior director bij PepsiCo Noord Amerika, waar zij toezicht houdt op faciliteiten, personeel en bedrijfscontinuïteit. Kimberly Cheatle werkt al meer dan 25 jaar bij de geheime dienst, waar zij verschillende leidinggevende functies heeft bekleed. Biden kende haar in 2021 een Presidential Rank Award toe, “waarmee hij haar erkent als lid van een selecte groep van leden van de Senior Executive Service voor uitzonderlijke prestaties over een langere periode.”

De Amerikaanse Raad van Wetgevende Uitwisselingen heeft twee resoluties over Taiwan aangenomen. In de eerste resolutie wordt de nadruk gelegd op de gedeelde waarden van vrijheid, democratie, mensenrechten, de rechtsstaat, vrede en welvaart tussen Taiwan en de Verenigde Staten. Zij is gericht op ondersteuning van de deelneming van Taiwan aan internationale organisaties. In de tweede resolutie worden de Verenigde Staten opgeroepen Taiwan uit te nodigen om toe te treden tot het Indo-Pacific Economic Framework for Prosperity (IPEF) om een nauwe handelssamenwerking tussen de aangesloten landen tot stand te brengen en de economische invloed van China in Azië tegen te gaan. De Taiwanese economie is één van de sterkste en rijkste in de Indo-Pacifische regio, met een bruto binnenlands product van 660 miljard dollar in 2021. Erkend wordt dat de halfgeleiderindustrie van Taiwan de beste ter wereld is, met één bedrijf dat meer dan 50% van de wereldmarkt in handen heeft.

The Post Millennial meldt dat zwaarbewapende Antifa militanten in Texas op wacht stonden bij een kindvriendelijke drag show in Texas. Een “kindvriendelijke” drag brunch voor alle leeftijden werd bewaakt tegen protesten door Antifa militanten die AR-15’s droegen. Het drag evenement werd gehouden in de Anderson Distillery and Grill in Roanoke, Texas. Het evenement genaamd de Barrel Babes Drag Brunch werd geadverteerd als “Dansen, Muziek en Lachen”. Journalist Taylor Hansen zei dat het “kindvriendelijke” evenement “vulgariteit, seksualisering van minderjarigen en gedeeltelijke naaktheid” bevatte. Kris Cruz, van Blaze TV meldde dat Antifa strategisch geplaatst was tijdens de “kindvriendelijke” drag show en bewapend was als sluipschutters op de 3de verdieping van de parkeergarage.

Times of India meldt dat Pakistan de internationale gemeenschap om steun gevraagd heeft vanwege de zware regenval die het land sinds juni teistert. Daardoor zijn inmiddels meer dan duizend mensen om het leven gekomen. Volgens de minister van Klimaatverandering van het land is sprake van een “serieuze klimaatcatastrofe”. Overstromingen veroorzaakt door de zware regenval hebben hele dorpen en gewassen weggespoeld. Uit de regio Charsadda in het noordwesten van Pakistan zijn 180.000 mensen geëvacueerd, uit het nabijgelegen gebied Nowshehra nog eens 150.000 mensen. De mensen die zijn geëvacueerd, worden opgevangen in kampen die de regering heeft opgezet. In totaal zijn volgens de autoriteiten 33 miljoen mensen getroffen door de overstromingen, zo’n 15 procent van de bevolking. ,,We zitten momenteel in de frontlinie van extreme weersomstandigheden”, zegt de minister van Klimaatverandering in een filmpje op Twitter. “Het is een onophoudelijk proces van hittegolven, bosbranden, plotselinge overstromingen, gletsjers die smelten en nu de monstermoesson.”

Kort nieuws

Het World Economic Forum heeft een nieuwe video gepost en een campagne gelanceerd, ze dringen er nu bij mensen op aan om hun kleding minder te wassen, omdat het wassen van kleding klimaatverandering veroorzaakt.

YouTube heeft officieel aangekondigd dat ze video’s zullen verbieden die de verkiezingsfraude van 2020 aan de kaak stellen.

