www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

De boeren en vissers hebben gisteren op grote schaal geprotesteerd tegen het overheidsbeleid. Niet Schiphol werd bezet, maar vele distributiecentra over het hele land werden geblokkeerd met tractors, vrachtwagen, boomstammen of betonblokken. Ook de schippers sloten zich aan bij de acties en zorgden er voor dat vele havens geblokkeerd werden waardoor bijvoorbeeld de veerdiensten naar Texel, Schiermonnikoog, Vlieland en Terschelling tijdelijk uit de vaart genomen moesten worden. Op vele plaatsen werden de protesten oogluikend toegestaan, de gemeente Nijkerk stelde gisteravond een noodverordening in om de boerenblokkades van de distributiecentra in te dammen. In Nijkerk stonden de boeren bij de distributielocatie van supermarkt Boni, zuivelcoöperatie Arla en een horecagroothandel. Supermarktkoepel CBL vreest dat de schade voor de supermarktbranche in de miljoenen loopt als de blokkades nog lang aanhouden. De ME werd gisteravond ingezet bij het distributiecentrum van de Poiesz aan de Edisonstraat in Sneek. Volgens een tweet van de politie Fryslan bleef een grote groep actievoerders het terrein blokkeren ondanks meerdere waarschuwingen en een brief Wet Openbare Manifestaties van de gemeente.  De acties zijn wereldwijd in het nieuws en naar verluid zijn boeren uit Duitsland, België en Frankrijk onderweg naar Nederland om de acties te ondersteunen.

Minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en minister Weerwind van Rechtsbescherming hebben een hoofdlijnenbrief over constitutionele toetsing geschreven aan het parlement. Daarin staat dat het kabinet rechters de mogelijkheid willen geven om gewone wetten in een rechtszaak even terzijde te schuiven als die in strijd zijn met de Grondwet. In ons land kennen we op dit moment geen constitutionele toets. De Grondwet verbiedt de rechter om wetten te toetsen aan de Grondwet. Als het kabinetsvoornemen werkelijkheid wordt, dan betekent dat een grote verandering in hoe onze democratie rechtsstatelijk is ingericht. Toch willen de ministers niet dat de rechter de hele Grondwet mee mag wegen. De sociale grondrechten mogen geen reden zijn dat een rechter een wet in een bepaalde zaak terzijde schuift. Nadenken over sociale grondrechten zien zij als taak van de politiek en niet van de rechter. Nederland neemt op dit moment nog een uitzonderingpositie in Europa in, want in alle andere Europese lidstaten kan de rechter wél toetsen aan de Grondwet. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat Nederland sinds 1940 al geen Grondwet meer heeft.

Ontwikkelaars van het Pentagon hebben aangegeven dat het Amerikaanse leger eerdaags een “kerntest” zal uitvoeren voor een nieuw microgolfwapen met hoog vermogen. Het systeem is bedoeld is om vijandelijke “dronezwermen” neer te halen. Eindproeven voor het High-Powered Joint Electromagnetic Non-Kinetic Strike Weapon (HiJENKS) zullen gezamenlijk worden uitgevoerd door het Air Force Research Laboratory (AFRL) en het Office of Naval Research op een militaire basis in de buurt van het Californische China Lake, als onderdeel van intensieve tests deze zomer die het einde markeerden van een vijfjarig ontwikkelingsproject. Jeffry Heggemeier, die aan het hoofd staat van de AFRL-divisie elektromagnetica met hoog vermogen, zei dat het wapen nog steeds geen platform heeft gevonden, maar merkte op dat de kleinere afmetingen een verscheidenheid van toepassingen in de strijd mogelijk zouden maken.

Sputnik Armenia meldt dat de rechtbank in Jerevan, Armenië, een rechtszaak heeft aanvaard om een vestiging van de Soros Foundation te liquideren. De rechtbank aanvaardde de eis tot overlegging, maar weigerde veiligheidsmaatregelen toe te passen. De advocaten vroegen om de activiteiten van de stichting te verbieden en haar rekeningen in beslag te nemen voor de duur van de procedure. De eisers waren twee advocaten – Tigran Atanesyan en Margarita Gulumyan, die de stichting beschuldigen van destructieve activiteiten. De “Open Society” en het door Soros opgerichte “Open Society Assistance Fund” zijn opgenomen in de lijst van ongewenste organisaties van het Ministerie van Justitie van de Russische Federatie.

Er is een filmpje op Telegram opgedoken waarop te zien is dat er in Cherson in de Oekraïne een enorme rij mensen staat te wachten op de uitbetaling van hun pensioen in roebels. De oproepen van de regering in Kiev om geen Russisch geld aan te nemen werden genegeerd. Ook in de Oekraïne vindt de overgang naar de roebel net zo snel plaats als in de Krim en de Donbass. De beslissingen van de Oekraïne om bepaalde economische banden te blokkeren of bepaalde sociale verplichtingen richting hun bewoners in de regio Cherson niet na te komen hebben dit proces alleen maar versneld.

Gisteren hebben opnieuw meer dan 30.000 inwoners van Sydney en omgeving te horen gekregen dat ze moesten evacueren of zich moesten voorbereiden om hun huizen te verlaten. Volgens de Minister van Noodbeheer, Murray Watt, zijn de overstromingen erger dan de drie andere overstromingen die de stad de afgelopen anderhalf jaar getroffen hebben. Dagenlange stortregens deden dammen overstromen en waterwegen buiten hun oevers treden. Gebieden ten noorden van de stad en het gebied Wollongong kregen de afgelopen 24 uur meer dan anderhalve meter regen te verwerken.

Remix News meldt dat de Vereniging van Beierse Ondernemingen (VBW) gewaarschuwd heeft dat in heel Duitsland zo’n 5,6 miljoen banen verloren kunnen gaan als de gastoevoer uit Rusland stil komt te liggen. Op dit moment kent Duitsland een importpercentage van 89 procent. Daarmee is het land bijna volledig afhankelijk geworden van buitenlandse leveringen. Als de gasstromen stil komen te vallen dan zullen vooral de glas-, ijzer en staalindustrie getroffen gaan worden. De verliezen in die sectoren zullen rond de 50 procent bedragen, wat er toe zal leiden dat bedrijven zich gedwongen zullen zien om hun activiteiten geheel of gedeeltelijk stop te zetten.

In Duitsland kan contant geld de komende dagen op sommige plaatsen een schaars goed worden. De Stuttgarter Zeitung meldt dat de geldbezorgers in staking zijn gegaan. Grote delen van zuidwest Duitsland worden hierdoor getroffen.

De Large Hadron Collider is klaar om opnieuw te beginnen met het leveren van protonbotsingen aan experimenten, deze keer met een ongekende energie van 13,6 TeV, wat het begin markeert van de derde run van de versneller van het verzamelen van gegevens voor de natuurkunde. CERN (Large Hadron Collider), waarvan al jaren wordt verwacht dat hij zwarte gaten zal onthullen zal vandaag weer in werking worden gesteld. Dimensionale poorten kunnen opengaan, er zouden grote aardbevingen plaats  kunnen vinden. Ook kunnen er verschuivingen zijn in de polen en het magnetisch veld. De hoge energie kan chaos en prikkelbaarheid veroorzaken.

En dan het weer. De ochtend begint vrij zonnig, maar al snel zien we stapelwolken, daarbij is een bui niet uitgesloten. De middagtemperatuur schommelt tussen de 19 en 24 graden. De wind komt uit het noordwesten en is matig, in het Waddengebied soms vrij krachtig, windkracht 5.