www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Magdalena Andersson, de eerste vrouwelijke premier van Zweden is opnieuw gekozen als hoofd van de regering. Andersson werd vorige week enkele uren na haar benoeming gedwongen af te treden nadat de Groene Partij uit de coalitie van haar regering stapte. De Zweedse grondwet bepaalt dat premiers benoemd kunnen worden en kunnen regeren zolang een parlementaire meerderheid, een minimum van 175 wetgevers, niet tegen hen is. Ze zal deze keer een minderheidsregering vormen en zal naar verwachting vandaag haar kabinet benoemen.

Het Caribische eiland Barbados wordt vandaag de nieuwste republiek ter wereld. Het land werd op 30 november 1966 onafhankelijk en de nieuwe president koos daarom deze dag voor haar beëdiging. Gouverneur-generaal Sandra Mason wordt de eerste president en vervangt daarmee koningin Elizabeth als staatshoofd. Daarmee komt een einde aan bijna 400 jaar Brits bewind. Prins Charles zal aanwezig zijn als eregast bij de beëdiging.

Leiders van de NAVO zijn bijeengekomen om de escalerende spanningen aan de Russisch-Oekraïense grens te bespreken. Ze hebben Oekraïne steun toegezegd in geval van een aanval, maar willen geen militaire hulp beloven. NAVO-baas Jens Stoltenberg heeft Rusland gewaarschuwd geen geweld uit te oefenen op buurland Oekraïne. Stoltenberg zei dat de vermeende “verhoogde Russische aanwezigheid dicht bij de grenzen van Oekraïne iets is dat om vele redenen zeer verontrustend is.

Er is veel gaande in de regio. Rusland heeft een verbod ingesteld op de verplaatsing van media/reporters in de buurt van de Oekraïense grens nu het Russische leger zijn materieelverplaatsingen opvoert. De Oekraïense president Vladimir Zelensky heeft zijn parlement gevraagd het besluit om buitenlandse troepen in het land te stationeren goed te keuren. De Wit-Russische president zegt dat Wit-Rusland Rusland ondubbelzinnig militair en diplomatiek zal bijstaan in het geval van een Russisch-Oekraïense confrontatie. En de Turkse president Erdoğan heeft laten weten dat hij er klaar voor is om als bemiddelaar op te treden tussen Rusland en de Oekraine.

De Indiase Orde van Advocaten laat weten dat in India een aanklacht wegens moord is ingediend tegen twee miljardairs die verantwoordelijkheid zijn voor AstraZeneca’s COVID vaccin Covishield. De zaak is gekoppeld aan de moord op een 23-jarige man die met het serum werd ingespoten. De twee genoemde verdachten zijn Bill Gates en Adar Poonawalla, de CEO van het Serum Institute of India, naar verluidt de grootste vaccinmaker ter wereld.   

De CEO van Twitter Jack Dorsey heeft zijn personeel in een brief laten weten af te treden als directeur. Na een betrokkenheid van 16 jaren bij het bedrijf geeft hij het stokje over aan Parag Agrawal. Nasdaq schorste gisteren de handel in Twitter nadat bekend werd dat CEO Dorsey opstapt.

En dan het weer: Vandaag is het bewolkt met motregen. In het noorden wordt het later vandaag tijdelijk droog. Met maximumtemperaturen komen uit tussen de 7 en 10°C wordt het een stuk zachter dan afgelopen dagen. De westelijke wind is meest matig, in de kustgebieden vrij krachtig tot krachtig en in de ochtend langs de kust mogelijk af en toe hard.