www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Op de site security.nl staat te lezen dat de Minister van Justitie en Veiligheid op Kamervragen van de VVD geantwoord heeft dat burgers verplicht zijn om hun identiteitsbewijs te tonen als de politie hier om vraagt. Het is echter niet mogelijk om iemand te dwingen om zijn of haar identiteit prijs te geven zo zei de minister. Aanleiding was de aanhouding van vierhonderd mensen tijdens een betoging op luchthaven Schiphol. Van een deel van hen was niet ter plekke de identiteit vast te stellen omdat ze hun personalia niet wilden geven, geen ID-bewijs bij zich hadden en hun vingertoppen bewerkt hadden zodat er geen vingerafdrukken afgenomen konden worden. Volgens de Rijksoverheid moeten agenten echter een goede reden hebben voor een identiteitscontrole. Dat kan zijn in het geval van een verkeersongeluk of als iemand strafbare feiten pleegt. Politieagenten in uniform zijn wettelijk verplicht zich te identificeren als daar om gevraagd wordt.

De Hongaarse president Viktor Orbán heeft in een interview gezegd dat de veiligheid van zijn land op de eerste plaats komt en dat Hongarije daarom met niemand in oorlog is. Hij wil een staakt-het-vuren en vredesbesprekingen.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft gisteren laten weten dat Turkije niet makkelijk akkoord zal gaan met de toetreding van Zweden tot de NAVO. In antwoord op een vraag over de kandidatuur van zowel Zweden als Finland antwoordde de Turkse leider op televisie dat hij mogelijk alleen voor de Zweedse aanvraag een veto geeft en desnoods een andere boodschap af zal geven voor aanvraag van Finland.

Oekraïense vluchtelingen in Groot-Brittannië hebben geklaagd dat de diversiteit onder gastgezinnen te groot is. Vooral gastgezinnen in de omgeving van Birmingham kregen te horen dat de Oekraïners er niet van hielden om geplaatst te worden in niet-blanke gastgezinnen. Ook hielden ze er niet van dat er in hun ogen te veel moslims in het gebied wonen. De Britten zijn geschokt en vragen zich af hoe het kan dat ze niet kunnen omgaan met het multiculturele Groot-Brittannië.

Volgens het laatste rapport van Guidestar is de Climate Imperative Foundation de nieuwste en rijkste anti-koolstof en anti gas groep waar nog bijna niemand van gehoord heeft. In het eerste jaar ontving de groep 221 miljoen. Dat betekent dat Climate Imperative, die minder dan drie jaar oud is, al meer geld binnenhaalt dan de Sierra Club, die zich profileert als de “grootste en meest invloedrijke grassroots milieu-organisatie van het land. De vijf grootste anti-koolwaterstof NGO’s krijgen nu ongeveer 1,5 miljard dollar per jaar binnen en daarmee worden anti-koolstof campagnes gefinancierd, inclusief een verbod op gasfornuizen. Hun financiers zijn onder andere Lauren Powell Jobs de weduwe van Steve Jobs, Jeff Bezos van Amazon, Michael Bloomberg en John Doerr.

Economie

De vijftiende top van de BRICS groep vindt dit jaar plaats in het Zuid-Afrikaanse Durban. De top staat gepland voor augustus. De ministers van Buitenlandse Zaken van Brazilië, Rusland, India en China zijn in 2006 voor het eerst bijeengekomen in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en hebben zo de BRIC-samenwerking op gang gebracht.

Congo levert 70% van het kobalt in de wereld via industriële mijnbouw (meestal in Chinese handen). Kobalt wordt gebruikt in oplaadbare lithium-ionbatterijen in smartphones, tablets en elektrische auto’s. Kinderen in Congo riskeren hun leven om kobalt te delven.

Gezondheid

Afgaand op een gesprek tussen hoogleraar Sucharit Bhakdi en Pascal Najadi zou Thailand wel eens het eerste land ter wereld kunnen zijn dat het contract met farmaceut Pfizer nietig gaat verklaren. Dat zou betekenen dat Pfizer miljarden moet gaan terugbetalen aan Thailand. Bhakdi had onlangs een gesprek met topadviseurs van de Thaise regering. Hij beschreef het gesprek als indrukwekkend en gaf aan dat hij in het gesprek ook gezegd heeft dat het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA aangegeven had dat de farmacologische veiligheidsstudies nooit uitgevoerd zijn omdat ze niet nodig waren. Het werd de adviseurs duidelijk dat de coronavaccinaties gebaseerd zijn op fraude. De hoogleraar heeft de adviseurs ook verteld dat hij via een professor van de Universiteit van Bangkok contact heeft opgenomen met de koninklijke familie om aan te geven dat de 44-jarige Thaise prinses mogelijk lijdt aan vaccinatieschade. De Thaise prinses Bajrakitiyabha, de oudste dochter van de Thaise koning, ligt al enkele weken in coma als gevolg van een hartaandoening die zich 23 dagen na haar boosterprik openbaarde.

Er is een update te melden over baby Will uit Nieuw Zeeland. Het jongetje moest vlak na zijn geboorte een operatie ondergaan. De ouders wilde op voorhand vast laten leggen dat er bij de operatie enkel bloed van ongevaccineerde donors werd gebruikt. Dat stonden de autoriteiten in Nieuw Zeeland niet toe en de ouders werden tijdelijk uit de ouderlijke macht gezet. Inmiddels is baby Will geopereerd en gaat het goed met hem. Hij is weer terug bij zijn ouders op de boerderij. De ouders zijn heel dankbaar voor alle steun die ze van over de hele wereld hebben ontvangen.

Het weer

En dan het weer. Vandaag begint de dag grotendeels bewolkt en valt er bijna overal lichte regen. De middagtemperatuur komt net als gisteren uit rond de negen graden. De wind komt uit het westen en is matig tot vrij krachtig. In de middag klaart het op vanuit het noordwesten en is er ruimte voor de zon.