www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

GasTerra, de gashandelaar uit Nederland heeft besloten niet te voldoen aan de eisen van Gazprom om Russisch gas te betalen in roebels. Als reactie op het besluit van GasTerra heeft Gazprom aangekondigd de leveringen per 31 mei 2022 stop te zetten, aldus een persbericht van GasTerra. De stopzetting van de leveringen betekent dat de GasTerra vanaf morgen tot het einde van het contract ongeveer 2 miljard kubieke meter gas niet zal ontvangen, aldus “Interfax”. Naar verwachting kan die hoeveelheid makkelijk aangevuld worden bij andere leveranciers. Minister Rob Jetten (Klimaat & Energie) laat in een reactie weten dat het kabinet begrip heeft voor het besluit van GasTerra om niet akkoord te gaan met de betalingsvoorwaarden van Gazprom.

Taiwan meldde gisteren de grootste inval sinds januari van de luchtmacht van China in zijn luchtverdedigingszone. Het ministerie van Defensie van Taiwan geeft aan dat Taiwanese gevechtsvliegtuigen 30 Chinese vliegtuigen hebben weggejaagd bij de jongste opflakkering van de spanningen.

Elk halfjaar stuurt de overheid een NL-alert-testbericht. Dat is in de regel elke eerste maandag van juni en december, rond 12.00 uur. Omdat de eerste maandag in juni dit jaar op tweede Pinksterdag valt, verstuurt de overheid het NL-Alert testbericht deze keer op maandag 13 juni. NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat waarschuwt en informeert over noodsituaties via een melding op de mobiele telefoon.

Marcel Gelauff, hoofdredacteur van het NOS Nieuws, heeft zijn vertrek aangekondigd. Hij verlaat de redactie per 1 september. Gelauff begon in 2003 bij de NOS. Eerst als adjunct-hoofdredacteur en sinds 2011 is hij hoofdredacteur. Daarvoor werkte hij onder meer als eindredacteur en chef bij RTL Nieuws, en schreef hij voor de Leidse Courant en De Gooi- en Eemlander.

De Russische president Vladimir Poetin heeft Duitsland en Frankrijk gewaarschuwd voor verdere wapenleveranties aan Oekraïne. In een telefoongesprek met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz (SPD) en de Franse president Emmanuel Macron zei Poetin volgens Russische informatie dat verdere wapenleveringen “gevaarlijk” zijn. Als gevolg daarvan bestaat het risico dat “de situatie verder destabiliseert en de humanitaire crisis verergert” in Oekraïne.

Het personeelstekort in Franse ziekenhuizen is zo nijpend dat deze week in Parijs het geriatrische ziekenhuis, La Collégiale, de deuren gaat sluiten. De voorzitter van de ziekenhuisfederatie FHF, Frederic Valletoux, geeft aan dat ziekenhuizen een moeilijke zomer tegemoet gaan. Naar de buitenwereld toe wordt gecommuniceerd dat de oorzaak ligt in het feit dat zorgpersoneel ontslag nam in de coronaperiode gecombineerd met vakanties van het huidige personeel. In werkelijkheid schorste Frankrijk eind vorig jaar 3.000 ongevaccineerde gezondheidswerkers zonder loon omdat ze zich niet hadden laten inenten. Daardoor zullen veel ziekenhuizen nu slechts beperkt zorg kunnen leveren. Naar schatting heeft de branche verspreid over het land ongeveer twee keer zoveel verplegers nodig als dat er nu beschikbaar zijn. De Minister van Volksgezondheid Brigitte Bourguignon zegt naast salarisverhogingen, waarvoor 19 miljard euro uitgetrokken is, voor de zomer nog aanvullende maatregelen te willen nemen om het probleem op te lossen.

Artsen in Nieuw-Zeeland zien zoveel vaccinatieschade in hun praktijken dat ze een open brief aan de autoriteiten hebben geschreven waarin ze oproepen om onderzoek te doen naar de sterfgevallen na de covid-vaccinatie. De artsen hebben zich verenigd onder de naam NZDSOS. De artsen zien een enorme toename in het aantal sterf- en letselgevallen bij kinderen, jong volwassenen en gezonde ouderen. Bloedproppen in het hart of de hersenen zorgen voor plotselinge en onverwachte overlijdens. De groep artsen spreekt inmiddels van een humanitaire crisis en wil dat de parlementsleden en de politie in Nieuw Zeeland een einde gaan maken aan het vaccineren. Het blijkt dat soms weliswaar wordt toegegeven dat iemand door toedoen van de prik overleden is, maar familieleden moeten dan tekenen voor zwijgplicht. De volledige brief is te lezen op nzdsos.com

Nine news Australia meldt dat er in New South Wales zo’n stijgende vraag naar ambulances is dat medische diensten dat niet langer kunnen leveren. In vergelijking met de situatie voor de pandemie krijgt de ambulancedienst in Victoria zo’n 500 meldingen per dag meer te verwerken. Mede door personeelstekort worden patiënten die niet in levensgevaar zijn, nu soms opgehaald met een taxi in plaats van een ambulance.

In de daily mail UK is te lezen dat Britse aanklagers gaan proberen Kevin Spacey formeel uitgeleverd te krijgen uit de Verenigde Staten, omdat hij wordt beschuldigd van seksueel misbruik van drie mannen in Londen en Gloucestershire tussen 2005 en 2013. De 62-jarige acteur zou formeel uitgeleverd kunnen worden tenzij hij vrijwillig naar het Verenigd Koninkrijk komt. Hij zou in door de Amerikaanse politie in hechtenis kunnen worden genomen, zodat hij in staat van beschuldiging kan worden gesteld. Zo’n formele uitlevering kan vele maanden duren, omdat ambtenaren in de VS de papieren moeten analyseren die vanuit Groot-Brittannië worden opgestuurd.

Forenzen die op maandag 6 juni naar het werk willen met de metro worden gewaarschuwd dat er stakingen zullen zijn daags na het Jubileumweekend. De metro’s zullen dan opnieuw niet rijden omdat werknemers van het hele netwerk nog verwikkeld zijn in een loonconflict. Duizenden werknemers die lid zijn van de vakbond: Rail, Maritime and Transport (RMT) beginnen dan een 24 uurs staking om te onderhandelen over banen, lonen en voorwaarden.

En dan het weer. Naar verwachting gaan we de komende dagen weer een stijgende lijn in de temperatuur zien. Ook zal de zon zich vanaf morgen weer regelmatig laten zien. Vandaag moeten we echter nog rekening houden met een paar buien mogelijk soms met onweer. De wind is matig en de middagtemperatuur schommelt tussen de 17 en 20 graden.