www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Turkije en Syrië zijn gisteren getroffen door meerdere aardbevingen. Daarbij zijn vele mensen overleden, gewond, vermist of dakloos geraakt. Volgens de vice president van Turkije zijn er 145 naschokken geregistreerd na de eerste grote aardbeving en zijn er 5606 gebouwen ingestort. Gisteravond melden Turkse autoriteiten dat het dodental bij de aardbeving gestegen is tot 1.762 mensen en meer dan 12.000 gewonden. Inwoners van Istanbul staan in de rij om bloed te doneren en scholen in het land zijn tot zeker 13 februari gesloten.  Volgens Defense News heeft Turkije zich gewend tot de NAVO met een formeel verzoek om medische hulp, uitrusting en zoek- en reddingseenheden.

Het dodental van de aardbeving in Syrië is gestegen tot 593 en er zijn meer dan 1.400 gewonden. Het stadsbestuur van Aleppo in Syrië heeft mensen en bedrijven die over voertuigen en kranen beschikken gevraagd om zich te mobiliseren en de overheidsinstellingen en dienstdirecties te ondersteunen en bij te dragen aan reddingsoperaties, vooral in volkswijken. Het eerste dodental in Aleppo en op het platteland bedraagt meer dan 50 doden en tientallen gewonden.

Gisteravond kwam ook het bericht dat Kazachstan geraakt is door een aardbeving. Het epicentrum ligt in het zuiden van Kazachstan, tussen Shymkent en Turkestan. Schokken van magnitude 2-3 werden gevoeld in Shymkent en Taraz.

De Russische president Poetin heeft reddingsteams met artsen gestuurd naar zowel Syrië als Turkije. Er zijn speciale noodteams ingezet in de Syrische steden Aleppo, Hama en Latakia. Het veldhospitaal op de vliegbasis Khmeimim staat klaar om de gewonden op te vangen.

De sterkste aardbeving in 40 jaar in de Verenigde Staten in het westen van de staat New York. Bevingen van magnitude 3.8 werden geregistreerd in de buurt van de stad Buffalo. De bevolking ontsnapte met een lichte schrik en licht verschoven meubilair, niemand raakte gewond.

Het tanken van diesel wordt naar verwachting in de nabije toekomst weer duurder. Door het invoerverbod op Russisch diesel zal de prijs weer opgedreven worden. Afgelopen weekend werd het Europees importverbod van kracht. De afgelopen maanden kwam een groot deel van de Europese diesel nog gewoon uit Rusland. Begin december vorig jaar stopten de landen van de Europese Unie met de invoer van ruwe olie uit Rusland. Sinds dit weekend geldt dat ook voor aardolieproducten zoals diesel en kerosine. De afgelopen tijd zijn er grote dieselvoorraden opgebouwd. Toch presenteerde de minister van Energie, Rob Jetten, afgelopen vrijdag een noodplan aan de Tweede Kamer voor het geval er plotseling toch een groot tekort ontstaat.

De Internationale Federatie van Rode Kruis en Rode Halve Maanverenigingen de (IFRC) heeft twee rapporten uitgebracht met aanbevelingen. Volgens secretaris-generaal Jagan Chapagain was de Covid19 pandemie bedoeld om de wereldgemeenschap wakker te schudden om zich nu voor te bereiden op de volgende gezondheidscrisis. Volgens de organisatie blijven alle landen gevaarlijk onvoorbereid op de volgende pandemie en moeten ze er ook rekening mee houden dat toekomstige gezondheidscrises kunnen botsen met klimaatgerelateerde rampen. Het grootste humanitaire netwerk ter wereld zei dat het opbouwen van vertrouwen, rechtvaardigheid en lokale actienetwerken van vitaal belang zijn om voorbereid te zijn op de volgende crisis. Tegen 2025 zouden de landen de binnenlandse gezondheidsfinanciering moeten verhogen met één procent van het bruto binnenlands product, en de wereldwijde gezondheidsfinanciering met ten minste 15 miljard dollar per jaar.

Economie

India heeft gisteren zijn grootste helikopterfabriek geopend, die ten minste 1.000 vliegtuigen per jaar kan produceren. Het land streeft naar zelfredzaamheid op het gebied van defensie.

Het Indiase staalconcern Tata Steel, het moederbedrijf van de staalfabriek in IJmuiden, heeft in het afgelopen kwartaal verlies geleden. Het concern had last van een daling van de wereldwijde staalprijzen en een zwakkere vraag door zorgen over een economische recessie, met name in Europa.

Gezondheid

De Italiaanse biologische supermarktketen NaturaSi heeft bij de ingang van haar winkels een affiche hangen waar op staat: “Nee tegen insecten en larven! in onze supermarkten komen ze er niet in”. Via het affiche laat de keten weten dat zij pertinent geen producten verkoopt op basis van insecten of synthetisch materiaal. NaturaSi vindt het niet passen bij hun principes van gezonde voeding en levensstijl. Daarnaast vinden ze het onverantwoord vanwege de ziektes die voort kunnen komen uit het eten van insecten.

Het weer

En dan het weer. Naar verwachting gaan we de zon regelmatig zien. Hier en daar zal wat sluierbewolking hangen. Het wordt een droge dag en er waait een zwakke tot matige oosten tot zuidoostenwind. De middagtemperatuur komt uit rond de vijf graden.