www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

De Russische president Vladimir Poetin heeft gisteren in het Hyderabad House een ontmoeting gehad met de Indiase premier Narendra Modi, die al heel lang een bondgenoot is. Tijdens de top hebben India en Rusland een reeks pacten gesloten om de samenwerking op belangrijke gebieden als defensie, handel en investeringen, energie en technologie verder op te voeren.

Later vandaag zal president Poetin via een beveiligde videoverbinding spreken met zijn ambtgenoot Joe Biden. Het Kremlin heeft bekend gemaakt het eerste deel van de conversatie uit te zenden voor het publiek. Dat zal rond zes uur vanavond Moskou tijd zijn. Daarna wordt het gesprek in besloten kring voortgezet. Het zal naar verwachting een langdurig en gedetailleerd gesprek zijn nu het Westen de druk richting Rusland steeds verder opvoert wegens vermeende agressie. 

Ursula van der Leyen, het hoofd van de EU-commissie, heeft tegenover de pers verklaard dat ze voorstander is van het schrappen van de Neurenberg-code en van het verplichten van mensen om zich te laten vaccineren tegen COVID. De Neurenbergcode werd in 1947, onmiddellijk na de Tweede Wereldoorlog, uitgevaardigd om schendingen van de mensenrechten te voorkomen. Het ging daarbij in het bijzonder om het uitvoeren van medische procedures op proefpersonen zonder hun toestemming. 

Naar verluidt wordt achter de schermen de mogelijkheid besproken om president Biden af te laten treden. Het is nog onduidelijk wie hem in dat geval op zal volgen. Vice president Kamala Harris lijkt steeds onwaarschijnlijker. Uit een diepgaand WaPo-onderzoek naar de sfeer in het Harris-team kwam een vernietigend oordeel over de vice president naar buiten. Harris werd omschreven als een “inconsistente en soms vernederende opdrachtgever. De afgelopen dagen namen vijf teamleden ontslag. Naast de constitutionele crisis kampt het land ook met een flinke financiële crisis. De staatsschuld van de Verenigde Staten is opgelopen tot 29 biljoen dollar.

Economen en bankiers vrezen voor een wereldwijde financiële crash nu de door schulden geplaagde vastgoedgigant Evergrande heeft onthuld dat het misschien niet in staat zal zijn om geld terug te betalen aan investeerders. Daardoor is 24 miljard dollar aan internationale obligaties in gevaar gekomen. Het bedrijf, dat een van de grootste ter wereld is, legde een verklaring af aan de Hang Seng stock index, waarin het de organisatie meedeelde dat liquiditeitsproblemen gevolgen kunnen hebben voor zijn vermogen om investeerders terug te betalen. Naar aanleiding van de verklaring heeft de regering van de Chinese provincie Guangdong de voorzitter van Evergrande, Hui Ka Yan, gedagvaard. De totale schuld van het bedrijf wordt geschat op 221 miljard pond.

En dan het weer: Na een nacht met plaatselijk een sneeuwlaagje en gladheid stijgt de temperatuur vandaag overal tot ruim boven het vriespunt. Het is wisselend bewolkt met kans op een bui in de kustprovincies. De middagtemperatuur schommelt tussen de 4 en 7 graden. In de nacht komt er vanuit het zuidwesten opnieuw regen; landinwaarts is er kans op (natte) sneeuw. In het noordoosten daalt de temperatuur tot het vriespunt waardoor het plaatselijke glad kan worden.