Het beroemdste Roemeense voetbalteam, Steaua Boekarest, kondigt een verbod op gevaccineerde spelers. Eigenaar Gigi Becali is van mening dat spelers die tegen het coronavirus zijn ingeënt ‘krachteloos’ zijn. Becali beweert dat mensen die tegen het virus zijn ingeënt in ziekenhuizen sterven, in tegenstelling tot degenen die de prikken hebben geweigerd. Hij zegt dat spelers van Steaua Boekarest en rivaliserende clubs het moeilijk hebben na het innemen van het vaccin. De Roemeense zakenman heeft zich met zijn uitspraken de woede van de regering op zijn hals gehaald. Roemenië heeft de op één na laagste vaccinatiegraad van Europa.

Economie

RT India meldt dat de Wereldbank waarschuwt voor nieuwe crisis voor een nieuwe crisis in Sri Lanka als de voedselprijzen blijven stijgen. Record voedselprijzen kunnen miljoenen mensen tot extreme armoede drijven, waarschuwt de Wereldbank in haar laatste veiligheidsupdate – Sri Lanka staat met 80% op de 5e plaats van de 10 landen met de hoogste voedselprijsinflatie ter wereld. Sri Lanka heeft te kampen met aanzienlijke tekorten in zijn binnenlandse voedselvoorziening nu de landbouwproductie sinds juli met zo’n 40%-50% is gedaald – als gevolg van een tekort aan meststoffen – in combinatie met een gebrek aan deviezen om voedselimporten te kopen.

Mike Lindell heeft een meerderheidsbelang gekocht in Dennis Montgomery’s bedrijf, wat betekent dat hij eigenaar is van de verkiezingsmonitoring software en de data dat eveneens bijhoudt hoe het wordt gebruikt. Dennis Montgomery is software ontwerper die computerprogramma’s verkocht aan federale ambtenaren, waaronder de meest geavanceerde verkiezingssoftware in de wereld. De CIA gebruikte Montgomery’s software tijdens de presidentsverkiezingen van 2020, en zonder dat de CIA het wist, volgde Montgomery hen. Mike Lindell beweert dat hij een meerderheid van Dennis Montgomery’s bedrijf heeft gekocht, waardoor hij volledige controle over de software zou hebben. De software heeft de ingebouwde mogelijkheid voor de eigenaar van de software om te laten zien wie het gebruikt & hoe het gebruikt wordt, in welke mate. Mike Lindell zou daarmee 100% toegang hebben tot alle verkiezingsgegevens van de presidentsverkiezingen van 2020.

Terwijl de VS sancties tegen Rusland oplegt, verhoogt Mexico de import uit Rusland. Uit de gegevens van de Bank van Mexico blijkt dat Mexicaanse importeurs in de eerste helft van 2022 voor meer dan 1,19 miljard dollar aan goederen uit Rusland hebben gekocht, wat 20,85% meer is dan in dezelfde periode vorig jaar. Het belangrijkste product dat de Mexicanen kopen zijn Russische meststoffen.  Mexicaanse ondernemingen kopen ook gewalst staal, kunstrubber en aluminium van Russen.

De Centrale Bank van England heeft gezegd dat de Britten nog tot 30 september van dit jaar kunnen betalen met papieren bankbiljetten van £20 en £50. Na die dag zijn de oude biljetten geen wettig betaalmiddel meer. De Bank moedigt de Britten aan de biljetten voor eind september te gebruiken of ze bij zijn bank of postkantoor te deponeren. Op dit moment is er nog meer dan £6 miljard aan papieren £20-bankbiljetten en meer dan £8 miljard aan papieren £50-bankbiljetten in omloop.

China’s grootste papierfabrikant in Shenzhen kondigde aan dat het de productie sinds juli meerdere keren heeft moeten stilleggen. Augustus is typisch het begin van de productiepiek voor de papier- en pulpindustrie in China. Maar een reeks geplande fabriekssluitingen heeft volgens Chinese media de bedrijfsresultaten aangetast.

