www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

De filmpjes met beelden van het politiegeweld van afgelopen zondag in Amsterdam gaan wereldwijd viraal. De wereld reageert geschokt op de beelden en spreekt er schande van. Beelden van een demonstrant die gegrepen werd door een politiehond en afgeranseld werd met een wapenstok zijn inmiddels miljoenen keren bekeken. De beelden werden ook gezien door speciaal VN-rapporteur voor marteling Nils Melzer. De Zwitserse jurist is op 1 november 2016 benoemd door de VN Mensenrechtenraad als speciaal rapporteur. Hij roept slachtoffers, ooggetuigen en organisaties op om verifieerbaar bewijs over deze en andere incidenten in te dienen. Vertrouwelijkheid wordt gegarandeerd. Dit jaar brengt hij een formeel bezoek aan Nederland, Frankrijk en Polen om te praten over politiegeweld.

Alle basis- en middelbare scholen gaan maandag 10 januari weer open. Dat betekent dat 2,5 miljoen leerlingen weer naar school kunnen volgende week. Studenten van het mbo en hoger onderwijs krijgen nog wel online les. De demissionaire ministers Slob en De Jonge maakten bekend dat er op vrijdag 14  januari een nieuw weegmoment komt.  

Gisteren is bekend geworden dat zedendeliquent Jeffrey Epstein 500.000 dollar betaald heeft aan de aanklager van Prins Andrew. De schikkingsovereenkomst werd in 2009 gesloten en gisteren vrijgegeven. Volgens de Britse krant The Telegraph staat er niet expliciet in de overeenkomst dat prins Andrew niet aangeklaagd kan worden. De advocaat van de Britse prins probeerde de rechter te overtuigen om de zaak stop te zetten. Aanklager Virginia Giuffre klaagde de prins vorig jaar aan in New York. De inmiddels 38-jarige vrouw zegt dat ze als tiener door Epstein is ‘uitgeleend’ aan prins Andrew om misbruikt te worden. Ze zou in 2001 in Londen, New York en op een privé-eiland van Epstein seks hebben gehad met de zoon van de Britse koningin. Vandaag is er opnieuw een zitting.

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro is opgenomen in een privéziekenhuis in São Paulo. De president laat op Twitter weten opnieuw een darmobstructie te hebben als gevolg van een steekincident in zijn buik in 2018. De politicus heeft vaker gezondheidsproblemen sinds hij ernstig gewond raakte op het moment dat hij als presidentskandidaat campagne voerde. Bolsonaro heeft sinds die tijd al vier grote operaties ondergaan. Zijn artsen beslissen vandaag of hij opnieuw een operatie moet ondergaan.

Wetenschappers in China hebben een machine gebouwd die ingezet kan worden als aanklager. De machine maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om aanklachten in te dienen. De onderzoekers beweren dat het systeem met 97% nauwkeurigheid een aanklacht in kan dienen wanneer het een mondeling verslag van de gebeurtenissen krijgt. De machine werd “getraind” aan de hand van verzamelde  informatie van bijna 17.000 zaken die speelden tussen 2015 en 2020. De machinale aanklager kan nu een correcte aanklacht indienen voor de acht meest voorkomende misdrijven in Shanghai zoals bv creditcardfraude of diefstal.

En dan het weer. Afgelopen nacht heeft vooral het zuiden van het land te maken gekregen met langdurige regen. Die buien houden vandaag overdag ook aan. Vooral in Limburg zal er veel neerslag vallen. In het noorden van het land vallen er minder buien en later op de dag wordt het overal droger. In de nacht naar woensdag zien we meer opklaringen en neemt de kans op een graadje vorst in het binnenland toe.