www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

De premier van Pakistan, Imran Khan, is officieel en met onmiddellijke ingang ontslagen als premier, dat laat de kabinetsafdeling van de Islamitische Republiek weten. Khan was uitvoerend lid van het World Economic Forum en noemde klimaatverandering een bepalende mondiale uitdaging van onze tijd.

Sri Lanka is in rep en roer nadat alle ministers van de regering, behalve premier Mahinda Rajapaksa, gisteren hun ontslag hebben ingediend. De premier zal blijven functioneren en het geeft de president de gelegenheid om een nieuw kabinet samen te stellen. Sri Lanka heeft te kampen met een ernstige politieke en economische crisis.

De Jordaanse prins Hamzah doet afstand van zijn titel uit protest tegen het bestuur van het land. Dat liet hij weten via zijn Twitter-account. De prins is een halfbroer van de Jordaanse koning Abdullah II en staat bekend om zijn uitgesproken meningen. In Jordanië wordt zijn beslissing gezien als een laatste hoofdstuk in een langslepende paleisvete, die een jaar geleden leidde tot het huisarrest van de jonge prins. Het koninklijk hof onthield zich van commentaar.

De Hongaarse premier Viktor Orban heeft voor de vierde keer op rij de verkiezingen van Hongarije gewonnen. Zondagavond was 86% van de stemmen geteld, toen bleek al dat zijn Fidesz-partij op weg was naar een grote overwinning, waarbij ze ook hun parlementaire meerderheid wisten te vergroten met in ieder geval al 135 van 199 zetels. Het oppositieblok dat uit zes partijen bestaat had zich verenigd om een gemeenschappelijk front te vormen met als doel Orban af te zetten. Ook de Europese Unie en de Open Society van George Soros hadden miljoenen uitgegeven om Orban te onttronen. Door deze overwinning kan Orban ook zijn beschermingswetgeving bestaand uit vier wetten doorvoeren, waarmee hij kinderen kan beschermen tegen wat hij en de Fidesz-partij zien als genderwaanzin. ,,De vader is een man en de moeder een vrouw en onze kinderen moeten met rust worden gelaten”, zei hij onlangs tijdens een toespraak. Orbán en zijn partij zijn fel tegen het idee dat kinderen op jonge leeftijd al te maken krijgen met onderwijs dat ook het transgenderisme bespreekt. De Fidesz-partij wil dat kinderen niet op vroege leeftijd al worden opgezadeld met zulke seksuele thema’s. De Russische president Vladimir Poetin feliciteerde maandag de Hongaarse premier Viktor Orban en zei dat hij hoopte de banden verder op te bouwen, aldus het Kremlin.

Rechter Alison Nathan, een federale rechter, heeft geweigerd om Ghislaine Maxwell een nieuw proces te geven. De rechter oordeelde dat jurylid Scotty David niet met kwade opzet zijn jeugdgeschiedenis van seksueel misbruik niet bekend gemaakt had. De rechter verklaarde dat, hoewel het verzwijgen van zijn ervaringen met seksueel misbruik als kind “hoogst ongelukkig” was, het niet “opzettelijk” was. Volgens haar had Scotty David “geen vooroordelen ten opzichte van de gedaagde en kon hij daardoor dienen als een eerlijk en onpartijdig jurylid. Maxwells veroordeling staat gepland voor juni 2022 en hoewel ze nog moet worden berecht voor twee aanklachten van meineed, hangt haar nu al een gevangenisstraf van 65 jaar boven haar hoofd.

Elon Musk koopt een belang van $ 3 miljard dollar (9,2%) in Twitter en is nu de grootste aandeelhouder van het platform. De Tesla miljardair probeert op deze manier actie te ondernemen om vrije meningsuiting te redden van Big Tech. Het aandeel steeg maandag na de aankoop direct met 25% op de beurs van Wall Street.

Op de site UkraineNOW van de Oekraïense overheid is te lezen dat het ministerie van Digitale Transformatie als eerste ter wereld een app ontwikkeld heeft, die digitale identificatie combineert met paspoorten, vergunningen, verzekeringen, sociale uitkeringen, COVID-vaccinatiegegevens en meer. De app heet Diia en wordt de thuisbasis van elke overheidsdienst. De app kan digitale documentatie opslaan zoals bijvoorbeeld ID-kaart, buitenlands biometrisch paspoort, studentenkaart, rijbewijs, kentekenbewijs, autoverzekeringspolis, belastingnummer, geboortebewijs. Inwoners kunnen de app gebruiken om te bankieren, belastingen te betalen of een geboorte te registreren.

Nadat ons land zondag getroffen werd door een grote storing bij de NS waardoor er ruim een dag geen treinen reden, gisteren werd de luchtverkeerstoren van Schiphol getroffen door communicatieproblemen. De storing vond niet alleen plaats op onze grootste luchthaven, maar ook bij Rotterdam Airport. De storing zorgde voor een groot aantal annuleringen en vertragingen van en naar Nederland. Mensen van wie een vlucht geannuleerd is of wie een lange vertraging opliep hebben geen recht op een vergoeding omdat er sprake was van een storting bij de luchtverkeersleiding en daarvoor is de luchtvaartmaatschappij niet verantwoordelijk. Ook op Britse luchthavens was het chaotisch nadat EasyJet 222 vluchten annuleerde. In de Verenigde Staten ging het al niet veel beter. Door de stormen in Florida en technologische problemen hadden grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen dit weekend 12.000 vluchten vertraagd en 3.500 geannuleerd. De grootste Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen schrapten 37% van alle geplande vluchten.

De Europese Unie is opnieuw zwaar verdeeld. Voorzitster Ursula von der Leyen zei vorige week nog dat de EU nooit door de knieën zou gaan voor de Russische eis om gas in roebels te betalen. Nu blijkt dat Slowakije toch besloten heeft om zijn gas te gaan betalen in roebels.

De Libanese vice-premier Saadeh al-Shami heeft in een televisie-interview gezegd dat de staat en de Banque du Liban bankroet zijn. De Banque du Liban is de centrale bank van Libanon. De Libanese economie verkeert in een crisis nu de munteenheid van het land in waarde keldert en miljoenen Libanezen zonder duurzaam inkomen zitten. Het land kan zich de invoer van brandstof niet permitteren, wat de toch al moeilijke economische situatie nog verergert en waardoor het grootste deel van het land zonder constante stroom zit. In de Libanese hoofdstad Beiroet en in steden in het hele land staan mensen uren en soms zelfs dagenlang in de rij voor een benzinestation om de broodnodige brandstof te kunnen bemachtigen. Na het sluiten van twee elektriciteitscentrales afgelopen zaterdag zitten inwoners zonder stroom, naar verwachting zal dit nog enige dagen aanhouden.

Frankrijk is het eerste land in Europa geworden dat binnenlandse vluchten van minder dan twee uur binnen het land verbiedt om “de klimaatverandering te bestrijden”. Het controleren van de bewegingsvrijheid van mensen en het beperken van hun vrijheid is een belangrijk onderdeel van de Absolute Zero en de Great Reset agenda.

En dan het weer. De komende dagen krijgen we wisselvallig weer. Naar verwachting zullen regen en een stevige wind domineren. De middagtemperatuur komt uit rond de tien graden. ‘s Nachts koelt het weliswaar af, maar er is geen sprake van nachtvorst.