Gezondheid

De nieuwste COVID-boosterinjecties lijken te worden vrijgegeven voordat tests op mensen zijn afgerond. De FDA in de Verenigde Staten zal naar verwachting deze week de nieuwe COVID-19 booster shots goedkeuren. Deze vaccins zijn nog niet getest op mensen. In plaats daarvan zal het agentschap gebruik maken van gegevens uit proeven met muizen en het bewijs uit de echte wereld van de veiligheid van de momenteel beschikbare COVID-vaccins en testresultaten van eerdere iteraties van boosters gericht op oudere stammen om de nieuwste boosters te evalueren. Sommige gezondheidsdeskundigen staan huiverig tegenover het besluit om de vaccins vrij te geven zonder dat de proeven op mensen zijn afgerond. Zij riepen de FDA in een artikel op de nieuwste vaccins niet overhaast op de markt te brengen.

mRNA-vaccins blijven niet op de injectieplaats, maar reizen door het hele lichaam en hopen zij zich op in diverse organen.  mRNA-gebaseerde COVID-vaccins induceren langdurige expressie van het SARS-CoV-2 spike-eiwit in vele organen. Dit zorgt voor een auto-immuunachtige ontsteking, deze door de vaccins veroorzaakte ontstekingen kunnen ernstige orgaanschade veroorzaken, vooral in de vaten, soms met dodelijke afloop.

Hal Turner heeft in zijn radioshow bekend gemaakt dat artsen in het Verenigd Koninkrijk zien dat drie- of viervoudig gevaccineerden nu zweren krijgen. Deze zweren ontwikkelen zich op de handen en verspreiden zich dan naar de rest van hun lichaam. De mensen geven aan de zweren erg pijnlijk zijn. De mensen testen allemaal negatief op apenpokken. De artsen staan voor een raadsel, want de zweren tonen geen bacteriën aan. Er zijn nog aanvullende tests voor schimmel in uitvoering. Het enige wat artsen vast hebben kunnen stellen is dat de mensen allemaal drie- of viervoudig gevaccineerd zijn tegen corona.

Het Franse medium “Info Du Jour” meldt dat het Franse Geneesmiddelenbureau een circulaire aan Franse ziekenhuizen en gezondheidsinstellingen heeft gestuurd waarin staat dat door een sterke toename van onder meer hartinfarcten, beroertes en longembolieën er een wereldwijd te kort dreigt aan medicatie om deze aandoeningen te behandelen. Het gaat om de geneesmiddelen die het meest worden gebruikt bij trombose: Actilyse (Alterplase) en Therasolv (Urokinase), de zogenaamde “trombolytica”. Bovendien zijn de alternatieven Actosolv (urokinase) en Metalyse (tenecteplase) niet beschikbaar. Het geneesmiddelenbureau geeft aan dat het geen inschatting kan maken wanneer de normale bevoorrading weer hervat zal worden.

MIT Technology review meldt dat een Israëlische startup menselijke klonen gaat creëren om zo een reserveset van organen te realiseren.  Renewal Bio heeft zijn plannen bekendgemaakt om realistische synthetische embryo’s te creëren die in kunstmatige baarmoeders worden gekweekt uit stamcellen (zonder gebruik te maken van sperma of eicellen). Wetenschappers hebben reeds studies uitgevoerd op muizen. Zij plaatsten muizenembryo’s in een mechanische baarmoeder en slaagden erin deze te laten groeien tot het punt waarop hun hersenen begonnen te ontluiken en hun hart begon te kloppen. Uit analyses blijkt dat de synthetische versies voor ongeveer 95 procent lijken op normale muizenembryo’s, op basis van de combinatie van celtypen binnen elk embryo. “We zien het embryo als een 3D bioprinter,” zegt de bioloog. “Het is een goede manier voor het creëren van organen en goed weefsel.”

Het weer

De maand augustus loopt ten einde en ook aan het weer gaan we de komende dagen merken dat de zomer bijna voorbij is. De temperaturen gaan langzaam maar zeker zakken. Vandaag zien we een afwisseling van zon en stapelwolken en de temperaturen komen uit tussen de 22 en 26 graden. In de nacht naar woensdag kan in Limburg een enkele bui vallen. Verder blijft het naar verwachting tot het weekend droog. De komende dagen zien we een afwisseling van zon en wolken en de middagtemperatuur komt uit tussen de 21 en 25 graden.